Ex-ministrul Grigorescu, dosar penal după dezvăluiri ale unui jurnalist din echipa Newsweek România

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.06.2021 - 12:19
Ex-ministrul Grigorescu, dosar penal după dezvăluiri ale unui jurnalist din echipa Newsweek România/FOTO: energie.gov.ro

Președintele Klaus Iohannis a dat verde urmăririi penale a fostului ministru al Energiei Victor Grigorescu pentru "fals în declarații în formă continuată". S-a ajuns la decizia lui Iohannis la peste cinci ani de la o dezvăluire a unui jurnalist al Newsweek România.

SHARE

În aprilie 2016, în articolul "Romanian Papers: Ministrul Energiei, 10.000 euro pe lună de la un offshore" (semnat de Cătălin Prisacariu, actualul redactor-șef adjunct al Newsweek România, în România Liberă) se arăta că "Vlad Grigorescu primește bani de la o companie din insulele britanice Turks & Caicos. În prima declarație de avere depusă la intrarea în mandat, demnitarul a ascuns proveniența banilor."

Cinci luni mai târziu, în septembrie 2016, într-un al doilea articol, jurnalistul identifica o legătură a off-shore-ului din Turks & Caicos cu interese azere din industria petrolieră. "Legăturile Impact Sales Co., compania offshore care l-a plătit cu aproape 200.000 de euro pe ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, duc spre SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan. Impact Sales Co. este un intermediar de produse secundare produselor petroliere, iar SOCAR deține afaceri inclusiv în România.

Cum Vlad Grigorescu este ministru al Energiei în România și administrează societăţi din energie, se pune întrebarea legitimă dacă este sau nu în conflict de interese. Mai grav, nici măcar Agenția Națională de Integritate, care-l investighează pe demnitar, nu ar putea să lămurească problema. Motivul este simplu: proprietarii Impact Sales Co., companie offshore din Insulele Turks & Caicos, sunt inaccesibili inclusiv pentru autorități.", se arăta în articolul menționat.

Citește și: Velea, atac la Măruță: A vorbit urât de nevasta mea, de Antonia. În 2012, m-a jignit și l-am înjurat

După încă o lună, în octombrie 2016, Grigorescu a făcut primele declarații pe subiect: banii ar fi provenit din cedarea folosinței unui site de internet: "Ministrul Ener­­giei Vlad Grigorescu, a declarat într-o conferință de presă că a obținut 180.000 de euro din cedarea folosinței unui site de internet care, de fapt, nu a funcționat niciodată. Suma i-ar fi fost plătită ministrului de către o societate offshore conectată (...) la interese azere în energie."

Declarația completă a fostului ministru poate fi citită aici.

Citește și: Femeia cu maceta, care sărit să-l ajute pe tipul cu BMW, ar fi o damă de companie. Amândoi, liberi

La peste cinci ani de la primul articol pe acest subiect, Grigorescu poate fi cercetat penal pentru această poveste, într-un dosar deschis încă din 2018. "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 23 iunie 2021, ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Victor Vlad Grigorescu, în calitate de fost ministru al energiei în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 261/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunii de fals în declarații în formă continuată, prevăzută de art. 28 din Legea nr. 176/2010, raportat la art. 326 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale din 23 iunie a.c.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te