Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,16 %
99,91 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

DOCUMENT EXCLUSIV Ministrul Tătaru se face că anchetează, Topolinski - păsuit iar să aducă măști

DE Petru Zoltan | Actualizat: 08.09.2020 - 23:03
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

În urma dezvăluirilor Newsweek România, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a înființat o comisie de anchetă pentru a verifica modul în care a fost derulat contractul de 73,6 milioane lei privind achiziția celor 115 milioane de măști medicale pentru persoanele vulnerabile.

SHARE

Culmea, în frunte comisiei de anchetă a fost numită Secretarul General al ministerului, Nicoleta Rusu, cea care s-a ocupat de întregul contract în urma căruia a fost pusă în pericol sănătatea a 2,3 milioane de persoane vulnerabile.

Corpul de Control al Ministerului Sănătății, condus de Costi Dină, a refuzat să facă un control intern managerial, conform atribuțiilor prevăzute de lege. Ulterior, Nicoleta Rusu a fost schimbată de la șefia comisie de anchetă cu Costi Dină.

Pe cine investighează Comisia de Anchetă?

Newsweek România a dezvăluit în data de 4 septembrie, în jurul orelor 15.00, că ministrul Nelu Tătaru nu a reziliat contractul pentru achiziția măștilor medicale pentru persoanele vulnerabile, așa cum a promis în direct la Digi24. Motivul? Secretarul general al Ministerului Sănătății, Nicoleta Rusu, în calitate de ordonator principal de credite, nu a notificat firma lui Topolinski cu 15 zile înainte, așa cum prevede contractul cadru.

Citește și: EXCLUSIV Tătaru nu a reziliat contractul pentru măștile nevoiașilor. DNA a început audierile

Câteva zeci de minute mai târziu, ministrul a emis un ordin prin care s-a înființat o comisie de anchetă pentru a verifica modul de derulare a contractului. Deși, conform legii, acesta era una din misiunile Corpului de Control.

Astfel, în funcția de președinte al comisiei a fost numită secretarul general Nicoleta Rusu, Mihai Ionescu de la Corpul de Control, Antonela Preoteasa de la Inspecția Sanitară de Stat, Daniel Capotă – noul șef de a Juridic, și Daniela Mihăilescu – șefa Biroului Avizare Interministrială.

Întâmplător sau nu, consilierul superior Daniela Mihăilescu a fost numită temporar în funcția de șef Birou în urma detașării pentru o perioadă de șase luni a Nicoletei Rusu pe funcția de Secretar General al MS.

Rusu, schimbată cu Dină

Ulterior, secretarul general Nicoleta Rusu a fost înlocuită de la șefia comisiei cu Costi Dină, șeful Corpului de Control. Contactat de Newsweek România, Costi Dină nu a vrut să spună care sunt motivele pentru care Corpul de Control al MS a refuzat să facă ancheta pe control managerial intern. „Răspuns doar prin purtătorul de cuvânt al ministerului”, a spus Costi Dină.

Conform ordinului de ministru, comisia condusă de Dină trebuie să verifice modalitate de întocmire a documentației de atribuire și a referatului de necesitate; analiza activității comisiei de întocmire a caietului de sarcini și a comisiei de evaluare a ofertelor; analiza documentației de atribuire, elaborare și semnare a acordului cadru și a contractului subsecvent de catre operatorii economici; analiza modalității de derulare a contractului; dar și alte aspecte considerate relevante.

Numai că documentația de atribuire a fost deja verificată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, dar și de Curtea de Apel București, în urma contestației depuse de firma Best Achiziții.

Consilier la SGG, promovat șef la Juridic în MS

Directorul juridic al ministerului, Laura Stanislav, a fost schimbată abuziv din funcție la cererea secretarului general Nicoleta Rusu pentru că nu a vrut să semneze un nou contract pentru achiziția de măști medicale destinate persoanelor vulnerabile cu firma Best Achiziții, clasată pe locul secund, deci sub Naguma Medical Supply.

În locul ei a fost numit consilierul juridic Daniel Capotă detașat de la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Anterior acestei numiri, Capotă a mai a fost detașat de la SGG la Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică. Conform declarațiilor de avere depuse de Capotă, acesta a mai lucrat pe postul de consilier Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), apoi a ajuns consilier la SGG.

Soția lui, Mariana Luminița Capotă, este consilier parlamentar la Comisia Comună Permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru Exercitarea Controlului Asupra Activității Serviciului Român de Informații. Conform declarației de avere depuse în 2015, Mariana Luminița Capotă era șefa Biroului pentru protecția informațiilor clasificate.

În ianuarie 2013, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a emis o adeverință din care rezultă că Mariana Luminița Capotă nu a fost colaborator/lucrător al Securității. Dar a fost recrutată în data de 4.05.1989 sub numele de cod „Geanina” , atunci când era elevă la liceul „Vasile Alecsandri”. Principala misiune: „supravegherea informativă a colegilor de liceu”. Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS nu a identificat informații transmise Securității.

Firma lui Topolinski primește 15 zile de grație

Tot pe 4 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a transmis o notificare pentru întârziere firmei Naguma Medical Supply, patronată de afaceristul canadian Michael Topolinski. Până la acea data, canadianul Topolinski livrase 46.665.550 măști dintr-o comandă de aproximativ 103 milioane măști medicale. Astfel, canadianul Topolinski a mai primit un răgaz de 15 zile, până pe 18 septembrie, pentru a onora contractul cu Ministerul Sănătății. În caz contrar, Ministerul Sănătăți amenință că va calcula penalități de întârziere.

Sunteți de drept în întârziere pentru îndeplinirea în mod necorespunzător a obligației de livrare asumată prin Contractul subsecvent, drept pentru care de la data prezentei începe să curgă termenul de 15 zile”, se menționează în notificarea semnată de secretarul de stat Ionel Oprea în locul ministrului Nelu Tătaru.

Întreaga cantitate de măști trebuia livrată în termen de șapte zile de la data la care a fost semnat contractului. Adică până pe 18 august 2020.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te