CALENDAR 12 - 18 IULIE - Afacerea Tămădău, pretextul comuniștilor pentru lichidarea PNȚ

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 12.07.2019 - 08:27
Siguranța a făcut reconstituirea „fugii” de la Tămădău. În imagine, Nicolae și Lili Carandino, Ilie Lazăr, Gh. Popescu, Constantin Gafencu, Dumitru și Eugen Borcea, Ion Mihalache, Nicolae și Fulvia Penescu.

14 iulie 1947: Zece conducători ai Partidului Național Țărănesc – între care vicepreședintele Ion Mihalache, secretarul general Nicolae Penescu, directorul ziarului Dreptatea, Nicolae Carandino, Ilie Lazăr, membru în delegația permanentă a PNȚ – sunt arestați la Tămădău.

SHARE

Este vorba de un mic aeroport aflat într-o localitate la 46 de kilometri de București, membrii PNȚ fiind acuzați de „fugă într-o țară străină“.

Corneliu Coposu, la vremea aceea secretar general adjunct al PNȚ, a povestit că, în mai 1947, președintele Iuliu Maniu a propus trimiterea unui grup de lideri țărăniști în străinătate, pentru a forma un guvern în exil.

Liderii țărăniști urmau să se îmbarce în două avioane de mici dimensiuni, cu destinația Istanbul. Unul dintre piloți a informat Siguranța, care, sub control sovietic, a pus la cale un plan pentru a-i prinde pe țărăniști.

În dimineața zilei de 14 iulie, grupul a fost arestat, fără a exista un mandat. În 17 iulie, Internele anunțau prinderea „elementelor dușmane“.

Înscenarea de la Tămădău a fost folosită de comuniști pentru a scoate PNȚ în afara legii, ceea ce s-a și întâmplat, în 29 iulie 1947.

„Această activitate antinaţională merge pe linia politicii urmate totdeauna de P.N.Ţ. şi intensificată după 23 august 1944, când coalizând în jurul lui toate forţele reacţionare din ţară şi în înţelegere cu unele cercuri reacţionare din străinătate, a întreprins acţiuni cu scopul de a împiedica România să participe cu tot elanul şi capacitatea sa de luptă la războiul antihitlerist, la defascizarea aparatului de stat, la pedepsirea criminalilor de război şi instaurarea unui regim democrat“, susținea ministrul de Interne comunist Teohari Georgescu, cerând Guvernului Petru Groza interzicerea PNȚ, potrivit Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului.

Mulți dintre liderii țărăniști și-au găsit sfârșitul în pușcăriile comuniste. Până la finalul anului 1947, și Partidul Național Liberal era interzis, iar regele Mihai era forțat să abdice. Comunismul se instalase complet.

Cuza își numără supușii   

12 iulie 1859: Alexandru Ioan Cuza semnează Ordonanţa domnească nr. 276 de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă.

În acel moment, în București exista deja Serviciul Statistic Central din Ţara Românească, condus de Dionisie Pop Marţian, iar, la Iasi, Direcția de Statistică a Moldovei, condusă de Ion Ionescu de la Brad. Tot în 1859, începe primul recensământ al populației. Pe teritoriul Transilvaniei, primul recensământ a avut loc în 1786.

România, forțată să preia Dobrogea

13 iulie 1878: Este semnat Tratatul de la Berlin, prin care este recunoscută independența României. Prin tratat, Rusia prelua de la România sudul Basarabiei și, care, în schimb, primea Dobrogea, Delta Dunării și Insula Șerpilor.

Premierul Brătianu s-a opus acestui schimb, iar rușii, furioși, au refuzat să mai dea Silistra României, amenințând că, dacă acesta nu se temperează, vor renunța la orice concesie. Circa 160.000 de credincioși au părăsit Dobrogea, după ce aceasta a trecut la România.

Se deschide tunelul Mont Blanc

16 iulie 1965: Charles de Gaulle și președintele Italiei Giuseppe Saragat, inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta.

Considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11.600 m), în prezent ocupă locul al patrulea. Lucrările de planificare și construcție au durat 19 ani.

La momentul deschiderii, taxa de trecere prin tunel era echivalentul a 1,5 dolari americani, puțin sub nouă euro, la cursul de azi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te