La Tribune: Incredibil, Fincantieri își torpilează partenerul, Naval Group, în România

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.06.2019 - 14:10

Săptămânalul financiar francez "La Tribune" lansează acuzații usturătoare la adresa italienilor de la Fincantieri, despre care scrie că își "torpilează" partenerii de la Naval Group în licitația pentru corvete.

SHARE

"La Tribune" se referă la episodul cel mai recent din saga licitației organizate de către Ministerul Apărării, cel referitor la contestarea componenței comisiei de licitației la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), despre care Newsweek România a scris în exclusivitate.

Citește și: Fincantieri pune bețe în roate licitației pentru corvete

Ca urmare a demersului italienilor, CNSC a decis să suspende procedura de atribuire a contractului. 

Jurnaliștii francezi se întreabă dacă Fincantieri uzează de dublu discurs sau de joc la două capete, câtă vreme, foarte recent, au încheiat un parteneriat la nivel mondial cu Naval Group, grupul francez fiind nu doar participant la licitația pentru corvete, ci și câștigător, după cum Newsweek România a scris, exclusiv.

Decizia CNSC, însă, este foarte bizară. După cum Newsweek România a arătat, totul a plecat de la o plângere ciudată a Fincantieri. Astfel, pe 10 aprilie 2018, la sediul Romtehnica, s-a întocmit procesul-verbal al ședinței de confirmare a componenței comisiei de licitație. La ședință luaseră parte inclusiv reprezentanți ai competitorilor. Din partea Fincantieri, grupul italian, au participat Micangeli Tommaso, Favino Pasquale Roberto și Florentin Timoianu. Conform procesului-verbal, "Președintele comisiei de evaluare declară deschisă ședința, dă citire componenței comisiei și invită membrii acesteia să reconfirme declarațiile de confidențialitate, imparțialitate și disponibilitate care se anexează prezentului proces-verbal de deschidere."

Citește și: Omul lui Dragnea din MApN, responsabil pentru licitația corvetelor, demis

Procesul-verbal a fost semnat de toți cei trei reprezentanți ai Fincantieri pomeniți anterior. Astfel, compania italiană, prin trio-ul respectiv, a confirmat că este de acord cu componența comisiei de licitație.

Citește și: Fiul avocatei lui Dragnea, afaceri cu reprezentantul Fincantieri

La mai bine de un an de la acel moment, însă, Fincantieri s-a răzgândit și susține că, de fapt, componența comisiei a fost stabilită fără a se respecta prevederile Hotărârii de Guvern 48/2018, care normează desfășurarea procedurii de selecție a constructorului de corvete. Astfel, la articolul III.3, se spune că "Nominalizarea membrilor (comisiei de licitație – n.r.) din cadrul Ministerului Apărării Naționale se va efectua de către fiecare structură reprezentată în comisie, Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială și de către Compania Națională <Romtehnica> - S.A., iar aprobarea componenței acesteia se face de către secretarul de stat pentru armamente."

Citește și: Ministrul Leș admite: Newsweek România, informații corecte în scandalul corvetelor

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.