Omul familiei Dragnea de la „Ferma Salcia” scapă de condamnarea de 7 ani ajutat de un ex-deputat PSD

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.01.2023 - 21:10
Liviu Dragnea viziteaza targul INDAGRA 2017, alături de fiu. În spate, ministrul Daea - Foto: INQUAM PHOTO, Octav Ganea

Directorul general al fostei ferme de porci controlată de familia Dragnea, Dumitru Mișu, scapă de procesul în care a fost condamnat, în primă instanță, la 7 ani de pușcărie. Instanța a oprit acțiunea judecătorească pe baza unei legi semnate de Cătălin Rădulescu „Mitralieră”.

SHARE

Directorul general al fermei de porci din Teleorman, Dumitru Mișu, a fost condamnat, în februarie 2019, de Tribunalul Bucureşti la șapte ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Ferma lui Mișu îl avea acționar majoritar pe fiul liderului PSD, Liviu Dragnea.

În condamnarea de la prima instanță, Parchetul susţinea că Dumitru Mişu, în calitate de director general, în luna februarie 2014, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, a dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii a unor cheltuieli fictive, reprezentând achiziţii nereale de prestări servicii/execuţie lucrări, în baza unei facturi fiscale emisă în numele unei societăţi comerciale, în valoare totală de 3.082.045 lei (din care bază impozabilă 2.485.520 lei şi TVA 596.525 lei), prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 596.525 lei (echivalentul a 134.213 euro), reprezentând TVA dedusă nelegal.

Citește și: Directorul fermei de porci deținută de fiul lui Dragnea, condamnat la 7 ani închisoare

Decizia nu era definitivă şi a putut fi atacată cu apel. Acest lucru s-a și întâmplat.

Ieri, Curtea de Apel București a decis încetarea procesului față de „omul lui Dragnea”, potrivit deciziei consultate de Newsweek România.

Achitat la recurs

 „În baza art. 421 alin.1 pct. 2 lit. a C.p.p. admite apelurile declarate de inculpatul Mişu Dumitru şi de partea responsabilă civilmente S.C. Ferma Salcia S.A. împotriva sentinţei penale nr.250/14.02.2019 pronunţate de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.19688/3/2018.

Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând în fond: În baza art. 396 alin.6 C.p.p. rap. la art.16 alin.1 lit.h C.p.p. cu aplicarea art. 10 alin.1 ind.1 din Legea nr. 241/2005 (în forma modificată prin Legea nr. 55/2021) încetează procesul penal faţă de inculpatul Mişu Dumitru, sub aspectul infracţiunii de evaziune fiscală, prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. c ?i alin. 2 din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 5 C.p.. Respinge ca rămasă fără obiect acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”, potrivit deciziei Curții de Apel București de azi.

Mișu plătește ce a luat

Instanța arată că inculpatul a plătit o parte din sumele însușite: „Constată că a fost achitată suma de 511.432 lei, reprezentând TVA de plată, suma de 335.606 lei, reprezentând dobânzi legale şi penalităţi aferente perioadei 25.02.2014-01.02.2018, precum şi suma de 119.305 lei, reprezentând 20% din prejudiciu”.

De asemenea, instanța ridică sechestrul de pe mai multe case instituită încă din anul 2017.

Cum a încetat procesul

Avocatul lui Mișu a invocat o clauză legală de nepedepsire. Este vorba despre o prevedere profund imorală care încurajează hoția. Dacă ai furat și ești prins, dar ai achitat suma furată plus 20% atunci procesul încetează.

Este o prevedere di Legea 241/2005 inițiată de fostul Parlamentar PSD Cătălin Dumitrescu „Mitralieră” care la articolul 10 aliniatul 1 indice 1 precizează următoarele:

„În cazul în care prejudiciul produs prin comiterea faptelor de la art. 6 ind. 1, 8 sau 9 (n.r. – stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări) nu depășește valoarea de 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, iar în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se pedepsește, aplicându-se dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare”

Dragnea junior iese din firmă după condamnarea directorului

În aprilie 2019, Valentin Ștefan Dragnea a renunțat la pachetul de 89% din acțiunile fermei de porci de la Salcia. După numai două săptămâni, directorul fermei sale Mișu Dumitru a fost condamnat la șapte ani de închisoare în primă instanță.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te