CALENDAR 24 SEPTEMBRIE - 21 OCTOMBRIE - Francezii nu ascultă sfatul bun al lui Mircea cel Bătrân

DE Mircea Marian | Actualizat: 24.09.2021 - 12:18
Nicopole - Jean Frossart

25 septembrie 1396: În bătălia de la Nicopole, sultanul Baiazid I „Fulgerul“ înfrânge armata cruciată. De partea cruciaților se afla și un corp de oaste sub comanda lui Mircea cel Bătrân.

SHARE

Nicopole era un oraș bine fortificat, iar cruciații nu aduseseră cu ei mașini de asediu pentru a cuceri cetatea. Cruciații au rămas în zonă, așteptând forțele otomane trimise pentru despresurarea Nicopolelui.

Sultanul Baiazid I era ocupat cu asedierea Constantinopolului, dar și-a mobilizat armatele și a mărșăluit spre Nicopole. 

Mircea cel Bătrân a cerut ca primul atac să fie condus de cavaleria sa, Sigismund încuviințând, știind că valahii au experiență în luptele contra turcilor.

Cel care s-a opus a fost contele de Nevers, Ioan fără Frică, viitorul duce al Burgundiei, care a invocat faptul că a venit de departe, cu o armată de 6.000 de oameni, cu care a avut cheltuieli foarte mari, așa că a cerut el onoarea de a ataca primul.

Pentru a nu crea un conflict, Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, a fost nevoit să încuviințeze. Cavaleria franceză a fost însă înfrântă, lovitura decisivă venind de la trupele sârbești.

Mircea, probabil din orgoliu, nu a ordonat cavaleriei sale ușoare să ia parte la luptă. Ulterior, s-a retras cu trupele sale aproape intacte dincolo de Dunăre, iar regele Sigismund l-a suspectat de trădare. 

Dezastrul de la Nicopole a descurajat pentru aproape 50 de ani orice încercare a creştinilor de a-şi uni eforturile pentru alungarea otomanilor din Europa. 

Primul James Bond

5 octombrie 1962: Dr. No, primul film din seria James Bond, are premiera în Marea Britanie. În rolurile principale erau Sean Connery și „Bond-Girl“ Ursula Andress.

Filmul a avut un buget de doar 1,1 milioane de dolari și încasări de 59,5 milioane USD. Dr. No nu a fost prima carte a lui Ian Fleming, Casino Royale fiind romanul de debut al personajului Bond.

Criticii au primit filmul cu scepticism, iar Vaticanul l-a atacat pentru violență, vulgaritate și sadism. 

Se înființează Biserica Unită

7 octombrie 1698: În cadrul Sinodului de la Alba Iulia, mitropolitul ortodox și 38 de protopopi semnează actul de unire cu Biserica Romei. Astfel ia naștere Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

„Însă într-acesta chip ne unim și ne mărturisim a fi mădulările sfintei, catholiceștii Biserici a Romei, cum pre noi și rămășițele noastre (urmașii noștri) din obiceiul Bisericii noastre a Răsăritului să nu ne clătească“ se arată în „Manifestul de unire“ sau „Cartea de mărturie“. 

Benedict Arnold, simbolul trădării

24 septembrie 1780: Generalul Benedict Arnold a dezertat din Armata Continentală americană în timpul Războiului de Independență al Statelor Unite și a trecut de partea britanicilor.

El a fost inițial un rebel din cele treisprezece colonii, fiind celebru pentru curajul său, și a fost promovat de George Washington.

Arnold a trecut însă de partea englezilor pe fondul acuzațiilor de fraudă și frustrărilor sale personale. În SUA, numele său este și azi sinonim cu trădarea, prenumele fiind rar folosit la botezuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te