Cine a fost nepoata lui Ceaușescu moartă în cutremurul din 1977? Era vecină cu Toma Caragiu

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.03.2024 - 10:42
Cine a fost nepoata lui Ceaușescu moartă în cutremurul din 1977 - Foto: Fototeca online a comunismului românesc - cota 37/1977
nepoata lui ceausescu

Cine a fost nepoata lui Ceaușescu moartă în cutremurul din 1977? Seismul, de la producerea căruia se împlinesc 47 de ani pe 4 martie, a făcut 1,424 de victime, doar în Capitală. Printre acestea s-a aflat și o rudă apropiată a dictatorului, care era vecină de bloc cu Toma Caragiu.

SHARE

Cine a fost nepoata lui Ceaușescu moartă în cutremurul din 1977? Seismul devastator, de la producerea căruia se împlinesc 47 de ani pe 4 martie, a luat viața a 1.578 de oameni, dintre care 1.424 doar în București.

Printre aceștia s-a numărat și o rudă apropiată a familiei dictatoriale, care locuia cu familia în blocul a cărui prăbușire i-a omorît și pe Toma Caragiu și Doina Badea.

Cine a fost nepoata lui Ceaușescu moartă în cutremurul din 1977? Era vecină cu Toma Caragiu 

Doar de 56 de secunde a fost nevoie, la 4 martie 1977, pentru ca viețile a mii și mii de români să se schimbe definitiv., mulți pierzându-și viața în seismul cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter.

Au murit 1.578 de oameni. 1.424 numai in Bucuresti, oraș în care au fost distruse 33 de clădiri. Printre ele și blocul Colonadelor, fost Continental, din spatele Palatului Șuțu (actualul Muzeu al Municipiului București). 

Aici, în partea dinspre strada Bibliotecii, cu vedere spre palat,  locuia cu familia și o nepoată de-ale liderului comunist Nicolae Ceaușescu, Niculina, căsătorită cu doctorul Henorel Drăgoescu.

Era vecină de bloc cu Toma Caragiu și Doina Badea, doi dintre marii artiști care și-au găsit sfârșitul în seism.

Niculina Drăgoescu era fiica lui Maria Agachi, una dintre surorile dictatorului, Maria, al patrulea copil al părinților celui supranumit „Geniul din Carpați”.

Citește și: Cum au murit la cutremur Toma Caragiu, Doina Badea, Bocăneț? De ce nu au avut nicio șansă?

Legătura de rudenie cu cel mai puternic om din țară nu a ferit-o pe Niculina de forța devastatoare a cutremurului ce a lovit România în acea seară de martie.

De altfel, ghinionul a făcut ca familia, care fusese în vizită la rude în acea zi, să revină acasă cu doar 5 minute înainte de declanșarea seismului, la ora 21.22.

Din fericire, soțul și fiul celor doi au supraviețuit miraculos prăbușirii clădirii.

Niculina Drăgoescu era nepoata de soră a lui Nicolae Ceaușescu - Foto: Arhiva

Despre ce s-a întâmplat în acea seară friguroasă și apocaliptică de martie a povestit, peste ani, Xavier Drăgoescu, băiatul Niculinei

„Aveam 5 ani. Ghinionul nostru a fost în ziua aceea că ne-am întors de la bunicii care stăteau la casă, în zona Parcului Izvor, cu cinci minute mai devreme de începerea cutremurului. Dacă mai întârziam puţin, mama ar fi trăit“, a povestit Xavier, în 2011, conform adevarul.ro.

„Mă jucam cu o maşinuţă primită de la Nicu Ceauşescu şi deodată îl aud pe tata strigând că e cutremur. El s-a repezit spre ieşire şi mama spre o altă uşă, şi-i auzeam cum strigau unul la altul „Vino încoace!”.

De mine uitaseră. Tata a vrut să sară pe acoperişul muzeului, şi în momentul ăla m-am agăţat de pantalonii lui şi m-a luat în braţe“, a mai spus Xavier.

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

Au urmat două secunde de cădere, podeaua s-a surpat şi cei doi au alunecat în gol de la aproape 30 de metri înălţime. 

„Am căzut pe tata. Era linişte totală. Atunci am început să plâng şi să-l strig. Nu mi-a răspuns şi mai târziu am auzit cum scuipa molozul înghiţit. Strigam după ajutor. Am avut noroc cu grinda de la uşă, care s-a oprit deasupra noastră.

Mama a fost lovită în cap de o cărămidă. Tatei i-au intrat nişte ţevi în spate şi un picior i-a fost smuls. A fost anuric (n.r. - încetare patologică a capacității de a urina) o perioadă“, și-a continuat istorisirea acesta, potrivit sursei citate.

Familia i-a ascuns lui Xavier moartea mamei sale, Nicolle, aşa cum o alinta el, timp de doi ani, spunându-i că este la tratament în străinătate.

„Nici tata nu a ştiut în primele zile, când era la spital. Familia purta haine de doliu, dar când veneau la spital să-l viziteze se schimbau în haine civile“, a mai adăugat  strănepotul lui Ceauşescu.

Spre dimineaţa zilei de 5 martie, după şase ore de spaimă şi incertitudine, în întuneric, Xavier a văzut lumini de lanternă. Nicolae Ceauşescu a venit personal la faţa locului să vadă dacă nepoata lui, Niculina Drăgoescu, mai trăieşte.

Târât printre ruine, moloz şi bălţi de sânge, copilul speriat a început să plângă.

Citește și: Oamenii din 230 de clădiri, condamnați în cazul unui cutremur mare. Statul închide ochii de 30 ani

„Pompierii au săpat un tunel şi ţin minte că nu vroiam să mă desprind de tata, iar el a ţipat la mine să ies“, spune Xavier, care crede că a fost printre singurii supravieţuitori din bloc.

„Cu Bogdan, unul dintre băieţii Doinei Badea, mă jucam în faţa blocului. Pe Toma Caragiu nu mi-l amintesc“, a mai mărturisit bărbatul care, acum, are 52 de ani.

După cutremur, Xavier s-a mutat cu tatăl său într-o vilă naţionalizată din cartierul Primăverii. A rămas cu spaima de cutremur şi cu frica de înălţime.

Mama sa, Niculina, a rămas singura persoană din familia Ceaușescu ce a plătit cu viața în acea seară sinistră de 4 martie 1977. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te