VIDEO Noul avion de invizibil NGAD de a șasea generație cu forme de diamant, dezvăluit de Lockheed

DE Daniel Toșa | 27.10.2022 - 12:16

Lockheed Martin a furnizat noi imagini care arată o aeronavă de luptă de generația a șasea cu echipaj uman, componentă a programului Next Generation Air Dominance (NGAD) pune în practică capabilități de luptă aeriană tactică de generație următoare.

SHARE

În ceea ce privește viziunea Lockheed Martin despre un posibil avion NGAD cu echipaj uman, aceasta încorporează o aripă în formă de diamant cu margini de atac. Aripa este strâns îmbinată cu fuselajul alungit, care prezintă o singură linie proeminentă de canelură și se îngustează brusc spre botul avionului.

Este poate remarcabil faptul că aeronava nu prezintă o coadă ca la alte aeronave. Proiectele fără coadă au apărut frecvent în arta conceptuală adiacentă NGAD, deoarece ar oferi o observabilitate foarte scăzută, un volum intern considerabil pentru combustibil, arme și senzori, precum și un grad ridicat de eficiență.

Motoarele gemene sunt ascunse în fuselaj și evacuate peste suprafețele superioare ale fuselajului - o tactică de proiectare cunoscută ca fiind puțin observabilă, utilizată pentru a bloca penajul infraroșu și zonele de evacuare cu reflexie radar pentru senzorii de la sol și din majoritatea celorlalte aspecte - cu ajutaje bidimensionale în formă de diamant.

Citește și: Rusia amenajează spitale subterane, pregătindu-se de un război cu Occidentul

De asemenea, se pare că există două "umflături" destul de puțin adânci de o parte și de alta a secțiunii centrale a fuselajului, care par să aibă legătură cu sistemul de propulsie. Este posibil ca aeronava să fie reprezentată ca purtând un strat strălucitor sau semi-reflectorizant, ceea ce ar putea fi în concordanță cu straturile experimentale similare văzute pe F-22, F-35 și F-117 în ultima vreme.

Acoperișul cabinei de pilotaj destul de lung în proporție destul de mare are un profil redus, ceea ce sugerează o vizibilitate limitată, în special în spate, pentru echipaj. Această caracteristică nu mai este la fel de importantă ca odinioară, odată cu apariția sistemelor cu deschidere distribuită și cu obținerea unei conștientizări extrem de ridicate a situației datorită fuziunii și a rețelelor avansate de senzori. De asemenea, elementul cu echipaj al NGAD nu este cu adevărat un avion de luptă tradițional.

Citește și: Rusia amenință direct România, după ce unitatea de elită a SUA a ajuns la Baza Kogălniceanu

Forțele Aeriene au vorbit și despre posibilitatea existenței a două versiuni distincte ale aeronavei, una cu rază lungă de acțiune optimizată pentru operațiunile din Indo-Pacific și o versiune cu rază mai scurtă de acțiune pentru teatrele de operațiuni europene, potrivit thedrive.com

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te