CALENDAR 29 NOIEMBRIE - 5 DECEMBRIE - Primarul Sibiului e decapitat

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 29.11.2019 - 11:19

5 decembrie 1703: Johann Zabanius Sachs von Harteneck, primarul Sibiului, este decapitat, după ce a criticat faptul că sașii, care reprezentau 10% din populația Transilvaniei, plăteau 60% din taxele percepute în principat.

SHARE

Născut în 1664, la Presov, o localitate aflată acum în Slovacia, Johann Zabanius s-a mutat la Sibiu în 1676, pentru a-și face studiile la Colegiul Bruckenthal.

În 1688, a absolvit studiile de teologie și filosofie de la universitatea din Tubingen, dar s-a întors la Sibiu, unde, în 1690, a devenit notar.

În 1692, a fost ales să-i reprezinte pe sași la negocierile cu Curtea de la Viena, o sarcină pe care a îndeplinit-o atât de bine încât, în 1695, a fost ales primar al Sibiului.

Problemele sale au început în 1702, când a cerut ca toate clasele din provincie să plătească aceleași impozite. Această solicitare l-a făcut dușmanul de moarte al nobilimii maghiare. La 14 octombrie 1703, a fost pus sub acuzare pentru instigare la divizarea națiunilor din Transilvania.

În plus, lui Zabanius i s-a reproșat că supervizase executarea primarului corupt al Sighișoarei, Johann Schüller von Rosenthal, blocându-i pe solii imperiali care aduceau cu ei decizia de grațiere.

Așa-zisul proces al lui Zabanius a fost scurt și s-a încheiat la 3 decembrie, sentința fiind pusă în aplicare la 5 decembrie, în Piața Mare a Sibiului.

Johann Zabanius Sachs von Hartneck a fost reabilitat după execuție, fiind considerat azi una din cele mai importante personalități ale sașilor.

Marea Unire

1 decembrie 1918: „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat, Țara Ungurească, adunați, prin reprezentanții lor îndreptățiți, la Alba Iulia, în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acestor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”.

Așa, Transilvania se unește cu Regatul României. România urma să-și dubleze teritoriul și populația, la circa 15 milioane de suflete. Unirea a fost recunoscută prin Tratatul de la Trianon, din 1920.

Moartea lui Codreanu

29 noiembrie 1938: Șeful Gărzii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, alături de legionarii care l-au asasinat pe prim-ministrul I.G. Duca ( „Nicadorii”) și cei care l-au omorât pe Mihai Stelescu („Decemvirii”), condamnați la închisoare, sunt omorâți de jandarmi, în timp ce erau transportați spre Jilava.

Comunicatul oficial anunța că au încercat să fugă de sub escortă și au fost împușcați. Ar fi fost sugrumați în două dube, în apropiere de Tâncăbești, din ordinul lui Carol al II-lea.

Ca ripostă, legionarii îi vor omorî pe Armand Călinescu și pe Nicolae Iorga.

Ceaușescu, lăsat cu buza umflată

3 decembrie 1973: Nicolae Ceaușescu își începe cea de-a doua vizită în SUA, la invitația lui Richard Nixon. Ceaușescu spera să obțină clauza națiunii celei mai favorizate (facilități vamale pentru produsele românești importate în America), dar și un împrumut de câteva sute de milioane de dolari.

Nemulțumit că primește doar 10 milioane de dolari și nu obține clauza, își scurtează vizita, potrivit WikiLeaks, publicate în 2013.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te