„Cercând noi schimbarea aceștii lumi înșelătoare și nestarea și nieperirea sufletelor, căruia în măsură mai mare trebue a fi decăt toate, den bună voia noastră ne unim cu Beserica Romei cea catholiciască (...)
Însă într-acesta chip ne unim și ne mărturisim a fi mădulările sfintei, catholiceștii Biserici a Romei, cum pre noi și rămășițele noastre (urmașii noștri) din obiceiul Bisericii noastre a Răsăritului să nu ne clătească.
Ci toate țărămoniile, sărbătorile, posturile, cum până acum, așa și de acum înainte să fim slobozi a le ținea după călinadriul vechiu și pre cinstitul vlădica nostru Athanasie nime păn-în moartea sfinții sale să n-aibă puteare a-l clăti den scaunul sfinții sale“, se arată în Cartea de mărturie ce a consfințit unirea.
O mică parte din credincioși nu a aderat la actul de unire, dar cea mai mare parte a lor a rămas fidelă episcopilor uniți. Din datele recensământului din anul 1930 reiese că 31,1% din populația din Transilvania era greco-catolică, iar 27,8% era ortodoxă.
Regimul comunist a desființat la 1 decembrie 1948, prin decret, Biserica Română Unită cu Roma. BRUR a continuat însă să activeze în ilegalitate, în anii regimului comunist. Ea a fost reînființată în 31 decembrie 1989.
Avorturile, interzise prin lege
2 octombrie 1966: Este publicat Decretul 770 al Consiliului de Stat, prin care este interzisă „întreruperea cursului sarcinii”, pe motiv că „aduce mari prejudicii natalității și sporului natural al populației”. Așa visa dictatorul Ceaușescu că va crește populația României la 30 de milioane, până în 2020.
Rezultatul aplicării Decretului? Aproape 10.000 de femei moarte în chinuri, în statisticile oficiale, cel puțin, iar, la Revoluție, aproape 100.000 de copii în orfelinate.
China, acaparată de comuniști
1 octombrie 1949: Mao Zedong proclamă Republica Populară Chineză, fapt care se traduce în libertăți încălcate. Comuniștii îi înving pe partizanii Kuomintangului, cu ajutorul URSS.
Cele două inițiative ale lui Mao, „Revoluția Culturală” și „Marele Salt Înainte”, reforma economică urmată de cea mai mare foamete din istoria omenirii, au dus la moartea a circa 50 de milioane de oameni.
131 de ani de french-cancan
6 octombrie 1889: Este inaugurat celebrul cabaret Moulin Rouge, în Montmartre, Paris, imortalizat de pictorul Henri de Toulouse-Lautrec.
Moulin Rouge găzduiește circa 600.000 de spectatori pe an, iar dansatorii săi sunt cunoscuți în toată lumea pentru french-cancan, un dans inventat de un englez inspirat de cadril.