Programul Național de Dezvoltare Locală, invenția politică a liderului PSD

DE Petru Zoltan | Actualizat: 07.03.2020 - 11:57
Ca președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu a arătat că PNDL a fost o enormă risipă de bani publici

Programul Național de Dezvoltare Locală a fost creat de fostul șef PSD în 2013. Acum, este integral anchetat de DNA.

SHARE

În 2012, premierul Victor Ponta l-a uns pe Liviu Dragnea în funcția de ministru al Dezvoltării Regionale.

Atunci, Dragnea era secretarul general al PSD, dar deja își pregătea viitorul de șef de partid și, în 2013, înființa Programul Național de Dezvoltare Locală.

Prin acesta, Ministerul Dezvoltării aloca bani localităților din țară pentru proiecte de sănătate, educație, apă-canalizare, iluminat public, drumuri, salubrizare, cultură și sport.

Conform declarațiilor făcute de Daniel Suciu, fost ministru PSD al Dezvoltării, prin PNDL 1 au fost alocați 17,6 miliarde lei pentru 5.501 de obiective în 2.559 comune, oraşe, municipii și județe.

Până în toamna anului 2019, au fost finalizate doar 3.280 de proiecte, sub 60%. Alte 30 de miliarde au fost alocate pentru PNDL 2.

Cea mai mare sumă de bani s-a dus în județul Suceava, căruia i s-au alocat 928,5 de milioane lei. Pe locul secund se află Caraş-Severin, cu 883,2 milioane de lei, iar pe trei Vaslui, cu 882,2 milioane de lei.

Județului Teleorman i-a fost alocați 875,8 milioane de lei, iar Mehedinţiul a primit 848,9 milioane de lei.

Distrus de Curtea de Conturi și de Comisia Europeană

Curtea de Conturi a analizat PNDL pentru perioada 2013-2014, când Ministerul Dezvoltării era condus de Liviu Dragnea iar Sevil Shhaideh era secretar de stat, ordonator principal de credite și Coordonator al Direcției Generale de Dezvoltare Regională și Infrastructură (DGDRI).

Auditul instituției conduse atunci de Nicolae Văcăroiu a constatat că obiectivele PNDL nu au fost atinse iar fondurile alocate nu au fost utilizate „în mod economic, eficient și eficace”.

În mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă, Guvernul de la București a solicitat Comisiei Europene să deconteze din fondurile europene proiectele de apă şi canalizare realizate prin PNDL.

Forul european s-a opus acestei inițiative, pe motiv că proiectele finanțate prin PNDL nu respectă standardele cerute de Comisie și nici nu se înscriu în strategia Comisiei Europene.

În plus, experții executivului european au transmis că PNDL a fost creat special pentru a submina fondurile europene.

Program netransparent și discreționar politic

Deputatul USR Claudiu Năsui a criticat în Parlament PNDL 2, un program pe care îl consideră o sursă de corupție.

„USR nu este fanul acestui proiect PNDL, acestui program, știm cu toții cine l-a inventat: fostul dumneavoastră președinte, care acum este în pușcărie (Liviu Dragnea – n.r.), este un program caracterizat nu doar prin lipsă de transparență, printr-o alocare greșită, foarte politică, care pleacă din pixul ministrului și care a făcut din Ministerul Dezvoltării Regionale un adevărat Guvern în Guvern, un stat în stat”, a spus Năsui de la tribuna Parlamentului.

PNDL a fost criticat și de premierul liberal Ludovic Orban, care nu este de acord cu modul în care au fost decontate facturile prin acest program național: „Ce vreau să spun e că din punctul nostru de vedere plățile nu trebuie condiționate politic, ci trebuie să existe o regulă foarte simplă prin care situațiile de lucrări avizate care intră la plată să fie luate în ordinea în care sunt depuse, în măsura în care sunt conforme cu prevederile legale, fără să se țină cont de apartenența politică a primarilor care beneficiază de aceste proiecte și de decontările lucrărilor efectuate“.

__________

Citește dosarul complet „Programul național de furăciune locală”

Cea mai mare șpagă de stat: 10 miliarde de euro

Miracolul Dragnea: 20 de ani nimic. 7 proiecte după ce PSD a preluat guvernarea

Preotul afacerist își dădea propriile contracte

Iscru, un popă care ia, nu dă lumină

Cum s-au dus banii PNDL pe apa Sâmbetei Noi

Popa Iscru, angajat de omul lui Dragnea

PNDL, invenția politică a liderului PSD

__________

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.