În primă instanță, la Tribunalul București, Damen a pierdut procesul cu Ministerul Apărării Naționale.
Decizia companiei Damen vine după ce Ministerul Apărării Naționale a formulat o cerere de urgentare a soluționării procesului. Până în prezent judecătorii de la Curtea de Apel București nu s-au pronunțat asupra acestei solicitări.
Citește și: MApN cere judecarea în regim de urgență în procesul cu Damen
Motivele invocate de Damen
Olandezii de la Damen au solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel București „pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranță publică”. Practic, avocații companiei Damen au bănuiala că magistrații de la Curtea de Apel București nu ar fi obiectivi doarece s-ar fi antepronunțat la termenul din 4 mai 2020.
„Președintele completului întrebuințează formula <aveți întâi cuvântul pe cererea de suspendare>, ce denotă faptul că soluționarea cererii de suspendare avusese loc anterior debaterii în contradictoriu, prin prezentarea susținerilor de către părțile din dosar”, se menționează în cererea de strămutare a lui Damen. Mai mult, susțin avocații lui Damen, președintele completului de judecată i-a spus avocatei să prezinte concluziile succinte, intrerupând-o și grăbindu-se să respingă cererea de suspendare, fără ca în prealabil să se consulte cu ceilalți doi membri ai completului, confirmând prin această succesiune de împrejurări și impresia generală că soluția fusese luată anterior termenului de judecată.
Pe lângă aceste concluzii trase de avocații lui Damen, aceștia mai menționează că „împrejurările relevate nasc în mintea Subscrisei (companiei Damen - n.r.) îndoieli legitime cu privire la echidistanța completului de judecată în soluționarea cauzei”.
O altă chestiune invocată de avocații de la Mușat & Asociații este legată de stabilirea unui termen neobișnuit de scurt, fără a se delibera. Practic, judecătorii au stabilit un termen la o distanță de o săptămână, adică pe 11.03.2020. La acel termen judecătorii au întârziat la sedință timp de 40 de minute, acesta fiind încă un motiv care le-a ridicat semne de întrebare avocaților.
Scurt istoric al procesului
Semnarea contractului dintre Ministerul Apărării Naționale și compania Naval Group a fost blocat de olandezii de la Damen. Newsweek România a prezentat în exclusivitate, încă din noiembrie 2018, oferte depuse de cele trei companii: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.
Avocații olandezilor au deschis mai multe procese prin care au contestat procedura de atribuire a contractului. La Tribunalul București au pierdut procesul. A urmat un nou proces la Curtea de Apel București, unde avocații olandezilor au solicitat chiar și recuzarea celor trei judecători. Dar instanța a respins cererea de recuzare. „Respinge cererea de recuzare a d-nilor judecători Carmen Mihaela Voinescu, Cristina Petrovici și Ionuț Cristian Andreescu, formulate de recurenta-reclamantă, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicarea de deciziei”, se menționează pe portalul instanțelor de judecată.