Pe 3 noiembrie 2015, Registrul Comerțului primea o cerere de înregistrare a unei firme. Aceasta se numea Intelrom Proiectare & Consultanță SRL și avea, potrivit cererii, doi asociați: Mutescu Ovidiu-Florin din Vicovu de Jos, Suceava, și Spătaru Elena-Simona, din Sectorul 6, București. Obiectul de activitate al firmei era “activități de consultanță în management”. Administrator era Mutescu Ovidiu-Florin.
Șapte luni mai târziu, pe 10 iunie 2016, Spătaru Elena-Simona renunță la părțile sociale din firmă și, astfel, își încheie socotelile cu Intelrom Proiectare & Consultanță SRL.
39.000 de lei, profit lunar
În nici două luni de funcționare în 2015 (noiembrie și decembrie), firma a încasat 92.500 de lei cu cheltuieli minime și, astfel a obținut un profit de 78.620 de lei. Spătaru Elena-Simona, așadar, ar fi avut dreptul la jumătate, adică la peste 39.000 de lei. O asociere profitabilă, deci.
În 2016, în ciuda încasărilor duble (aproape 198.000 de lei), profitul net a fost mult mai mic: doar 9.745 de lei. Ministerul de Finanțe nu mai înregistrează bilanțuri depuse după 2016, dar firma nu este nici închisă. Pe scurt, compania pare să fi funcționat cât Spătaru Elena-Simona a fost asociată.
Mutescu, vedetă într-un dosar DNA cu pesediști grei
La data asocierii cu Elena-Simona Spătaru, Ovidiu-Florin Mutescu era o proaspătă vedetă națională. În mai 2015, numele lui Mutescu fusese pomenit de presa centrală și locală din Suceava în contextul unui dosar penal deschis de DNA. “Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obținute de MEDIAFAX, președintele CJ Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor (PSD), este suspectat în acest dosar de abuz în serviciu și luare de mită, în legătură cu atribuirea unor contracte.
Anchetatorii îl suspectează pe Nechifor de abuz în serviciu după ce ar fi susținut atribuirea preferențială a execuției unor lucrări în care Consiliul Județean Suceava este autoritate contractantă, în vederea obținerii de avantaje personale.”, scria cotidianul Gândul în mai 2015.
“Potrivit documentelor citate, prin intermediul lui Cătălin Nechifor, Ovidiu Florin Mutescu, administrator al SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos, județul Suceava, ar fi exercitat presiuni asupra angajaților administrației publice județene pentru impunerea societății comerciale pe care o reprezintă ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare și consultanță cu CJ Suceava sau cu administrații publice locale din județ.
În acest scop, funcționarii CJ Suceava ar fi fost convocați în biroul lui Nechifor, unde acesta, împreună cu Gavril Mîrza, fost președinte al CJ Suceava, l-ar fi recomandat pe Ovidiu Florin Mutescu pentru angajarea de contracte cu instituții publice din județ. Astfel, cu susținerea lui Nechifor și Mîrza, SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos ar fi reușit să acumuleze un portofoliu semnificativ de clienți din mediul administrațiilor publice locale din județul Suceava, se mai arată în documentele citate.
Anchetatorii au date că, în luna ianuarie 2014, Gavril Mîrza ar fi intervenit pe lângă factori de decizie din CJ Suceava, cărora le-ar fi solicitat să analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, în prezența acestuia din urmă. În susținerea ofertei, omul de afaceri a prezentat o listă de parapeți de producție externă, pentru a fi utilizați la podurile din administrarea Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, care, însă, din punct de vedere tehnic nu s-ar preta la infrastructura rutieră județeană.”, mai arată Gândul.
Despre Mutescu, publicația Atacul scria că “până la începutul anilor 2000, a activat în cadrul structurilor Serviciului Român de Informații”.
Simona Spătaru despre Mutescu, fostul ei asociat: "Nu cunosc detalii"
În ciuda celebrității naționale a lui Ovidiu-Florin Mutescu, asociata sa, Elena-Simona Spătaru (nimeni alta decât actuala candidată a USR-PLUS la un loc în Senat și fosta candidată din partea aceluiași partid la Primăria Sector 4) habar nu avea cu cine se asocia. Potrivit unui răspuns al Simonei Spătaru, la solicitarea Newsweek România, Mutescu era un necunoscut pentru actuala candidată a USR-PLUS: “Am avut calitatea de asociat în SC Intelrom Proiectare & Consultanță SRL pentru o perioadă de 6 luni, apoi am cesionat părțile sociale. Nu cunosc detalii, ca cele menționate de dvs, despre asociații societății.”
Spătaru a evitat orice fel de discuție despre împrejurările care au dus la asocierea cu Mutescu, în timp ce acesta era implicat într-un dosar al DNA.
Avocata firmelor cu încrengături politico-administrative
Simona Spătaru a fost destul de des în preajma unor companii cu mari probleme. Și nu doar de imagine. Două dintre acestea ies în evidență: Libro Events SRL și Best Achiziții SRL. Ambele sunt deținute de Mihaela Neagu. Firmele au zeci de contracte de la instituții publice și relații transpartinice dobândite în ultimii zece ani. Potrivit Buletin de București, de pildă, “mai bine de jumătate din banii publici primiți de Best Achiziții au venit de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei”.
Curentul a descoperit că Best Achiziții a fost consultantul firmei turcești Otokar de la care Gabriela Firea a cumpărat 400 de autobuze pentru Capitală. Best Achiziții ar fi primit peste 10 milioane de EURO pentru pregătirea ofertei în cadrul licitației desfășurate de Primăria București în 2018.
În 2018, primarul sectorului 5 Daniel Florea a plătit firmei Libro Events pentru un spectacol de aniversare a jumătate de secol de existență a sectorului aproximativ 700.000 EURO.
De-a lungul timpului, Libro Events a câștigat achizitii cu instituții publice în valoare de peste 300 milioane de lei, fie pentru servicii de curățenie, pentru distribuire de mere în școli sau pentru servicii hoteliere și de restaurant. Doar cu Ministerul Fondurilor Europene a încheiat contracte de peste 155 milioane lei. Alte trei ministere care se găsesc pe lista Libro Events sunt Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Firma a colaborat de asemenea și cu Arcub, Spitalul Obregia, Sectorul 4, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea de Conturi a României, a mai notat Buletin de București.
Dar poate cea mai șocantă legătură a Best Achiziții SRL cu statul român este implicarea acesteia în proiectul strategic BRUA. Mai precis, blocarea proiectului BRUA. Potrivit Hotnews, situația s-a deblocat în august 2017, după ce Best Achiziții SRL a renunțat la a mai contesta proiectul: “Best Achizitii SRL, controlata de Mihaela Neagu, un personaj controversat, a trimis miercuri, 2 august, catre Consiliul National de Solutionare a Contesatiilor, o cerere de renuntare la contestatia formulata impotriva Transgaz, contestatie care a blocat procedura de licitatie pentru construirea conductei din cadrul proiectului BRUA, pe teritoriul Romaniei. Reamintim ca procedura a fost suspendata saptamana trecuta de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in urma unei contestatii bizare depuse de SC Best Achizitii SRL, din Cernica, cu doar cateva zile inainte de 28 iulie, data limita a depunerii ofertelor.”
L-a acuzat pe Tudorache de hoție, dar a reprezentat firma favorizată de Tudorache
De-a dreptul ipocrită devine Spătaru când îl acuză, pe Facebook, pe fostul primar Dan Tudorache de la Sectorul 1, de “Hoția zilei”. “Daniel Tudorache, fostul primar PSD-ist al Sectorului 1, este implicat în două dosare penale deschise de DNA pentru fapte de corupție săvârșite în timpul mandatului și pentru achiziția a 45.000 de tablete la începutul anului.
Este vorba despre contractul pe care l-a ținut secret, același asupra căruia Clotilde Armand, actualul primar, a atras atenția încă din momentul achiziției. La începutul mandatului, Clotilde l-a făcut public, așa am aflat că PSD-istul a cheltuit 92 milioane lei din bani publici pe niște tablete cu mult sub acest preț.
Acum candidează la alegerile parlamentare, închipuindu-și că poate scăpa de justiție cu ajutorul imunității parlamentare. Nu o să-i meargă. Unul dintre obiectivele #USRPLUS în Parlament este eliminarea acestui privilegiu prin care vechea clasă politică fuge de răspunderea în fața justiției.
Gata cu contractele date cu dedicație pentru clientela de partid și gata cu furtul din bani publici! De pe 6 decembrie începem revoluția bunei guvernări.
Mergi la vot, alege o #RomânieFărăHoție!”, a scris Simona Spătaru.
Despre același Tudorache, însă, Clotilde Armand a scris că îi dădea contracte fără licitație tocmai firmei Libro Events SRL: “L-am rugat frumos în urmă cu câteva zile pe dl primar de la sectorul 1 să achiziționeze ventilatoare în locul aparatelor Holter (14 milioane euro) și mi-a spus că sunt habarnistă. Ok. Apoi m-am uitat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice să văd cum gestionează primăria situația aceasta de criză și cine câștigă de pe urma ei. Evident că nu câștigă cetățenii. Câștigă oamenii apropiați de PSD și firmele lor. De exemplu: Primarul Dan Tudorache i-a făcut cadou jumătate de milion de euro din banii locuitorilor din Sectorul 1 unei firme apropiate de cuplul Firea-Pandele.
Firma Best Achiziții SRL, patronată de Mihaela Elena Neagu, a primit de la Primarul Sectorului 1 un nou contract prin încredințare directă în valoare de jumătate de milion de euro pentru:
<75.000 de bucăți de seturi de igienă personală, necesar estimat pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare>. Setul de produse de igienă conține: - 1 periuță dinți - 1 pastă dinți 75 ml, - 1 săpun lichid 500 ml, - 1 șampon adulți lichid 500 ml.”
Simona Spătaru s-a bătut în instanță cu Spitalul de Arși pentru firma cu legături politice
În 2018, Simona Spătaru a reprezentat Libro Events SRL într-o dispută cu Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri. Și a și câștigat, potrivit minutei din dosar: “Admite acţiunea. Obliga pârâta la plata către reclamanta a sumei de 643.547,64 lei reprezentând servicii prestate si neachitate pe perioada aprilie-oct.2017 in baza acordului cadru 827/6.02.2017 si contractelor subsecvente nr. 2194/31.03.2017, nr. 3046/28.04.2017, nr. 5243/1.08.2017 in termen de 30 de zile de la rămânerea definitiva si irevocabila a prezentei somaţii.”
Newsweek România a întrebat-o pe Simona Spătaru ce onorarii a încasat de la Libro Events SRL și de la Best Achiziții SRL, dar și dacă a reprezentat vreuna din cele două companii în litigii cu Primăria Sector 4 și/sau instituții subordonate Consiliului Local al Sectorului 4, sector peste care se voia primar. “Contractele menționate sunt cu societati comerciale private si sunt confidențiale. Pentru a face publice date din contracte trebuie să existe acordul ambelor părți”, a răspuns Spătaru. La a doua întrebare, candidata USR-PLUS pentru un loc în Senat a răspuns negativ: “Contractele menționate sunt cu societati comerciale private si sunt confidențiale. Pentru a face publice date din contracte trebuie să existe acordul ambelor părți.”
Candidata USR-PLUS, reclamată penal după o bătaie în stradă
Simona Spătaru ar fi putut deveni chiar ea penală, după un episod râsu'-plânsu petrecut în 2012. Atunci, Spătaru i-a făcut plângere unei femei care, la rândul ei, i-a făcut plângere penală actualei candidate USR-PLUS. Se întâmpla după o păruială, la propriu, în trafic, între cele două. Plângerile penale au fost conexate la Parchet și fiecare femeie s-a ales doar cu o amendă penală. O soluție nedreaptă, a considerat cealaltă femeie, care a contestat decizia procurorului la instanță. Judecătorii au decis că procurorul a acționat legal. Conform motivării judecătorilor, “La data de 4.07.2012, pe fondul unei stări tensionate între cele două, cauzate de părăsirea domiciliului conjugal de către soțul lui S______ E____ — S_____ în cursul lunii decembrie 2011 și mutarea acestuia la domiciliul numitei D_______ C_____ C_______, în jurul orelor 14:00‚ S______ Sirnona E____ aflată la volanul autoturismului Renault Clio cu nr. XXXXXXXX, a observat o pe numita D_______ C_____ C_______ în timp ce se afla la volanul autoturismului VW cu nr. XXXXXXXX, în stânga sa, în intersecția _____________________ _____________________. Încercând să forțeze intrarea în intersecție, una în fața celeilalte, cele două autoturisme s-au oprit în același timp, S______ S_____ E____ coborând din autoturism, reproșându-i totodată numitei D_______ C_____ C_______ faptul că soțul său are o relație extraconjugală cu aceasta, în ciuda faptului că D_______ C_____ C_______ este și nașa de botez a fetiței sale. În acel moment, din autoturismul VW a coborât și D_______ C_____ C_______ care s-a îndreptat către partea dreaptă a propriului autoturism, între cele două iscându-se o alterație verbală, cele două adresându-și reciproc injurii, urmată de o agresiune fizică, cele două împingându-se reciproc, prinzându-se de mâini și zgâriindu-se. Imediat, conflictul a fost întrerupt de intervenția unei persoane de sex masculin, rămasă neidentificată, cele două urcându-se fiecare la volanul propriului autoturism și părăsind locul incidentului.
În urma incidentului pe numele D_______ C_____ C_______ a fost eliberat certificatul medico-legal nr. A2/4358/4.O7.2Ol2, conform căruia aceasta a prezentat leziuni traumatice ce au necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale.
De asemenea, pe numele S______ S_____ E____ a fost eliberat certificatul medico- legal nr. A2 / 4356 / 4.07.2012, conform căruia aceasta a prezentat leziuni traumatice ce au necesitat 2-3 zile de îngrijiri medicale.”
Simona Spătaru nu a comentat incidentul pentru Newsweek România.
Soțul Simonei Spătaru, de care aceasta a divorțat în 2012, a lucrat ani la rând pentru Energy Holding, compania celebrului Bogdan Buzăianu, “băiatul deștept” din energie.