Gruia Stoica acuză: condamnat după ce a blocat traficul de țigări controlat de soțul ex-șefei DIICOT

DE Alexandru Pop | Actualizat: 04.05.2021 - 18:50
Gruia Stoica acuză: condamnat după ce a blocat traficul de țigări controlat de soțul ex-șefei DIICOT/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Afaceristul Gruia Stoica l-a acuzat în instanță pe soțul ex-procuroarei Iulia Diaconu că ar fi unul dintre beneficiarii traficului de țigări din Ucraina și Moldova. De aici i s-ar trage condamnarea într-un dosar, mai spune Stoica.

SHARE

Afaceristul Gruia Stoica a fost condamnat de către Tribunalul Iași la patru ani de închisoare cu executare, nedefinitiv, într-un dosar de evaziune fiscală referitor la activitatea companiei Transbordare Vagoane Marfă.

2003: Gruia Stoica preia TVM

Societatea de stat Transbordare Vagoane Marfă (TVM) a fost vândută în septembrie 2003 de către acționarul majoritar, CFR Marfă, Grupului Feroviar Român, companie controlată de Gruia Stoica. Prețul tranzacției a fost de 2,17 milioane lei la aceea dată. Pe lângă această sumă, noul proprietar trebuia să plătească datorii la bugetul de stat, furnizori și credite bancare nerambursate în valoare de trei milioane lei.

Citește și: FOTO Columbeanu a sărăcit. Stă în chirie, are mașină de 30 de ani, bea cafea la plic și bere la doză

Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, a preluat conducerea companiei TVM și a solicitat Consiliului de Administrație să plătească cu prioritate salariile muncitorilor, dar și datoriile la stat ale companiei.

Ulterior, Didilă a mai solicitat Consiliului de Administrație să angajeze un consultant pentru a revigora compania. În acest sens, s-a semnat un contract cu compania Rapid Com SRL, controlată de Vasile Răducan, tatăl lui Didilă. Firma Rapid Com, în baza unui contract, l-a angajat să facă serviciile de consultanță pe Ion Garoseanu, specialist în transporturi feroviare și fost director de trafic la Ministerul Transporturilor.

2005: se deschide un dosar de evaziune fiscală

În aprilie 2005, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a deschis un dosar penal pentru evaziune fiscală. O lună mai târziu, Inspectoratul de Poliției al Județului Iași, condus atunci de colonelul Gheorghe Plai, a solicitat Direcției Generale a Finanțelor Publice Iași să verifice documentele contabile ale TVM, cât și pe cele ale Rapid Com.

Citește și: Moroșanu, după ce „călărețul” Sergiu a vândut casa: Mă duc să vorbesc cu el, de ce vrea iar sărac?

Controlul a relevat că TVM avusese datorii totale de 5,16 milioane lei, din care se achitaseră peste 4,2 milioane lei. Diferența de peste 936.000 lei urma să fie achitată eșalonat. La cealaltă companie, rapid Com, s-a constatat că nu mai avea de plătit datorii, cu excepția sumei de peste 304.000 lei, reprezentând dobânzi și penalități pentru neplata TVA la termen.

Nu este clar cum aceste datorii erau sau nu relevante în speța de evaziune fiscală.

2006: DIICOT clasează dosarul

Toată această afacere a fost investigată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași o vreme, până când aceștia și-au declinat competența către DIICOT Iași.

În primă fază, procurorul Moisescu Radu, de la DIICOT Iași, a decis pe 5 martie 2006 să continue ancheta deschisă de parchet pentru acuzațiile de spălare de bani, evaziune fiscală și grup infracțional organizat. Dar, după aproape patru luni de anchetă, pe 26 iunie 2006, procurorul Moisescu Radu a decis să emită o rezoluție de scoatere de sub urmărire penală.

„După cum se poate observa însă, sumele de bani rulate între cele trei societăți care făceau parte din același grup de firme (TVM, Rapid Com, Grup Feroviar Român - n.r.) sunt diferite ca și cuantum, <reciclarea> lor în scopul ascunderii unei origini ilicite fiind exclusă”, se menționează în rezoluția procurorului.

În urma anchetei DIICOT, Vasile Didilă a fost scos de sub urmărire penală. În cazul lui Gruia Stoica, procurorul a decis neînceperea urmării penale, „întrucât acesta, nefiind implicat în nici un fel în derularea tranzacțiilor ce au făcut obiectul cauzei, nu este autorul faptelor”.

Tot neînceperea urmăririi penale au primit și celelalte persoane cercetate.

Procurorul-șef DIICOT Iași Iulia Diaconu infirmă clasarea

Două săptămâni mai târziu, procurorul șef al DIICOT Iași, Iulia Diaconu, a decis să infirme ordonanța procurorului Moisescu Radu. Totodată, a decis redeschiderea urmăririi penale și completarea acesteia de către procurorul Emilian Eva, din cadrul DIICOT Iași.

Din soluția de infirmare a ordonanței rezultă că „consultanța s-a realizat efectiv de către Garoseanu Ion la cererea și în locul Rapid Com SRL, și nu a fost formală, Rapid Com fiind intermediar între beneficiar și persoana fizică”.

Ce a dispus procurorul șef Iulia Diaconusă se facă după infirmarea ordonanței de clasare?

În primul rând, verificarea contractului de privatizare a companiei de stat TVM.

Apoi, verificarea tuturor companiilor deținute de Gruia Stoica și familia sa, identificarea primului contract de consultanță și audierea mai multor persoane.

2015: dosarul este trimis în judecată

Dar prea multe nu s-au întâmplat în dosar. În primul rând, pentru că procurorul Emilian Eva a fost transferat în 2007 la structura centrală a DNA, unde a devenit vedetă după ce a făcut dosarul ICA, cel care a dus la condamnarea lui Dan Voiculescu la zece ani de închisoare. Ulterior, Eva a fost la rândul lui acuzat penal în mai multe dosare și chiar condamnat.

În perioada 2008-2013, adică timp de cinci ani, nu s-au făcut nici un fel de acte de urmărire penală în cauză. Abia în ianuarie 2015, prin ordonanța emisă de procurorul Paul Chiosac s-a pus în mișcare din nou acțiunea penală, iar dosarul a fost trimis în instanță.

De-a v-ați ascunselea cu documentele de privatizare

Dubii persistă și asupra manierei de anchetare a dosarului în faza de parchet. Astfel, Vasile Didilă a declarat în fața judecătorilor de la Tribunalul Iași că un anume comisar Alungulesei a făcut cele mai multe documente de cercetare în dosarul de evaziune și spălare de bani. Comisar care i-ar fi spus lui Didilă că îi va solicita documentele legate de privatizarea companiei TVM, dar i-ar fi cerut, în același timp, să nu i le pună la dispoziție.

Vasile Didilă a menționat că „prin 2011 sau 2012, dacă nu se înșeală, domnul comisar i-a făcut o propunere în sensul că va solicita documentele de privatizare de la TVM și că ar fi bine ca aceste documente să nu i le pună la dispoziție, pentru că asta este de competența DNA, se disjunge dosarul și va pleca și el la DNA cu acest dosar, unde salariile și condițiile sunt mult mai bune. Inculpatul a precizat că a refuzat această propunere și poate să spună, după părerea sa, că dacă accepta această propunere, astăzi nu crede că era în instanță. După ce a refuzat această propunere a început verificarea tuturor chitanțelor și a tuturor documentelor cu o mai mare agresivitate și, în opinia sa, tendențios”, se arată în motivarea sentinței Tribunalului Iași de condamnare a lotului Gruia.

Gruia Stoica, acuzații grave: Soțul șefei DIICOT, contrabandă cu țigări

Tot Vasile Didilă le-a mai spus judecătorilor că, în cursul anului 2008, unul dintre angajații săi l-a informat că serviciile de transbordare cu vagoane ale TVM erau folosite pentru traficul de țigări din Ucraina și Moldova către țările din vest.

Conform motivării sentinței Tribunalului Iași, Gruia Stoica le-a spus atât procurorilor, cât și judecătorilor, că printre beneficiarii traficului de țigări ar fi fost Paul Diaconu, ofițer MAI, soțul procurorului Iulia Diaconu: „Inculpatul a arătat că erau destule informaţii la momentul respectiv că de acest trafic se ocupa soţul doamnei procuror Iulia Diaconu şi că tinde să creadă că este real acest lucru deoarece în anul 2006, când s-a dat neînceperea urmăririi penale, doamna procuror şef nu a fost de acord cu această solicitare. Mai mult decât atât, a solicitat în mod expres să se caute ceva ca să fie acuzaţi (membrii familei Stoica – n.r.)”, se arată în motivarea instanței.

Gruia Stoica a mai susținut că procurorul și soțul acesteia s-au aşteptat ca, după privatizare, „lucrurile să decurgă în continuare aşa cum s-a procedat înainte, când era statul acţionar”.

Practic, Stoica a lăsat să se înțeleagă că i-ar fi deranjat afacerile subterane cu țigări ale lui Paul Diaconu prin preluarea TVM, ceea ce a atras represalii penale din partea soției acestuia, Iulia Diaconu, șefa DIICOT Iași.

2020: judecătoarea Ciocântă intră în dosar

Cei trei afaceriști au fost condamnați de judecătorii de la Tribunalul Iași în dosarul de evaziune în care s-a stabilit un prejudiciu de aproximativ două milioane de euro: frații Gruia Stoica și Vasile Didilă au fost condamnați la patru ani cu executare, respective trei ani cu executare, iar Vasile Răducanu, tatăl celor doi, la trei ani cu suspendare.

În prezent, la Curtea de Apel Iași, se judecă apelul celor trei afaceriști care au atacat decizia de condamnare.

În această fază de apel, în dosar a apărut și judecătoarea Anda Crișu Ciocântă, o bună prietenă a fostei șefe a DIICOT Iulia Diaconu. 

Ciudat sau nu, asta s-a întâmplat după ce, pe 17 septembrie 2020, Colegiul de Conducere al Curții de Apel Iași a decis să o degreveze parțial de activitatea de judecată a judecătoarei Anda Crișu Ciocântă, vicepreședinte al instanței, proporțional cu atribuțiile specific funcției de conducere exercitate.

Totodată, însă, s-a desființat completul de judecată care îi judeca pe cei trei afaceriști din lotul Gruia iar cauza a fost „repartizată prin sistem ciclic” unui nou complet de judecată, compus din judecătorii Anda Crișu Ciocântă și Adrian Chiriac.

Practic, judecătoarei Ciocântă i s-au mai luat din spețe ca să poată fi vicepreședintă a Curții de Apel, dar i s-a repartizat dosarul lui Gruia Stoica.

La termenul din 5 noiembrie 2020, judecătoarea Ciocântă „a calificat drept excepții procesuale motivele de apel formulate de părți care conduc la desființarea sentinței penale cu trimiterea cauzei spre rejudecare, fără a avea un temei de drept”, susține unul dintre avocații din dosar.

Altfel spus, Ciocântă le-a respins avocaților lui Stoica una din direcțiile de luptă.

Pe 22 decembrie 2020, colegiul de conducere al Curții de Apel Iași a decis să modifice din nou compunerea completului de judecată NCPP – Apel 7.

Astfel, judecătoarea Ciocântă a fost înlocuită cu judecătoarea Luminița Lăcrămioara Gafta, fostul președinte al secției penale a Tribunalului Iași.

Combinațiile Plai - Diaconu

Potrivit presei locale și centrale, Iulia Diaconu ar fi nepoata lui Gheorghi Plai, fostul șef al IPJ Iași. Gheorghi Plai a fost demis de la șefia Poliției Iași în ianuarie 2006. Un an mai târziu, hotnews.ro, care a preluat un articol din evz.ro, atrăgea atenția că numele procurorului Iulia Diaconu și al unchiului ei, Gheorghi Plai, au apărut în interceptările telefonice făcute în dosarul „Tascochim”, dosar referitor la o evaziune fiscală de 4,5 milioane euro în care au fost trimiși în judecată mai mulți interlopi din Iași și Vaslui. Sursele citate de presă arătau că personajul principal la afacerii era un basarabean arestat pentru că ar fi plănuit un atentat cu bombă, dar care era și un informator al colonelului Plai.

Într-un alt dosar de evaziune, DIICOT a pus sechestru pe bunurile unor sirieni, inclusiv pe clădirile și terenurile companiei ieșene Terom. O clădire construită pe aproape un hectar, evaluată la 3,8 milioane euro, a fost scoasă de sub sechestru în urma unei decizii judecătorești și vândută la licitație. Imobilul cu tot cu teren a fost achiziționat cu aproximativ 500.000 de euro de compania Tianacam Land, care pe atunci era patronată la vedere de tehnicianul Gavril Țibu, care preluase firma de la Paul Diaconu, soțul Iuliei Diaconu, fosta șefă a DIICOT Iași.

Tot în acea perioadă, sediul social al firmei se afla în vila soților Diaconu, fost ofițer de informații la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă a Ministerului de Interne. Ulterior, după ce scandalurile legate de afacerile controversate s-au stins, Paul Diaconu a preluat integral firma de la tehnicianul Țibu.

Soți de magistrați, rechini imobiliari

Soțul judecătoarei Anda Crișu Ciocântă, Cătălin Gheorghe Crișu Ciocântă, este asociat în firma Comdicri SRL cu Paul Diaconu. Cu doar doi angajați, unul dintre ei fiind afaceristul Ciocântă, firma a avut un profit net de peste 2,51 milioane lei, la o cifră de afaceri de 403.511 lei. Afaceristul Ciocântă a primit un salariu cumulat în 2019 de numai 10.524 lei, adică sub 1.000 de lei net lunar. Însă a ridicat dividende de peste 1,94 milioane lei.

Cei doi asociați mai dețin împreună jumătate dintr-o altă firmă, Level V Investments. Cealaltă jumătate din părțile sociale este deținută de o altă societate, 3 Of Music, patronată de milionarul ieșean Bogdan Maxim și frații Cătălin Radu și Dan Cristian Muraru. Toți trei au fost fondatorii casei de discuri Roton Music.

Cu un singur angajat, firma Level V Investments a avut o cifră de afaceri de aproximativ 550.000 lei și un profit de peste 267.000 lei. Din declarația de avere a judecătoarei Anda Crișu Ciocântă rezultă că soțul ei, afaceristul Ciocântă, a împrumutat firma Level V Investments cu suma de 4.663.500 lei.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te