CALENDAR 30 IULIE - 12 AUGUST - Americanii bombardează benzinăria lui Hitler

DE Mircea Marian | Actualizat: 30.07.2021 - 10:16
Raidul 
asupra 
Ploieștiului - Foto: Wikipedia

1 august 1943: Ploieștiul este atacat de aviația americană. Operațiunea a fost denumită Tidal Wave și este considerată un eșec sau „o victorie costisitoare“ a forțelor aeriene americane (Air Force Magazin).

SHARE

O flotilă de 177 de bombardiere au plecat de la Benghazi, în Libia, pentru a bombarda rafinăriile din Prahova – zonă cunoscută sub denumirea de „benzinăria lui Hitler“ – dar doar 88 s-au întors la bază, 55 fiind pierdute în timpul atacului.

Partea română susține că aviația sa a doborât 12 avioane, cea germană – 7, restul fiind distruse de antiaeriană. Bombardamentele au afectat 40% din capacitatea de rafinare, dar pagubele au fost reparate în câteva săptămâni. 

Operațiunea a fost haotică și prost planificată, arată experții militari. Un avion s-a prăbușit de la decolare, altul a căzut în Marea Adriatică la scurt timp după plecare.

Elementul surpriză a fost pierdut când un grup de avioane s-a rătăcit și a fost spartă tăcerea radio.

Tactica folosită, zbor la mică altitudine, a făcut ca avioanele americane să fie o pradă ușoară pentru antiaeriană, iar fumul a făcut țintele complet invizibile.

Printre motivele eșecului – subestimarea apărării române și germane sau uriașa distanță de la Benghazi la Ploiești – Air Force Magazine menționează condițiile proaste din deșertul libian, unde erau cazați piloții americani, inclusiv dizenteria care-i măcina.

Militarii germani din antiaeriana de la Ploiești se bucurau de mâncare și băutură, „singurul pericol fiind mahmureala“. 

Autorul „Micului Prinț“ dispare

31 iulie 1944: Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry pleacă într-un zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane; avionul său este doborît, iar el este considerat de atunci dispărut.

În octombrie 2003, din largul mării, în dreptul Marsiliei au fost scoase la suprafață fragmente ale avionului cu care zburase Saint-Exupéry. 

Povestirea sa „Micul Prinț“ este una din cele mai răspândite cărți din lume, fiind tradusă în sute de limbi.

Titanicul flotei ruse

12 august 2000: Submarinul nuclear rusesc Kursk a explodat și s-a scufundat în Marea Barents în timpul unui exercițiu militar.

Au murit cele 118 persoane aflate la bord, dintre care 23 lent, sufocate, după ce Rusia a refuzat orice ofertă de ajutor străin.

Cauza exploziei nu este clară. Rusia susține că submarinul s-a ciocnit de o navă americană, SUA apreciază că torpilele experimentale rusești erau defecte. Nava și cadavrele au fost recuperate de o echipă olandeză,
în 2001. 

România bate Bulgaria

10 august 1913: Se încheie Pacea de la București, care marchează sfârșitul celui de-al doilea război balcanic și înfrângerea Bulgariei.

Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul, care avea o suprafață de aproximativ 6.960 km² și o populație de circa 286.000 de locuitori.

Nicolae Iorga a criticat tratatul, arătând că-i vom „înstrăina pentru totdeauna“ pe vecinii bulgari: s-a dovedit că a avut dreptate, aceștia și-au luat revanșa în 1916, în Primul Război Mondial. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te