Coada la granița dintre România și Bulgaria de la Giurgiu măsura, ieri seara, în jur de 10 kilometri pentru camioane. Ceea ce vedeți în video de mai sus este doar o parte din coada care măsura mii de camioane.
VIDEO Rușine națională: Coadă de 10 kilometri de camioane la Vama Giurgiu. Statul român, complice
Coada se întindea de la intrarea în Giurgiu, se continua pe breteau care ducea până la Vamă, trecea de Vamă până aproape de podul Prieteniei dintre Bulgaria și România, aflat în reparații pe partea bulgarăă.
Citește și: În 1869, trenul parcurgea 67 km, București - Giurgiu, în 90 minute. Acum, face 3 ore cu un mare ocol
Timpii de așteptare pentru șoferii de camion ajung și la 10 ore.
Newsweek a relatat, în urmă cu o săptămână, că și autoturismele care au o bandă separată față de camioane așteaptă mult să treacă din România în Bulgaria, dar și din Bulgaria în România. Atunci, timpii de așteptare pentru a trece de la Giurgiu la Ruse pentru mașinile mici a fost de 90 de minute.
Citește și: VIDEO/ FOTO. Calvarul turiștilor care merg în Grecia. Vama de la Giurgiu, un coșmar greu de suportat
Din relatările turiștilor care au venit sau merg spre Grecia reiese că autoturismele au așteptat pe Podul Prieteniei între 30 de minute și 4 ore.
De ce așteapăt șoferii de camion și 10 ore la Giurgiu?
Revenind la timpii de așteptare uriași pentru șoferii de camion (care reprezintă o regulă)... există câteva explicații pentru umilința la care sunt supuși aceștia.
Primul motiv pentru care sunt cozi uriașe la Vama Giurgiu îl reprezintă faptul că se circulă pe un sigur fir. Partea bulgară a început reparațiile la Pod.
Tronsonul de pe teritoriul bulgar al Podului Prieteniei, care face parte din drumul I-2, are o lungime totală de 1,057 kilometri. De la punerea sa în funcţiune, acum 70 de ani, în 1954, nu s-au efectuat reparaţii majore. Consolidarea rosturilor s-a făcut în urmă cu mai bine de 22 de ani, iar hidroizolaţia şi pavajul asfaltic au fost înlocuite în 2011.
Citește și: Concesie pentru turiștii români? Bulgarii închid Podul Giurgiu-Ruse doar pe o bandă din 10 iulie
Dar, motivele sunt mult mai profunde. Podul are deja peste 70 de ani. România și Bulgaria ar fi putut face un nou pod modern, cu mai multe benzi pe sens, potrivit pentru anii 2020. România și Bulgaria au promis ani la rând un asemenea proiect care însă nu s-a urnit.
Newsweek a scris că Ungaria a terminat un pod peste Dunăre de aproape un kilometru în mai puțin de 4 ani. România doar face planuri cu Bulgaria, în timp ce cârpește podul de la Giurgiu care are 2 km.
Citește și: VIDEO Ungaria a făcut Pod peste Dunăre în 40 luni. România „cârpește” pe cel de la Giurgiu de 70 ani
Șoferii de camion așteaptă și pentru că România nu vrea să implementeze un sistem de scanare a camionalor care ar permite trecerea rapidă a acestora prin vămi.
Ne facem că luptăm cu evaziunea
În România există, la acest moment, un singur scanner. Funcțional. Vechi de 18 ani. Alte 15 nu funcționează.
Autoritatea Vamală Română (AVR) susține într-un răspuns din 07.08.2023 către Newsweek România că nu numai în portul Constanța, dar în toată România, funcționează, în acest moment, un singur scanner.
“În birourile vamale de frontieră din Portul Constanța au fost alocate pentru efectuarea controlului vamal nedistructiv 2 sisteme de scanare tip Roboscan și se utilizează din anul 2005 echipamentul THSCAN proprietatea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (CNAPMC) ”, afirmă oficialii AVR.
Citește și: Motiv să nu fim în Schengen. România are un scaner vechi pentru a combate evaziunea. Alte 15 nu merg
Autostrada spre Giurgiu, o himeră
Un al treilea motiv îl reprezintă lipsa infrastructurii rutiere. Camioanele circulă greu între București și Giurgiu pentru că nu au o autostradă. A fost promisă de nenumărate ori, ultima oară vara această de către șefii CNAIR.
„București-Giurgiu este necesar a fi promovat în perioada imediat următoare, cu atât mai mult cu cât se află în pregătire și documentația pentru un nou pod peste Dunăre la Giurgiu, Giurgiu-Ruse. Și atunci să realizăm și această legătură de la Giurgiu până la A0 sau chiar până la A1, respectiv A2.
Va fi o analiză multicriterială, în care vom lua în calcul mai multe scenarii de traseu, cel puțin cinci cu conexiune cu București-Alexandru, conexiune cu A0, conexiune cu A1, conexiune cu A2, cu diverși factori de departajare. Și vom vedea care este cea mai bună variantă din punct de vedere tehnic și al costului”, a spus un director CNAIR.
Deocamdată NU există termene pentru acest drum de mare viteză.
Citește și: Se „naște” autostrada București - Giurgiu. Șeful CNIR: „E frustrant să vii din Grecia sau Bulgaria”