Ce este Sfântul Graal și câte există? Joia Mare reprezintă pentru creștini mai ales momentul în care Iisus Hristos a instituit Taina Împărtășaniei. În acel episod, Mântuitorul oferă vin Apostolilor, bând el însuși dintr-o cupă. De aici până la legenda potiruui ce poate oferi viață veșnică n-a mai fost decât un pas.
Ce este Sfântul Graal și câte există? Iisus l-a folosit să bea la „Cina cea de Taină”, din Joia Mare
Episodul Cinei din Joia dinaintea răstignirii lui Iisus Hristos este un moment marcant pentru istoria ceștinismului.
În acea seară, Mântuitorul și cei 12 Apostoli se așează la masă, iar Iisus instituie, printre altele, Taina Împărtășaniei.
„Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: Beţi dintru acesta toţi. / Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor”, scrie Evanghelia după Matei, conform bibliaortodoxa.ro.
Scena este pomenită și în alte două Evanghelii, ale lui Marcu și Luca, lipsind, în schimb, din cea a lui Ioan.
La aceeași „Cină cea de Taină” cum a ajuns să fie constituită, pornind de la numele faimoasei picturi a lui Leonardo da Vinci, Iisus le spune însoțitorilor că cineva dintre ei îl va vinde și le dă ultimele instrucțiuni privind cea ce trebuie să facă după ce el nu mai fi în forma umană muritoare.
Acea cupă, din care a băut însuși Iisus cu acea ocazie, a devenit una dintre cele mai prețioase și căutate relicve creștine, fiind cunoscută sub numele de Sfântul Graal.
Citește și: De ce se mănâncă miel de Paști? Câte animale sunt sacrificate în România cu acest prilej?
Ulterior prin asociere cu folosirea sa de către Mântuitor, s-a spus că ar avea capacitatea de a oferi viață veșnică celui care o are în posesie și bea din ea.
Legenda a prins contur și în producții cinematografice, dintre care „Indiana Jones și Ultima Cruciadă” este, probabil, cea mai cunoscută.
Despre „adevărata cupă” se spune că a fost lăsată în Biserica din Ierusalim, în mâna Sfântului Iacov cel Mic, primul episcop al Ierusalimului şi cel care a redactat textul primei Sf Liturghii.
Potirul aflat în Catedrala din Valencia este considerat a fi Sfântul Graal de mulți catolici, inclusiv de reprezentanți de seamă ai Bisericii - Foto: guidaitalianavalencia.es
Cupa/potirul/vasul - așa cum a mai fost descris - a prezentat avut un interes uriaș mai ales în Evul Mediu. Se presupune că, potrivit legendei regelui Arthur, Sfântul Graal era păzit într-un castel.
Totuși, acesta apare pentru prima dată într-un text din secolul al XII-lea cunoscut sub numele de „Conte del Graal” („Povestea Graalului”), scris, dar niciodată terminat complet, în 1180., potrivit christianity.com.
Pe de altă parte, unele legende au legat Sfântul Graal de Iosif din Arimateea, bunul samaritean care și-a oferit propiul loc de veci pentru înmormântarea lui Iisus, după răstignire.
Citește și: De ce vopsim ouă de Paște și ce simbolizează? Ce mistere ascunde încondeierea lor în România?
Potrivit acestora, acesta ar fi strâns în Graal sângele lui Iisus în timp ce era pe Cruce, atribuind Mântuitorului cuvintele: „acesta este sângele meu vărsat pentru voi”, mai scrie sursa citată..
Potrivit acestei versiuni a legendei, Iosif este aruncat în închisoare pentru că a colectat sângele lui Iisus, iar în această perioadă, de manifestă proprietățile puternice ale Graalului, mulțumită cărora Iosif reușește să reziste în temniță.
Se presupune că de acolo, Iosif din Arimateea a făcut o călătorie în insulele britanice, unde Graalul a fost mai târziu adăpostit și căutat de Arthur și cavalerii săi.
Alte povești au legat Graalul de paharul cu oțet oferit de soldații romani lui Iisus afat pe Cruce, atunci când acesta ceruse apă, episod descris în Evanghelia după Marcu (15:23).
Singura descriere pe care o avem despre felul cum ar fi arătat Potirul folosit de Mântuitorul Hristos la Cina cea de Taină se află în cuprinsul unui jurnal ce aparţinea unei stigmatizate din ordinul Augustinian, pe nume Anne Catherine Emmerich.
Ea a trăit în Germania între anii 1774-1824, fiind beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea. Acest jurnal conţine viziuni cu referire la multe evenimente ale istoriei neamului omenesc în legătură cu iconomia şi providenţa dumnezeiască.
„Cina cea de Taină”, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, de unde lipsește orice potir din fața lui Iisus, Sfântul Graal fiind considerat a avea o cu totul altă semnificație - Foto: Arhiva
Aceste viziuni l-au inspirat pe regizorul Mel Gibson la realizarea filmului „Patimile lui Hristos”“.
Descrierea Sfântului Graal provine din cartea „Patimile Domnului nostru Iisus Hristos din meditatiile Annei Catherine Emmerich“, apărută la Editura Ikon, Cluj Napoca.
Citește și: De ce este foarte important Potirul pentru credincioși. Un părinte a trecut cu el printr-un zid
„Cupa pe care au adus-o Apostolii din casa Veronicăi (pe Sfânta Veronica al cărui pseudonim înseamnă „icoana adevărată” - o chema în realitate Serafia - era minunată şi misterioasă în felul cum arăta. Fusese păstrată mult timp în Templu printre alte preţioase obiecte străvechi, al căror folos şi origini fuseseră uitate (...)
Marea cupă stătea pe un platou din care se putea scoate un fel de tabletă, iar în jur erau şase căni mici. Cupa avea în ea un alt vas mai mic.
Deasupra avea o mică tăviţă şi un capac rotunjit. în piciorul cupei era o lingură, care putea fi uşor scoasă pentru folosinţă. Toate aceste vase erau acoperite cu pânză fină şi, dacă nu mă înşel, erau învelite într-o casetă din piele.
Marele pocal era compus dintr-o cupă şi un picior care trebuie că a fost alipit mai târziu, căci era dintr-un alt material.
Cupa avea formă de pară, masivă şi întunecată la culoare, dar bine şlefuită, cu ornamente de aur şi două mânere mici de care putea fi ridicată.
Piciorul era din aur curat, lucrat minunat, ornamentat cu un şarpe şi un ciorchine de struguri şi îmbogăţit cu pietre preţioase”, se scrie în lucrarea menționată, conform adevarul.ro.
Despre soarta Sfântului Graal au circulat de-a lungul timpului multe informații, ce trebuie privite cu gradul de circumspecție necesar, pentru a distinge adevărul de legendă.
Într-o vreme, un aseemnea obiect - considerat a fi chiar Sfântul Graal - a fost plasat în Santiago de Compostella, destinația faimosului pelerinaj pe care mulți creștini se încumetă să-l facă.
Un alt potir asociat Sfântului Graal se află în Catedrala din Valencia, unde se află și astăzi. Mulți catolici, inclusiv reprezentanți de seamă ai Bisericii, susțin că vasul aflat în Valencia ar fi chiar cupa reală din care Iisus a băut vin în Joia Mare.
Cumar fi ajuns acolo? În anul 70 d.Hr, Apostolul Marcu a fugit din Ierusalim după invazia romanilor, și a ajuns până la Roma, unde a lăsat Sfântul Graal.
În anul 1400 se crede că pocalul sfânt ar fi fost trimis de către Suveranul Pontif de atunci la Valencia, pentru a-l proteja de războaie.
De atunci, pocalul a rămas în Catedrala din Valencia, fiind folosit la slujbe chiar și de Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Benedict al XVI-lea.
Citește și: Mesajul Patriarhului Daniel de Paște. Ce le transmite românilor?
Renașterea interesului pentru obiecte asemănătoare Graalului a fost catalizată de romane dintre care se remarcă cel scris de Dan Brown, „Codul lui da Vinci”.
În carte, unul dintre personaje explică lipsei divinului pocal din „Cina cea de Taină” pictată de da Vinci prin faptul că, pur și simplu, Sfântul Graal ar fi fost nu un obiect, ci chiar pântecul Mariei Magdalena.
Aceasta ar fi dat naștere unui copil, rod al iubirii sale cu Iisus, creându-se o „linie de sânge” care ar exista și astăzi și care, în istoria oficială ar începe cu regii merovingieni ai Franței, care au domnit în perioada 447 - 751 d. Hr.
Dincolo de speculații și legende, Sfntul Graal are o simbolistică aparte, după cum Joia Mare este plină de semnificații pentru credincioșii creștini
"Din perspectiva Bisericii Ortodoxe, importante nu sunt atât vasele pe care le-a folosit Mântuitorul Iisus Hristos la aceasta Ultimă Cină, când a instituit Taina Împărtăşirii credincioşilor cu trupul şi sângele său, ci conţinutul acestora, adică însuşi trupul şi sângele Domnului", a explicat părintele Maxim Vlad, citat de adevarul.ro.
Citește și: Iuliu Hossu, care a citit Proclamația Unirii: Închis de comuniști, moare urmărit de Securitate
Dar, pentru cei fascinați de povestea acestui potir cu puteri magice, căutarea Sfântului Graal probabil că va continua multă vreme de-acum încolo.