CALENDAR 27 SEPTEMBRIE - 3 OCTOMBRIE - Decretul care a nenorocit zeci de mii de vieți

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 28.09.2019 - 09:09
FILM Unul dintre cele mai cunoscute pelicule despre drama femeilor în comunism, în contextul Decretului 770

2 octombrie 1966: „Având în vedere ca întreruperea cursului sarcinii reprezintă un act cu grave consecinţe asupra sănătăţii femeii şi aduce mari prejudicii natalității şi sporului natural al populaţiei, Consiliul de Stat decretează: întreruperea cursului sarcinii este interzisă“

SHARE

Așa începe Decretul 770 al Consiliului de Stat, semnat de Chivu Stoica în 1 octombrie și publicat o zi mai târziu. Este cea mai importantă măsură pronatalistă luată de Nicolae Ceaușescu, care visa ca populația României să ajungă la 30 de milioane, până în 2000.

Întreruperea sarcinii era permisă doar dacă viața femeii era pusă în pericol și nu putea fi salvată în alt mod, părinții sufereau de boli grave care se transmiteau ereditar, femeia avea peste 45 de ani și cel puțin patru copii ori dacă sarcina se produsese în urma unui viol sau unui incest.

Medicii care efectuau întreruperi de sarcină erau obligați prin lege să anunțe Procuratura și aveau nevoie de avizul unei comisii speciale, pentru efectuarea procedurii.

Pentru „infracțiunea de avort“, așa cum era descrisă în Codul Penal comunist, pedeapsa era între unu și trei ani de închisoare, iar dacă femeia suferea vreo „vătămare a sănătății“, pedeapsa creștea de la doi la cinci ani de închisoare.

Dacă femeia murea, legea prevedea între cinci și 10 ani de închisoare. În 1985, erau 1.316 persoane condamnate definitiv pentru că săvârșiseră un avort, dintre care 128 erau cadre medicale, iar 986 aveau „alte ocupații“, potrivit unei statistici publicate în lucrarea „Politica pronatalistă a regimului Ceaușescu“.

În cifrele oficiale ale vremii, 9.452 de femei au murit, între 1966 și 1989, încercând să facă avort cu instrumente improvizate. Numărul real al victimelor nu este cunoscut nici acum. La Revoluție, în orfelinatele comuniste, își trăiau copilăria aproape 100.000 de copii, „decreței“ nedoriți sau rămași orfani.

Decretul 770 a fost abrogat în 26 decembrie 1989.

Prima rachetă își ia zborul

3 octombrie 1942: : La Peenemünde, în Germania, își ia zborul prima rachetă V-2. Era primul obiect construit de om care a ajuns în spațiu: racheta a atins o altitudine de 85 de kilometri.

În decembrie 1942, Hitler a ordonat începerea producției în masă: circa 5.200 de rachete au fost folosite pentru a bombarda Londra, Anvers sau Paris.

După război, americanii au preluat cea mai mare parte a instalațiilor de la Peenemünde, precum și circa 100 de tehnicieni, în frunte cu Werner von Braun.

Se deschid Porțile de Fier

27 septembrie 1896: Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei, inaugurează la Orșova (pe atunci în Austro-Ungaria) canalul navigabil de la Porțile de Fier.

În zona dintre Baziaș și Turnu-Sverin, Dunărea era plină de cataracte și stânci, care îngreunau navigația. Primele lucrări au început în 1834 și s-au terminat abia în 1898.

Normanzii debarcă în Britania

28 septembrie 1066: Wilhelm Bastardul (care va deveni Wilhelm Cuceritorul) a debarcat cu o flotă de 600 de vase pe insula Marea Britanie în zona orașului Pevensey, declanșând cucerirea normandă a Angliei.

Câteva săptămâni mai târziu, la 14 octombrie, a avut loc bătălia de la Hastings, unde normanzii i-au învins pe anglo-saxoni și l-au ucis pe regele lor, Harold. Cucerirea a schimbat limba și cultura engleză.

În documentele oficiale, engleza veche a fost înlocuită cu latina. Sclavagismul a fost eliminat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te