Baza militară MApN unde vor ajunge rachete Patriot modernizată de un oligarh rus pentru 80.0000.000€

DE Stelian Negrea | Actualizat: 27.10.2022 - 17:57
Rachete Patriot - FOTO: Captura Youtube

Ministerul Apărării Naționale a acordat contractul pentru modernizarea unei bazei militare din Giurgiu, unde vor fi stocate rachetele Patriot, companiei Strabag unde acționar este oligarhul rus Oleg Deripaska aflat pe lista sancțiunilor UE datorită prieteniei cu Vladimir Putin.

SHARE

Ministerul Apărării Naționale a acordat, cu câteva zile înaintea demisiei lui Vasile Dâncu de la șefia acestui minister, un nou contract de 390 milioane lei companiei austriece Strabag unde al treilea cel mai mare acționar este o companie controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska, un apropiat de-al președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Oligarhul rus este pe lista sancțiunilor UE a persoanelor și entităților care sprijină războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Citește și: Ministerul Energiei ar putea trece la PSD la rotativă. Liberalii au refuzat Ministerul Apărării

Contractul acrodat de MApN este pentru modernizarea bazei militare Mihai Bravu din județul Giurgiu, unde vor fi depozitate rachetele Patriot. România este una din puținele țări europene care a achiziționat sistemul antirachetă Patriot în valoare de 3,9 miliarde euro.

Conform paginii oficiale de internet a Strabag acționarii companiei sunt: compania de asigurări Uniqua și banca Raiffeisen cu 29,5%, familia austriacă Haselsteiner cu 28,3%, MKAO Rasperia Trading Limited cu 27,8%, o companie off-shore controlată de Oleg Deripaska, restul de 14,4% fiind acțiuni deținute de investitorii de la bursa din Viena unde compania este listată.

STRABAG SE - Structura actionarilor

Deranjați de conexiunea cu oligarhul rus sau doar încercând să lase impresia că s-au descotorisit de acesta din acționariat, familia Haselsteiner a declarat în repetate rânduri că oligarhul rus nu ar mai face parte din acționariatul Strabag. Însă, aceste încercări sunt doar de fațadă pentru că Deripaska încă e prezent în acționariatul acestei companii, ba mai mult ceilalți acționari recunosc că nu au cum să îi cumpere acestuia pachetul de acțiuni. Herbst Kinsky Advises Uniqa on Syndicate Agreement with Haselsteiner Group and Mandatory Tender Offer for Strabag Shares (ceelegalmatters.com)

Citește și: VIDEO Noul avion de invizibil NGAD de a șasea generație cu forme de diamant, dezvăluit de Lockheed

Strabag s-a mai aflat, anul trecut, în centrul unui scandal uriaș când a fost, la fel ca și în cazul licitației de mai sus, aleasă de MApN pentru a-i fi atribuit cel mai mare contract de modernizare a unei baze militare, cea de la Kogălniceanu, cu o valoare de 2,1 miliarde lei.

Despre acest subiect puteți găsi detalii aici. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te