Care era dorința secretă a lui Nicolae Ceaușescu? „E groaznic să nu mai poți face un anumit lucru”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.11.2024 - 19:40
Care era dorința secretă a lui Nicolae Ceaușescu - Foto: Fototeca online a comunismului românesc - cota 53/1977
Care era dorința secretă a lui Nicolae Ceaușescu - Foto: Fototeca online a comunismului românesc - cota 53/1977
Care era dorința secretă a lui Nicolae Ceaușescu
Care era dorința secretă a lui Nicolae Ceaușescu
Care era dorința secretă a lui Nicolae Ceaușescu
Care era dorința secretă a lui Nicolae Ceaușescu

Care era dorința secretă a lui Nicolae Ceaușescu? Fostul stăpân al României comuniste vreme de aproape 25 de ani era, pe de o parte, un dictator nemilos și lipsit de scrupule, dar, în sinea sa rămăsese, măcar pe alocuri, tot un om simplu, cu dorințe legate de normalitatea vieții.

SHARE

Care era dorința secretă a lui Nicolae Ceaușescu? „E groaznic să știi că nu mai poți face un anumit lucru”, se confesa fostul lider comunist, la un moment dat. Iar fraza era legată de un aspect normal al vieții românilor pe care, din poziția în care se afla, nu-i mai era la îndemână să-l facă.

Care era dorința secretă a lui Nicolae Ceaușescu? „E groaznic să nu mai poți face un anumit lucru”

S-au scris ulte cărți de amintiri legate de viața lui Nicolae Ceaușescu, cărți scrise de oameni care i-au stat în apropiere, mai mult sau mai puțin, cunoscându-l așa cum niciun român obișnuit n-a avut acces s-o facă.

Într-una dintre aceste lucrări, „Ceaușescu, Adevăruri interzise. Dincolo de umbră”, lucrare apărută la Editura Kullusys, în 2009 și semnată de Camil Roguski, cel supranumit „arhitectul lui Ceauşescu”, acesta își amintea de câteva dintre obiceiurile acestuia, dar şi ale soţiei sale, Elena. 

Citește și: Cum a scăpat Nicolae Ceaușescu din complotul din 1984? Cine a fost în spatele acțiunii?

„Ei au ascultat doctorii. Nu voiau să se îngraşe. În fiecare dimineaţă se sculau la ora 6.00, îşi făceau toaleta intimă, îşi puneau în spate un rucsac cu o anumită greutate şi mergeau aşa o jumătate de oră, trei sferturi de oră, pe aleile grădinii (n.r.- grădina vilei din Primăverii, str. Herăstrău 50, Bucureşti)…

Mâncau multe legume, iar carne mai deloc. Dar l-am auzit spunând valetului: „Mă, Lie, a plecat doctorul?”. „Da”.„Atunci, fă-mi şi mie o friptură””, scria Roguski.

Tot el povesteşte că Ceauşescu avea şi doi măgari pe care-i plimba pe aleile vilei din Primăverii, crezând, precum împăraţii romani, că-i vor aduce noroc.

În plus, se pare că „cel mai iubit fiu al poporului” sau „eroul între eroi”, cum îi spuneau cei care-i ridicau osanele, obişnuia să doarmă „echipat” într-o cămaşă de noapte ţărănească.

Ceaușescu și-ar fi dorit să mai poată merge cu tramvaiul, ca un om simplu - Foto: Fototeca online a comunismului românesc - cota 171/1977

„Şi mi s-a părut ciudat că aceasta era cam gălbuie la gât şi am întrebat: „Ce-i, tanti Suzana (n.r. - Suzana Andreiaş, cea care a administrat vilele fostului dictator), cu cămaşa asta murdară?”. „Păi, mata nu ştii că dumnealui suferă cu gâtul şi se dă cu untură de urs, care-i face bine?””, mai nota fostul arhitect, decedat în iunie 2012, la vârsta de 87 de ani. 

Cât despre Elena Ceauşescu, Roguski spunea că îşi trata reumatismul cu foi de varză, iar în tinereţe i se spunea „Elena lui Briceag”, tatăl ei ascuţind bricege. Cartea lui Roguski se mai găsește online și poate fi comandată pe site-ul librariaonline.ro.

Nicolae Ceaușescu ar fi vrut să mai meargă cu tramvaiul, ca un om simplu

Dar una dintre cele mai surprinzătoare mărturisiri făcute de Ceauşescu este devoalată de Mihaela Moraru Ceauşescu, în cartea sa „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, apărută la Editura Meditații, în 2003. 

La începutul anilor '80, ca nepoată a liderului comunist, fiind fiica lui Marin, unul dintre fraţii tiranului, s-a aflat ea însăşi în conflict cu cuplul dictatorial.

Citește și: Cum a scăpat Nicolae Ceaușescu dintr-un accident de avion? Victimă, socrul lui Adrian Năstase

Mihaela, dorea să divorţeze de primul soţ, în vreme ce Ceauşeştii, care erau aproape de apogeul puterii, dar și al paranoiei lor megalomane, se opuneau cu vehemenţă.

„În familia Ceauşescu nu poate exista nici o persoană divorţată. Pentru că noi trebuie să oferim o imagine a noului tip de familie”, consemnează Mihaela Moraru Ceauşescu, care a devenit o apreciată profesoară universitară la Facultatea de Filologie din București.

Ea notează, în continuare, și mărturisirea surprinzătoare pe care unchiul său i-a făcut-o în cadrul unei discuții între patru ochi pe care a reușit s-o aibă cu el.

Nicolae Ceaușescu urmărea cu interes filmele polițiste americane, mai ales serialul „Kojak” - Foto: Fototeca online a comunismului românesc (imagine cu rol ilustrativ)

Era vorba de unul dintre marile regrete ale lui Nicolae Ceaușescu: „Mi-e dor să mă plimb cu tramvaiul. Să fie lume multă şi să mă calce cineva pe picior”.

La remarca nepoatei că i s-ar putea aranja uşor o astfel de plimbare de către cei de la “protocol”, Nicolae Ceauşescu i-a precizat, cu vizibilă amărăciune, că nu așa și-ar dori să călătorească, ci ca un om normal, neprotejat de funcții și putere.

„Nu cu un tramvai special, condus de vreun general deghizat, ci cu un tramvai normal, plin de oameni care vin de la lucru. Ei, nu ştii tu ce groaznic e să-ţi dai seama că niciodată n-o să mai poţi face un anumit lucru!”, i-a mai spus Ceaușescu.

Citește și: Cine a fost nepoata lui Ceaușescu moartă în cutremurul din 1977? Era vecină cu Toma Caragiu

Chiar și Suzana Andreiaş, cea pomenită ca „tanti Suzana” în amintirile lui Camil Roguski, a scris propiul volum de amintiri, „La curtea lui Ceauşescu”, dezvăluind amănunte din viaţa de zi cu zi a acestuia.

Astfel, putem afla că Ceauşescu era ordonat, aranjându-şi singur hainele, că era fan al serialul „Kojak”, cu Telly Savalas, dar urmărea şi filmele poliţiste americane.

De asemenea, îi plăcea să mănânce simplu: ciorbă de ştevie, urzici, spanac (n.r. - cel mai probabil, din momentul în care i-a fost descoperit diabetul) şi n-a băut niciodată „Pepsi”. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te