Nicopole era un oraș bine fortificat, iar cruciații nu aduseseră cu ei mașini de asediu pentru a cuceri cetatea. Cruciații au rămas în zonă, așteptând forțele otomane trimise pentru despresurarea Nicopolelui.
Sultanul Baiazid I era ocupat cu asedierea Constantinopolului, dar și-a mobilizat armatele și a mărșăluit spre Nicopole.
Mircea cel Bătrân a cerut ca primul atac să fie condus de cavaleria sa, Sigismund încuviințând, știind că valahii au experiență în luptele contra turcilor.
Cel care s-a opus a fost contele de Nevers, Ioan fără Frică, viitorul duce al Burgundiei, care a invocat faptul că a venit de departe, cu o armată de 6.000 de oameni, cu care a avut cheltuieli foarte mari, așa că a cerut el onoarea de a ataca primul.
Pentru a nu crea un conflict, Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, a fost nevoit să încuviințeze. Cavaleria franceză a fost însă înfrântă, lovitura decisivă venind de la trupele sârbești.
Mircea, probabil din orgoliu, nu a ordonat cavaleriei sale ușoare să ia parte la luptă. Ulterior, s-a retras cu trupele sale aproape intacte dincolo de Dunăre, iar regele Sigismund l-a suspectat de trădare.
Dezastrul de la Nicopole a descurajat pentru aproape 50 de ani orice încercare a creştinilor de a-şi uni eforturile pentru alungarea otomanilor din Europa.
Primul James Bond
5 octombrie 1962: Dr. No, primul film din seria James Bond, are premiera în Marea Britanie. În rolurile principale erau Sean Connery și „Bond-Girl“ Ursula Andress.
Filmul a avut un buget de doar 1,1 milioane de dolari și încasări de 59,5 milioane USD. Dr. No nu a fost prima carte a lui Ian Fleming, Casino Royale fiind romanul de debut al personajului Bond.
Criticii au primit filmul cu scepticism, iar Vaticanul l-a atacat pentru violență, vulgaritate și sadism.
Se înființează Biserica Unită
7 octombrie 1698: În cadrul Sinodului de la Alba Iulia, mitropolitul ortodox și 38 de protopopi semnează actul de unire cu Biserica Romei. Astfel ia naștere Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
„Însă într-acesta chip ne unim și ne mărturisim a fi mădulările sfintei, catholiceștii Biserici a Romei, cum pre noi și rămășițele noastre (urmașii noștri) din obiceiul Bisericii noastre a Răsăritului să nu ne clătească“ se arată în „Manifestul de unire“ sau „Cartea de mărturie“.
Benedict Arnold, simbolul trădării
24 septembrie 1780: Generalul Benedict Arnold a dezertat din Armata Continentală americană în timpul Războiului de Independență al Statelor Unite și a trecut de partea britanicilor.
El a fost inițial un rebel din cele treisprezece colonii, fiind celebru pentru curajul său, și a fost promovat de George Washington.
Arnold a trecut însă de partea englezilor pe fondul acuzațiilor de fraudă și frustrărilor sale personale. În SUA, numele său este și azi sinonim cu trădarea, prenumele fiind rar folosit la botezuri.