În ianuarie 2019, după o saga de aproape un an de zile, urmărită îndeaproape de către Newsweek România, licitația pentru construcția de corvete a ajuns într-un punct mort: a fost anulată de către Ministerul Apărării.
Miza este un contract de 1,6 miliarde de euro, disputat de trei mari competitori europeni.
O plângere penală și un proces în contencios
Motivația a fost expusă într-o "informație de presă" a Armatei din 11 ianuarie a.c. Conform acestei informații, există două argumente pentru decizia radicală: în primul rând, depunerea unei plângeri penale "în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial <Corvetă multifuncțională>"; în al doilea rând, "un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la <Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.>, solicită <anularea în tot a HG nr. 48 / 2018>, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite".
Va relua Ministerul Apărării licitația pentru corvete?
La aproape șase săptămâni de la această "informație de presă", Șantierul Naval Constanța a decis să îi ușureze viața Ministerului Apărării și a făcut o cerere de renunțare la litigiu.
Nu mai rămâne decât ca, pentru a relua licitația pentru corvete, Ministerul Apărării să lămurească chestiunea plângerii penale invocate în ianuarie.
Citește și: Ciudata coaliție pentru corvete: Sputnik, Fincantieri, Damen, Guvernul României