Acolit al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, „Pantiușa“ a fost cel care l-a omorât cu o rangă, în 1946, pe ex-secretarul general al partidului, Ștefan Foriș, lăsându-i cale liberă în partid lui Dej, arată politologul Vladimir Tismăneanu.
De facto, agenții sovietici se infiltraseră în toate structurile statului încă din 1944, odată cu staționarea Armatei Roșii pe teritoriul românesc.
Securitatea a fost înființată pe „scheletul“ fostei Siguranțe, fiind decisă într-o ședință a Secretariatului CC al Partidului Muncitoresc Român (PMR), din 10 iulie 1948, la care au participat Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca și Teohari Georgescu (ministru de Interne, în subordonarea căruia urma să fie).
Rolul Securității era „apărarea cuceririlor democratice și asigurarea securității Republicii Populare Române contra uneltirilor dușmănoase din interior și exterior“, potrivit Decretului 221.
Prin același decret, felul în care funcționa Securitatea era secret, iar din bugetul DGSP era publicată doar „suma globală, fără detaliere de posturi, în bugetul Ministerului Afacerilor Interne“.
Practica obișnuită era ca securiștii să ridice oamenii noaptea, să îi tortureze și fie să îi omoare, fie să îi trimită în închisori și lagăre de muncă, unde urmau să fie exterminați.
Erau încurajați „turnătorii“, care își luau în scris angajamentul de colaborare. Zeci de mii de oameni au fost omorâți în „anchetele“ Securității.
La căderea comunismului, Securitatea a încercat să nege orice implicare în represaliile asupra românilor la Revoluție.
Ultimul șef al Securității, Iulian Vlad, a murit în 2017, având o bătrânețe liniștită: grațiat încă din 1993 de Ion Iliescu, își petrecea timpul participând la lansări de carte și acordând interviuri în care spăla imaginea instituției criminale pe care a condus-o.
Germania invadează Polonia
1 septembrie 1939: Germania nazistă a invadat Polonia, declanșând Al Doilea Război Mondial.
La 17 septembrie, și URSS a atacat Polonia, dinspre est. Până la 6 octombrie, întreaga țară fusese ocupată de către Germania și URSS.
Guvernul și o parte a armatei Poloniei s-au refugiat în România și, de aici, au plecat spre Franța și Marea Britanie.
De asemenea, prin România a fost evacuată rezerva de aur a Poloniei, circa 75 de tone, care apoi a ajuns în Canada.
Stalin se aliază cu Biserica Ortodoxă
4 septembrie 1943: Stalin îi primeşte în audienţă pe mitropolitul Serghie, pe Alexie de Leningrad şi pe Nicolae de Kiev, anunțând că este de acord ca Biserica Ortodoxă Rusă să își aleagă un nou patriarh, funcție liberă din 1925, când murise Patriarhul Tihon.
La 8 septembrie 1943, mitropolitul Serghie este ales patriarh. Cooperarea dintre biserica ortodoxă și regimul stalinist începuse din 22 iunie 1941, când mitropolitul Serghie a adresat un mesaj patriotic poporului rus.
Ardealul de Nord, ocupat de Ungaria
30 august 1940: A fost încheiat al doilea arbitraj de la Viena, iar România a fost nevoită să cedeze Ungariei nord-vestul Transilvaniei.
În urma primului arbitraj, Ungaria obținuse o parte din Slovacia. România a cedat Ungariei 43.492 km², cu o populație estimată atunci la 2.609.000 locuitori.
Urmare a acestui acord, regele Carol al II-lea i-a cedat puterea generalului Antonescu și a părăsit România. SUA și Marea Britanie nu au recunoscut arbitrajul de la Viena.