CALENDAR 7-20 MAI - Primul vaccin contra variolei

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 07.05.2021 - 13:19
Foto: Wikipedia

14 mai 1796: Medicul englez Edward Jenner, din Berkley, administrează primul vaccin contra variolei, boală care omora cel puțin 3 din 10 persoane infectate și lăsa cicatrici grave. 

SHARE

Jenner a observat că lăptăresele și fermierii care făcuseră variola vacii nu se îmbolnăveau de variolă. Atunci a prelevat țesut infectat dintr-o pustulă de variola vacii de la o lăptăreasă pe nume Sarah Nelmes și l-a introdus în pielea unui copil de nouă ani, James Phipps, băiatul grădinarului său. Copilul a fost expus de mai multe ori în următoarele luni la virusul variolei, dar nu s-a îmbolnăvit niciodată.

 Jenner și-a continuat experimentele, iar în 1801 a publicat tratatul „Despre originea inoculării vaccinului”, în care a scris că speră ca descoperirile lui să ducă la „anihilarea variolei, cea mai înspăimântătoare năpastă care s-a abătut asupra omenirii”. 

Organizația Mondială a Sănătății și-a propus eradicarea variolei pentru prima dată în 1959, campania dând însă greș. În 1967, a fost reluată, la acel moment variola fiind deja eradicată în America de Nord – din 1952 – și Europa – din 1953. Până în 1971, variola fusese eradicată în America de Sud, Asia – 1975 – și Africa – 1977. 

Termenul de „vaccin” provine de la termenul pe care Jenner l-a dat variolei vacii – „variolae vaccinae”- „vacca” fiind termenul latin pentru „vacă”. Termenul a fost propus de Louis Pasteur, în onoarea lui Jenner și a primei vaccinări. 

La două secole de la prima inoculare, în 8 mai 1980, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial dispariția variolei prin vaccinare. 

Singurul premier britanic asasinat

11 mai 1812: Primul ministru britanic Spencer Perceval a fost asasinat în holul Camerei Comunelor, fiind primul și unicul premier britanic care a căzut victimă unui atentat.

Nici azi nu sunt clare motivele asasinului, John Bellingham, un comerciant din Liverpool, care ar fi putut scăpa neobservat în haosul de după crimă.

Bellingham a fost spânzurat la doar patru zile de la crimă, ceea ce a generat întrebarea dacă nu s-a dorit să se ascundă astfel o conspirație împotriva lui Perceval. 

Pacea de la Buftea

7 mai 1918: România, fiind separată de aliații din vest, este forțată să semneze tratatul de pace de la Buftea cu Puterile Centrale.

Tratatul prevedea cedarea trecătorilor din Carpați către Austro-Ungaria și a unei părți din Dobrogea către Bulgaria.

Documentul a fost semnat, din partea română, de premierul Alexandru Marghiloman. Regele Ferdinand nu l-a ratificat însă niciodată, iar în octombrie 1918, când era evident că Puterile Centrale pierdeau războiul, chiar Marghiloman a anulat tratatul. 

Mandela, președintele Africii de Sud

10 mai 1994: Nelson Mandela devine primul președinte de culoare al Africii de Sud. La primele alegeri multirasiale din această țară, din 27 aprilie 1994, Congresul Național African a obținut 64% din voturi.

Mandela avea 75 de ani la preluarea puterii și, în 1999, nu a mai candidat, deși Constituția permite două mandate prezidențiale consecutive, de cinci ani.

Președinția lui Mandela a fost marcată de efortul de reconciliere și de consolidarea democrației multirasiale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te