CALENDAR 15-21 IUNIE. Adrian Năstase nu-și nimerește gâtul

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 03.05.2019 - 15:23
FOTO: Mediafax - Octav Ganea

La 20 iunie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calității“.

SHARE

În momentul în care polițiștii au sosit la el acasă pentru a-l escorta la închisoare, Năstase a încercat să se sinucidă, împușcându-se în gât. Deși echipajului de ambulanță care l-a preluat pe Năstase i s-a interzis să discute cu presa, ulterior s-a aflat că rana era superficială. Echipajul nu a folosit decât un pansament subțire și o branulă prin care să poată administra substanțe, în eventualitatea unei căderi bruște de tensiune. Cu toate că rana era superficială, medicul Șerban Brădișteanu a anunțat că l-a operat pe Năstase și a încercat să îl rețină la Spitalul Floreasca, pentru tratament. Totuși, după 5 zile, pe 26 iunie, Năstase a ajuns la închisoare. Medicul Brădișteanu a fost pus sub acuzare de către DNA, pentru favorizarea infractorului, fiind condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare. Năstase a avut de plătit un prejudiciu de 3,3 milioane de lei în acest dosar, pe care l-a achitat integral. Din cei doi ani la care a fost condamnat, Năstase a stat la Jilava doar opt luni. Imaginea sa, cu gâtul înfășurat într-un fular Burberry de câteva sute de euro, a devenit virală, fiind comentată până și în New York Times. În plus, cotidianul american menționează că Năstase era un vânător experimentat și dreptaci, dar s-a împușcat cu mâna stângă.     

Grațierea deținuților politici

16 iunie 1964: Prin decretul 310, 3.467 de deținuți politici, condamnați pentru „infracţiuni împotriva securităţii statului“ sunt eliberați. Ultimul decret de eliberare a deținuților politici a fost semnat în iulie 1964, iar în august a fost eliberat și ultimul deținut politic. Motivul „liberalizării“ regimului Dej din anii 1962-1964, când au fost eliberați peste 12.000 de „dușmani de clasă“, a fost obținerea de tehnologie și fonduri de la Occident.  

Magna Charta Libertatum

15 iunie 1215: Piatră de temelie a democrației, Magna Charta Libertatum a fost semnată de regele Ioan fără de Țară, după o răscoală a nobilor englezi. În 10 iunie, nobilii pun stăpânire pe Londra, iar cinci zile mai târziu, regele cedează și semnează carta cu 63 de puncte la Runnymede. „Niciun om liber nu va fi închis sau nimic în vreun fel, fără a fi judecat în mod egal de egalii săi, potrivit legilor țării“, este cea mai cunoscută clauză. Numai 20 de exemplare din Magna Charta s-au păstrat până în zilele noastre.  

Prima femeie în spațiu

16 iunie 1963: La numai 26 de ani, Valentina Tereșkova a fost prima femeie care a ajuns în spațiu, la bordul vehiculului Vostok-6, fiind singura femeie din lume care a efectuat un zbor individual în spațiu, fără coechipier. Nici măcar familia ei nu a știut că va zbura.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te