Primăria Sector 2, contract record de 1.5 miliarde de lei pentru spații verzi. De ce nu e atribuit

DE Stelian Negrea | Actualizat: 22.03.2024 - 10:34
Radu Mihaiu, primarul  Sectorului 2 se chinuie de 1 an să dea un contract de 1.500.000.000 lei pentru spații verzi Foto: INQUM Photos/Sabin Cirstoveanu
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 se chinuie de 1 an să dea un contract de 1.500.000.000 lei pentru spații verzi Foto: INQUM Photos/Sabin Cirstoveanu

Primăria Sectorului 2 încearcă de peste un an de zile să atribuie cel mai mare contract pentru amenajare spații verzi din istoria României: 1,5 miliarde lei (300 milioane Euro). Deși nu există contestații, semnarea contractului a fost amânată de câteva ori.

SHARE

Primăria Sectorului 2 încearcă de peste un an de zile să atribuie cel mai mare contract pentru amenajare spații verzi din istoria României: 1,5 miliarde lei (300 milioane Euro). Deși nu există contestații, semnarea contractului a fost amânată de câteva ori.

Primăria Sectorului 2 se chinuie de 1 an să dea un contract de 1.500.000.000 lei pentru spații verzi

2 februarie 2023. Primăria Sectorului 2 condusă de Radu Mihaiu USR a lansat în mare liniște cel mai mare contract din istoria acestei instituții: 1.526.065.761,34 lei lei fără TVA împărțit în cinci loturi pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi din sector.

Citește și: Piedone a vrut să cumpere panseluțe de 1.000.000.000. Newsweek i-a stricat ploile. Licitația anulată

Contractul depășea cu mult pe cele mai mari pe care ar fi vrut să le încheie și alte primării de sector. 

Cristian Popescu Piedone a lansat o licitație similara pentru 1 miliard de lei fără TVA în timp ce Daniel Băluță de la sectorul 4 semnase un acord cadru de 576 milioane lei pentru amenajarea spațiilor verzi. 

Citeşte şi: „Borduriada” lui Băluță și Negoiță lasă bucureștenilor mai puțin aer curat. Copacii au dispărut

Newsweek România a scris recent că Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis să accepte contestația unei companii care cerea anularea licitației pentru spații verzi de la Sectorul 5. 

De ce nu se semnează de un an de zile

Într-un mod bizar, megacontractul de 1,5 miliarde lei pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi nu a fost semnat nici până la această dată desi a fost lansat în urmă cu mai bine de un an. 

Anunt de Participare Spații... by Stelian Negrea

Procedura a fost lansată pe portalul seap.ro, unde sunt publicate toate informațiile legate de achizițiile publice, pe 2 februarie a anului trecut având termen de depunere a ofertelor 18 aprilie 2023. 

Citește și: Candidatul AUR pentru București, omul primarului PSD Băluță care i-a dat sute de milioane pe mână

O perioadă extrem de scurtă. Care a dus în final la prelungirea succesivă a acesteia de patru ori prin mai multe decizii ale conducerii Administrației Domeniului Publice Sector 2. 

În ciuda faptului că pe portalul seap.ro nu a fost înregistrată vreo contestație oficială din partea vreuneia din companiile participante la procedură. 

Ultimul termen de depunere a ofertelor este 16 mai 2024. 

Instiintare Prelungire Term... by Stelian Negrea

Acordul cadru al acestui contract se întinde pe doi ani iar oferta financiară are o pondere de 85% din evaluare, restul fiind durata de viață dendrologică a plantelor. 

Citește și: Acuzații de furt între primarii Daniel Băluță și Robert Negoiță. Tribunalul le-a făcut dreptate

Primăria și primarul, în silenzio stampa

Nici biroul de presă al Primăriei Sectorului 2 și nici primarul Radu Mihaiu nu au răspuns unui set de întrebări ale Newsweek România referitoare la oporturnitatea acestui contract la o asemenea valoare nemaîntâlnită, la motivele pentru care momentul semnării contractului este amânat, care sunt companiile care au depus oferte la această megalicitație etc

Drept la replică

Într-un drept la replică trimis redacției Newsweek România ieri după amiază Biroul de Presă al Primăriei Sectorului 2 susține că "afirmațiile de mai sus (n.r. din articol) nu sunt conforme cu realitatea și afectează credibilitatea instituției referitor la modul în care administrează banul public și la transparența de care dă dovadă întotdeuna cu reprezentanții mass-media".

Fără să răspundă direct întrebărilor Newsweek România, reprezentanții primăriei susțin că valoarea totală a contractului este de 1,5 miliarde de lei dar nu înseamnă că vor fi și cheltuiți acești bani: "Așadar, suma maximă a acordului cadru NU reprezintă nicidecum totalul cheltuielilor pe care le va face ADP Sector 2 în următorii patru ani. Printr-un acord cadru ești mult mai eficient, rapid și economic".

Primăria sectorului 2 nu precizează câți bani din suma maximă vor fi cheltuilți și nici de ce nu licitează sume mult mai aproape de ceea ce are nevoie. 

Oficialii Primăriei susțin că în prezent peste 83% din serviciile cu spațiile verzi au fost externalizate,că au reabilitate deja 16 din cele 24 de parcuri existente, că ar intenționa să mai transforme în suprafețe verzi încă 30 de hectare din sector și că nu au semnat contractul de mai bine de un an pentru că acesta este foarte complex.

Citiți mai jos întregul drept la replică al Primăriei Sectorului 2. 

Raspuns Newsweek_contract Amenajare Spatii Verzi Ps2 by Stelian Negrea on Scribd

Cine sunt firmele care se luptă pentru contract

Conform unor surse apropriate tranzacției consultate de Newsweek România, numai puțin de patru companii se luptă să câștige cele cinci loturi ale mega contractului de la sectorul 2. 

Companiile Maksan Techo Grup SRL, Cris Garden SRL, și Adviana Development SRL au depus oferte pentru fiecare din cele cinci loturi ale contractului de 1,5 miliarde lei. 

Doar compania Rogera Prest Com SRL a depus oferte pentru loturile 2 și 3 ale contractului. 

Rogera Prest Com SRL este deținută de Rodica Anheliuc, 53 de ani din Timișoara. Este mama lui Răzvan Vasile Anheliuc, fost șef al Tineretului Liberal Timiș și director de cabinet al fostului senator PNL, Beni Oni Ardelean. 

Compania a avut o serie de contracte pentru amenajarea spațiilor verzi cu Primăria Timișoarei conduse de liberalul Nicolae Robu. 

Gelu Anheliuc, tatăl fostului șef al TNL Timiș, deține compania Rogera SRL implicată într-un dosar al DNA legat de plăți ilegale făcute de Primăria Timișoara. 

Dosarul pornise de la un control al Curții de Conturi în care se specifica că 60% din facturile tăiate de Rogera SRL către Primăria Timișoara pentru amenajarea de spații verzi fuseseră ilegale. 

Maksan Techno Grup SRL este deținută de omjul de afaceri turc, Yavuz Onur. 

Compania a reușit recent să-i rezilieze contractul de 1 miliard de lei pentru spații verzi lansat de Cristian Popescu Piedone. 

Compania a semnat contracte în valoare totală de 230 milioane de lei cu autoritățile locale și centrale în perioada 2007-prezent dintre care cel mai mare este de 112 milioane lei semnat în iunie 2020 cu Administrația Domeniului Public Sector 2 pentru echipamente pentru locuri de joacă. 

Cris Garden SRL este deținută de oamenii de afaceri români Cosac Sorin Cristian și Duminică Alina Cristina. 

Compania este unul dintre cei mai mari jucători din această piața câștigând contracte cu autoritățile publice și locale, în perioada 2007-prezent, în valoare de 1,2 miliarde lei. 

Cele mai mari contracte le-a încheiat cu Primăria Sectorului 6, având și contracte cu ALPAB dai și cu primăria sectorului 2. 

Adviana Development SRL este deținută de Croitoru Ioana Octavia. Compania este unul dintre cei mai mari jucători din această piața câștigând contracte cu autoritățile publice și locale, în perioada 2007-prezent, în valoare de 38 milioane lei din care 35 doar cu ADP Sector 2.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te