CALENDAR 27 AUGUST - 9 SEPTEMBRIE Domnitorul Petru Șchiopul atrage investitorii englezi

DE Mircea Marian | Actualizat: 27.08.2021 - 10:48
Regina Elisabeta I - Foto: Wikicommons

27 august 1588: Se încheie tratatul de comerț între Petru Șchiopul, domn al Moldovei, și Elisabeta, regina Angliei, acesta fiind primul acord internațional cu puterea de la Londra.

SHARE

Din partea regatului englez, semnatar a fost William Harborne, ambasadorul pe lângă Imperiul Otoman.

Comercianților englezi li se acorda un privilegiu prin care plăteau doar 3% taxă, față de 12% cât lua statul moldovean de la ceilalți negustori.

Tratatul prevedea ca supușii reginei Elisabeta „negreșit de aici înainte să fie cu totul liberi (...) de a ședea în țara noastră, de a se statornici, de a face negoț, a vinde, a cumpăra, ba chiar de a face toate cele ce societatea omenească și obiceiul caută pentru negoț și pentru trebuințele vieții, fără nicio piedică sau greutate, păzindu-se însă întreg și nevătămat dreptul vămilor noastre, adică pentru fiecare lucru în valoare de o sută de ducați să ne plătească trei ducați“. 

Nu este clar de ce Petre Șchiopul a acordat aceste privilegii negustorilor englezi – probabil dorința sa de a atrage comercianții străini - și nici care au fost consecințele acordului. 

El a reușit performanța unică de a fi domn de patru ori, dar, în 1591, bolnav fiind, pleacă în autoexil în Tirol, unde a murit.

A lăsat în urma sa și un catastih privind categoriile de contribuabili, acesta fiind cel mai vechi izvor statistic, demografic și fiscal cunoscut până azi despre Moldova. Este primul voievod care a folosit limba română în documentele cancelariei. 

Georgia nu scapă din URSS

28 august 1924: A început Revolta din August, o insurecție nereușită împotriva dominației sovietice din Republica Sovietică Socialistă Georgiană.

Scopul ei a fost restaurarea independenței Georgiei. Insurecția a fost suprimată de Armata Roșie și Ceka, aflate sub comanda lui Iosif Stalin și Sergo Ordjonikidze, și a fost urmată de un val de represiuni în masă.

Se estimează că circa 3.000 de georgieni au fost uciși în lupte, circa 7.000 executați, iar 20.000 deportați în Siberia. 

Geronimo devine fermier

4 septembrie 1886: După 25 de ani de lupte împotriva armatelor americane și mexicane, războinicul apaș Geronimo s-a predat.

Generalul Nelson Miles acceptă capitularea acestuia, iar căpetenia este tratată ca prizonier de război și nu ca un infractor, încheindu-se astfel șirul războaielor cu amerindienii.

Geronimo a devenit fermier de succes și s-a convertit la creștinism, fiind prezentat pe la târguri ca o senzație și bucurându-se de o mare popularitate.

A participat la parada inaugurală a președintelui Theodore Roosevelt în 1905.

Masacrul de la München

5 septembrie 1972: La Jocurile Olimpice de la München, opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant „Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9.

În timpul operațiunii de salvare au murit ostaticii, 5 teroriști și un polițist.

Ulterior, Israelul i-a vânat și lichidat pe unii dintre cei care au coordonat atentatul, iar Germania a înființat o unitate anti-teroristă, GSG-9.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te