CALENDAR 28 FEBRUARIE - 5 MARTIE - Începe procesul „vrăjitoarelor” din Salem

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 29.02.2020 - 09:19
Gravură din 1876, care o înfățișează pe Mary Walcott, una dintre fetele care au depus mărturie împotriva Titubei

29 februarie 1692: Sunt reținute primele trei femei acuzate de practicarea vrăjitoriei, în Salem, Massachusetts – o sclavă din Caraibe, Tituba, o cerșetoare – Sarah Good și o femeie săracă, cu multe datorii – Sarah Osborne.

SHARE

O zi mai târziu, începe cunoscutul proces în urma căruia peste 150 de oameni sunt închiși pentru practicarea „artelor detestabile numite vrăjitorie și magie neagră”, 14 femei și cinci bărbați sunt spânzurați la Gallows Hill, iar un bărbat este omorât cu pietre.

Alți oameni au murit în închisoare, dar numărul lor nu este cunoscut nici până în prezent. În total, între secolele XIV și XVII, zeci de mii de persoane, în special femei, au fost omorâte în Europa, fiind acuzate de Biserică de „vrăjitorie”.

Isteria vrăjitoarelor a izbucnit în Salem în ianuarie 1692, când două fete de 9 și 11 ani, fiica și nepoata reverendului Samuel Parris, au început să aibă convulsii și să intre în transă.

După mai bine de o lună de tratamente fără rezultate, fetele au început să spună că li s-au făcut vrăji și au indicat numele celor trei femei.

Tituba, sclava lui Parris, a mărturisit chiar că „Diavolul a venit la mine și mi-a poruncit să-l servesc”, în încercarea de a se salva.

Autoritățile locale au înființat un tribunal special („Court of Oyer and Terminer”), desființat către sfârșitul anului 1692, de guvernatorul statului Massachusetts, William Phipps, când însăși soția lui a fost interogată pentru vrăjitorie.

În 1711, autoritățile au admis că au greșit, reabilitând numele celor judecați în procesele vrăjitoarelor, iar urmașii lor au primit despăgubiri în valoare de 600 de lire.

Cu toate acestea, abia în 1957, statul Massachusetts și-a cerut oficial scuze pentru procesele din Salem.

Mai mult, în 1976, o cercetare publicată în revista „Science” a arătat că simptomele descrise de fetițele de la care au pornit procesele „vrăjitoarelor” ar fi fost cauzate, cel mai probabil, de cornul secarei, o ciupercă de cereale, care, ingerată, provoca halucinații, stări de vomă, spasme musculare.

Cristofor Columb sperie indigenii

29 februarie 1504: Cristofor Columb se folosește de eclipsa de lună pentru a-i convinge pe indigenii din Jamaica să continue să-l aprovizioneze cu alimente.

Columb avea la bord un almanah scris de Abraham Zacuto, care conținea tabele astronomice care acopereau anii 1475-1506.

Consultându-le, Columb a remarcat iminenta producere a unei eclipse de Lună.

A solicitat o întâlnire pentru ziua aceea cu cacique și i-a spus acestuia că zeul său s-a aprins de mânie față de tratamentul pe care populația locală îl aplica oamenilor săi; a spus că zeul său va oferi un semn clar al nemulțumirii sale, odată cu răsăritul Lunii.

Tunelul Goothard este finalizat

29 februarie 1880: Tunelul feroviar Gotthard între Elveția și Italia a fost finalizat, muncitorii întâlnindu-se la mijlocul traseului.

Primul tren, care deservea lucrările de construcție, a trecut prin tunel la 2 martie 1880. A fost primul tunel unde s-a folosit masiv dinamita, patentată în 1867.

Hattie McDaniel primește Oscarul

29 februarie 1940: Hattie McDaniel devine prima femeie afro-americană care câștigă un Oscar pentru rolul din „Pe aripile vântului”.

Filmul a primit opt Oscaruri. McDaniel a fost, în 1924, una dintre primele femei afro-americane care a cântat la radio în SUA.

În timpul Marii Depresii din anii ’30, a fost nevoită să lucreze la toaleta pentru doamne dintr-un club din Milwaukee.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te