CALENDAR 13-19 MARTIE - Cel mai mare sistem laser din lume

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 14.03.2020 - 13:42
Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

13 martie 2019: Laserul ELI-NP de la Măgurele devine cel mai mare sistem laser realizat vreodată, atingând puterea de 10 PetaWatts.

SHARE

Asta înseamnă, în cuvintele directorului proiectului, Nicolae Zamfir, „a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată într-o rază de lumină“.

Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) a fost dezvoltat în cadrul proiectului paneuropean de cercetare ELI (început în 2005), de Institutul pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei și îl are ca părinte spiritual pe profesorul Gerard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 2018.

Costul total al laserului de la Măgurele este de 356,2 milioane de euro, din care finanțarea europeană – 311 milioane de euro.

Principalele echipamente de cercetare din cadrul proiectului sunt două lasere de mare putere și acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate.

Cu instalarea celor două lasere nu au fost probleme, însă Sistemul Fascicul Gamma nu a fost instalat nici până acum, după ce, în noiembrie 2018, Institutul a reziliat contractul cu consorțiul italian EuroGammaS, care se ocupa de lucrare, iar aceștia au dat în judecată institutul.

Atunci, italienii au spus că nu pot continua lucrarea, pentru că autoritățile române nu au construit corect clădirea în care trebuie amplasat generatorul. Procesul este încă pe rol.

Noua tehnologie ar putea fi folosită la tratarea cancerului, la eliminarea deșeurilor radioactive sau la testarea materialelor care se folosesc în spațiu, potrivit lui Nicolae Zamfir.

Rusia anexează Crimeea

16 martie 2014: Are loc un referendum în Crimeea privind alăturarea acestei regiuni la Federația Rusă. Referendumul s-a desfășurat fără observatori internaționali, cei de la OSCE fiind de două ori întorși din drum.

La referendum ar fi participat 83,1% din locuitorii cu drept de vot din Crimeea, iar pentru alipirea la Rusia s-ar fi pronunțat 96,77 % din alegători, însă aceste date sunt contestate.

Ucraina și imensa majoritate a comunității internaționale n-au recunoscut legalitatea referendumului și alipirea Crimeei la Rusia.

Conflict interetnic la Târgu Mureș

19 martie 1990: Izbucnesc violențele interetnice de la Târgu Mureș, în urma cărora cinci oameni și-au pierdut viața, iar sute de oameni au fost brutalizați și răniți.

O biserică ortodoxă a fost incendiată, iar sediul local al UDMR a fost vandalizat. La 1 septembrie 1992, Ernő Barabás, cel care l-a agresat pe Mihăilă Cofariu, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, dar acesta n-a fost extrădat de Ungaria.

Prima femeie la conducerea Israelului

17 martie 1969: Golda Meir devine prima femeie prim-ministru al statului Israel. 

Ea a rămas în această funcție până în 1974. În 1969, România și Israelul au ridicat rangul relațiilor lor diplomatice, în vreme ce toate celelalte țări comuniste le rupseseră.

În 1972, Golda Meir a fost cel dintâi prim-ministru israelian care a efectuat o vizită oficială în Europa de est, la București, la invitația lui Ion Gheorghe Maurer.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te