CALENDAR 6-12 DECEMBRIE - Teroriștii pun o bombă în Senat

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 06.12.2019 - 10:07

8 decembrie 1920: Are loc un atentat cu bombă în Senat, un eveniment unic în istoria României, dar puțin cunoscut.

SHARE

Trei demnitari au fost uciși: Dimitrie Greceanu, ministru al Justiției, episcopul greco-catolic Demetrie Radu și senatorul Spirea Gheorghiu.

Printre zecile de răniți s-au aflat  președintele Senatului, Constantin Coandă, episcopul ortodox Nifon Nicolescu și episcopul ortodox Roman Ciorogariu.

Bomba cu ceas a fost confecționată din două obuze germane, modificate, dar doar unul a explodat. Atentatul a fost pregătit de Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau, o troică anarhisto-comunistă care dorea să îl ucidă pe poetul Octavian Goga, cunoscut pentru opiniile sale antisemite.

Goga fusese reținut pe hol de un alegător, așa că la tribună a luat cuvântul episcopul greco-catolic Radu. Goldstein reușise, la 8 noiembrie 1920, să arunce în aer trenul cu care călătorea ministrul de Interne Constantin Argetoianu, dar acesta a scăpat în mod miraculos.

După atentat, Goldstein a fugit în Bulgaria și a fost reținut abia după un an, când încerca să revină în România. A murit de pneumonie, la Doftana, unde ispășea condamnarea pe viață.

Saul Osias a stat la închisoare din 1921 în 1930, a activat ca ilegalist în timpul „ocupației germane“, dar regimul de după 1945 l-a ignorat. În 1951, fostul muncitor era un banal „planificator CSP“.

A decedat în 1984. Leon Lichtblau a fugit la Moscova, dar, în 1937, a căzut victimă epurărilor staliniste, fiind arestat și, în 1938, împușcat.

Prima Constituție postdecembristă

8 decembrie 1991: Este aprobată, prin referendum național, cu 77 la sută dintre voturi, prima Constituție postdecembristă, după un an și jumătate de dezbateri.

România este stat național, suveran, independent și indivizibil, iar forma de guvernământ a statului este republica.

Legea fundamentală consacră principiul separației puterilor în stat și garantează respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și pluralismul politic.

Împăcare după 911 ani

7 decembrie 1965: Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Athenagoras revocă simultan excomunicarea mutuală, valabilă de la Marea Schismă, din 1054, „spre a depăşi diferenţele pentru a fi din nou «Unul», aşa cum Domnul Iisus a cerut-o  Tatălui Său pentru ei”.

Scindarea Bisericii Ortodoxe și a Bisericii Catolice s-a produs, în secolul XI, pe fondul tensiunilor apărute în lupta pentru dominație, dar și după ce catolicii au adăugat clauza Filoque (de unde purcede Duhul Sfânt) la Crez.

În București circulă tramvaiul electric

9 decembrie 1894:Începe să circule primul tramvai electric, între Obor și Cotroceni.

âTramvaiele cu cai circulau în Capitală din 1871, iar în Timișoara, din 1869. Prima linie electrică a purtat numărul 14, pentru că pe celelalte 13 linii circulau tramvaiele trase de cai.

În epocă, măsura a fost aspru criticată: că România este o țară eminamente agricolă și că, odată cu dispariția cailor, vor dispărea meșteșuguri și oamenii vor fi lăsați fără muncă. În 1929, a fost desființat ultimul tramvai tras de cai.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te