EXCLUSIV Vlad Voiculescu a fost anchetat penal pentru dispariția unor documente clasificate

DE Petru Zoltan | Actualizat: 17.07.2020 - 14:02
Vlad Voiculescu/FOTO: news.ro
Vlad Voiculescu/FOTO: news.ro

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, a fost anchetat și audiat în secret de DIICOT pentru dispariția unor documente secret de stat clasificate „Strict Secret” și „secret de serviciu” de la Ministerul Sănătății.

SHARE

Dosarul a fost clasat în decembrie 2019 iar Vlad Voiculescu a scăpat de acuzațiile de divulgare a informațiilor secret de stat și neglijență în păstrarea informațiilor clasificate.

Liderul partidului Plus, filiala București, Vlad Voiculescu, consideră că dosarul reprezintă o răzbunare a fostului ministru Florian Bodog și a secretarului general al ministerului Sănătății, Florin Gabriel Pușcău, pe care l-a schimbat din funcție. În replică, fostul ministru Bodog susține că, de fapt, l-a salvat pe Voiculescu, căruia i-a cerut să predea un document clasificat cu care plecase acasă.

Cert este că gestionarea documentelor secrete de stat la nivelului Ministerului Sănătăți reprezintă o gravă vulnerabilitate la adresa securității statului român.

Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General

Vlad Voiculescu a fost numit ministru al Sănătății în Guvernul condus de Dacian Cioloș în data de 20 mai 2016 și a rezistat pe funcție până pe 4 ianuarie 2017. După aproximativ două luni și jumătate de la predarea mandatului, mai exact pe 17 martie 2017, Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General cu privire la dispariția mai multor documente clasificate deținute de Vlad Voiculescu. Astfel, Compartimentul Documente Clasificate a raportat „lipsa a 4 documente clasificate din categoria secretelor de stat având nivelul << Strict Secret>>, a unui mediu de stocare tip CD nivel <<Secret>>, și a 15 documente clasificate <<Secret de serviciu>>”.

Dosarul „Voiculescu”, clasat de procurori

Parchetul General a trimis plângerea la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Ancheta și audierile s-au desfășurat în cel mai mare secret. Newsweek România a solicitat DIICOT informații despre acest caz, dar șefii parchetului au ignorat și refuzat să răspună. În urma mai multor insistențe, DIICOT a recunoscut că Vlad Voiculescu a fost anchetat.

Într-un final, la solicitarea Newsweek România, DIICOT a transmis că urmărirea penală în cauză a început pe 7 aprilie 2017 pentru infracțiunile de divulgare a informațiilor secrete de stat și a infracțiunii de neglijență în păstrarea informațiilor, fapte prevăzute de articolele 303 al. 2 și 305 Cod penal.

În timpul investigației, au fost recuperate trei din cele patru documente clasificare „Strict Secret”, dar și două documente „secret de serviciu”. Un document „Strict Secret” emis de Serviciul Român de Informații a fost regăsit printre documentele predate de Vlad Voiculescu în data de 5 ianuarie 2017.

După doi ani de la declanșarea primelor cercetări, pe 10 mai 2019, procurorul de caz a dispus urmărirea penală a lui Vlad Voiculescu, în calitate de suspect, pentru aceleași infracțiuni. Conform Codului penal, cele două infracțiuni prevăd închisoarea de la trei luni la doi ani, respectiv un an sau amendă. Dar dosarul a fost clasat în data de 4 decembrie 2019

Ce conținea documentul „Strict Secret”?

Legislația românească în materie de documente secrete prevede ca atunci când un document clasificat este compromis, acesta este desecretizat de instituția care i-a atribuit nivelul de secretizare. În cazul lui Vlad Voiculescu, este vorba despre un document „Strict Secret” pierdut fără urmă. Documentul a fost emis de Departamentul de Informații și Protecție Internă, serviciul secret de informații al Ministerului Afacerilor Interne. După ce a fost compromis, documentul a fost declasificat.

Ce conținea acest document? Informații privind „declanșarea unui conflict de muncă la Serviciul de Ambulanță Județean Bihor; intenția de organizare a unui miting sindical la București; pichetarea sediului Prefecturii Bihor; intenția de organizare a unor acțiuni sindicale de către FNS Ambulanța și Biroul Național Sindical pentru anul 2016; pichetarea sediului Ministerului Sănătății". Mai mult, în adresa DIPI aflată la dosar se menționează că pierderea documentului „nu este de natură a aduce prejudicii activității structurii emitente”.

Vlad Voiculescu le-a declarat anchetatorilor că informația din documentul clasificat „putea fi regăsită cu ușurință și din surse deschise, respectiv online, și nu a existat nici un motiv pentru care eu aș fi scos acest document în afara instituției și nu am făcut acest lucru”.

Ce s-a întâmplat cu documentele „secret de serviciu”?

„În ceea ce privește documentele clasificate de nivel secret de serviciu, cu excepția celor două documente emise de DIICOT (și restituite ulterior emitentului) și a unui document care a fost regăsit printre documentele predate la data de 05.01.2017 de către Vasile Voiculescu Vlad, erau documente primite de la Secretariatul General al Guvernului, și erau aferente unor proiecte de hotărâri de Guvern”, se menționează în Ordonanța de clasare a dosarului.

Secretariatul General al Guvernului a confirmat anchetatorilor faptul că documentele cu caracter „secret de serviciu” a căror lipsă a fost imputată fostului ministru au fost distribuite pentru ședințele de Guvern, cu mențiunea de a fi distruse de fiecare beneficiar.

Compartimentul Documente Clasificate a constatat că nu s-a respectat procedura legală privind distrugerea acestor documente. „Totodată, au fost extrapolate afirmațiile din declarația olografă a lui Vasile Voiculescu Vlad, reținându-se de către Comisia de cercetare administrativă că ar fi distrus inclusiv documente clasificare secret de stat."

Culmea documentelor secrete

În plângerea ministerului Sănătății se face referire la dispariția unui CD clasificat „secret” transmis de către Secretariatul General al Guvernului (SGG). Culmea, CD-ul cu bucluc nu a fost transmis niciodată pe adresa ministerului de către SGG. Conform Ordonanței de clasare, procurorul de caz reține că „referitor la lipsa unui CD, constatată inițial, s-a stabilit că acesta nu fusese niciodată transmis de către Secretariatul General al Guvernului, astfel cum se reține de către Compartimentul Documente Clasificate, din Ministerul Sănătății”.

Haos în registrul documentelor secrete

Conform condicii de evidență a documentelor clasificate, lui Vlad Voiculescu i-ar fi fost predate 76 de lucrări, inclusiv cele considerate dispărute. „Însă nu există semnătură de primire decât pentru 23 de poziții, iar pentru 53 de poziții nu există semnătură de restituire; s-a observat că a existat o practică cu caracter continuu în cadrul structurii de specialitate, de a nu evidenția în condică statusul lucrărilor distribuite personalului cu rang înalt din cadrul ministerului, existând numeroase poziții neînchise în anii anteriori, pentru care nu se consemnează (prin semnătură) că lucrările ar fi fost restituite. (...)"

Legat de regimul deficitar de gestionare a documentelor secrete, Vlad Voiculescu le-a spus anchetatorilor că a urmărit să prevină scurgerea de informații referitoare la organizarea unor controale profesionale, și pentru protejarea confidențialității unei investigații penale, care era în curs la aceea dată. Acesta ar fi fost motivul pentru care Voiculescu ar fi păstrat separat două documente clasificate de la DIICOT și predate Compartimentului Documente Clasificate la finalul mandatului.

Voiculescu: „A fost răzbunare”

Contactat de Newsweek România, Vlad Voiculescu a spus că cel care a făcut plângerea a fost Florin Gabriel Pușcău, un secretar general al ministerului Sănătății, pe care l-a mobilizat la Guvern. Adică Pușcău a fost schimbat din funcție și a fost pus la dispoziția Guvernului pentru că făcea parte din categoria înalților funcționari publici. „La nivelul ministerului Sănătății nu exista o procedură prin care la sfârșitul zilei trebuia să predai documentele secrete. Nu exista o limită de timp legată de restituirea acestora. Cel care mi-a făcut plângerea a fost Florin Pușcău, secretar general al ministerului Sănătății și șeful Structurii de Securitate. A fost readus în minister de ministrul Florian Bodog. A fost răzbunare. Știu că au căutat multe lucruri despre mine pentru că, să zicem, eram pe val în timpul protestelor din 2017. Am fost audiat de două ori de procuror”, a declarat Vlad Voiculescu.

Bodog: „L-am sunat să vină să își rezolve problemele”

La rândul său, fostul ministrul Florian Bodog, a susținut că nu este vorba de nici o răzbunare politică. El a spus că, atunci când a fost numit la cârma ministerului, a venit un funcționar de la Compartimentul Documente Secrete care i-a explicat că lipsesc mai multe documente clasificate și că ministrul Voiculescu nu le-a predat.

„Eu l-am sunat să vină să își rezolve problemele. Din câte știu eu, din ce mi-au relatat cei de la Documente Secrete, a adus un document de acasă. Secretarul general, care era și șeful Structurii de Securitate, a sesizat că au dispărut documente cu caracter secret de serviciu sau strict secret. Era un domn acolo care mi-a spus că lipsesc documente secrete. Eu l-am anunțat pe domnul Pușcău cu privire la aceste documente. Documentele ori sunt ori nu sunt. Ca urmare a sesizării, a venit SRI și a făcut o verificare a traseului documentelor și a sistemelor informatice pentru ca să nu existe vreo scurgere de informații clasificate”, a mai spus Florian Bodog pentru Newsweek România.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te