Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,73 %
Marcel Ciolacu 19,37 %
99,18 %
Elena Lasconi 18,99 %
George Simion 13,91 %
Click aici pentru rezultate complete

CALENDAR 30 SEPTEMBRIE - 20 OCTOMBRIE Cel mai puternic cutremur din Țara Românească

DE Newsweek România | Actualizat: 08.10.2022 - 21:10
ISTORIE O parte din Turnul Colței s-a prăbușit și a ucis un negustor
ISTORIE O parte din Turnul Colței s-a prăbușit și a ucis un negustor

14 Octombrie 1802. La 14 octombrie 1802, a avut loc cel mai puternic cutremur din istoria României, până în prezent. Se estimeazăcă seismul a avut între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter și a fost resimțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee.  

SHARE

Acesta este cel mai puternic cutremur consemnat în istoria României și unul dintre cele mai mari din istoria Europei. Durata acestuia a fost de 2 minute şi 55 de secunde. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, cea mai mare având o magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter.

Cutremurul a făcut ravagii nu numai la noi în țară, ci și în împrejurimi. 

Mănăstirea Cotroceni, Biserica Sf. Nicolae sau turnul Colţei, clădirile simbol din acea vreme ale Capitalei României, au fost distruse. Au izbucnit multe incendii, cel mai probabil din cauza răsturnării sobelor. Pământul s-a despicat în unele locuri, apă verde cu miros de sulf țâșnind afară.

În Bulgaria, orașele Ruse, Varna și Vidin au fost aproape complet distruse. Forța cutremurului a crăpat ziduri până în nordul îndepărtat, în Moscova.

Seismul a avut loc la ora 12:55. Acesta a fost urmat de șase replici puternice, care au durat cumulat aproximativ 3 minute. Deși magnitudinea cutremurului a fost foarte mare, în România au fost doar patru morți: negustorul ambulant ucis de Turnul Colței, o femeie, copilul său și o altă victimă. 

Descoperirea planetei Neptun

23 Septembrie 1846. Descoperirea planetei Neptun de către astronomul francez Urbain Jean Joseph Le Verrier și astronomul britanic John Couch Adams; descoperirea e confirmată de astronomul german Johann Gottfried Galle. 

Prima competiție sportivă din România

28 septembrie 1874. Are loc, la București, prima competiție internațională documentată din istoria sportului românesc - un concurs de tir (tragere la semn). 

Prima extracție de dinți cu anestezie

30 septembrie 1846. Prima extracție de dinți fară durere, sub anestezie, efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul sau Eben Frost. 

Reunirea Germaniei de Est cu Germania de Vest

3 octombrie 1990. Germania de Est se reunește cu Germania de Vest. Astfel ziua de 3 octombrie înlocuiește ziua de 17 iunie ca zi de sărbătoare națională a Germaniei. 

Primul hit Beatles

5 octombrie 1962. Membrii trupei The Beatles au lansat primul lor hit în Anglia, Love Me Do. 

Bătălia de la Șelimbăr

18 octombrie 1599. Mihai Viteazul învinge oastea transilvană condusă de Andrei Bathory; întregul teritoriu al Transilvaniei intră în stăpânirea lui Mihai Viteazul. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te