Afacerea Certej - Deva Gold are om în Guvern

DE Petru Zoltan | Actualizat: 15.02.2019 - 10:13
Bogdan Găbudeanu lucrează acum la legislația minieră sub coordonarea secretarului general adjunct al Guvernului, Ioana Andreea Lambru.

Bogdan Găbudeanu, fost angajat al minei din Certej, lucrează la Secretariatul General al Guvernului.

SHARE

Interesele canadienilor de la Deva Gold ajung până în Palatul Victoria, la Guvern. Unul dintre consultanții firmei Deva Gold, Bogdan Găbuneanu (fost președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale), a fost angajat prin detașare tocmai la Secretariatul General al Guvernului. Acolo s-a ocupat de noua a Lege a Minelor - un conflict de interese evident.

Bogdan Găbudeanu a terminat Facultatea de Geologie la începutul anilor ’80. Ulterior, s-a angajat la Institutul Geologic al României. În timpul guvernării Convenției Democratice, a fost transferat la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), pe funcția de director adjunct. Răspundea de zona minereurilor solide. În noiembrie 2006, a fost promovat de liberalul Dorin Marian pe funcția de președinte al ANRM. A rezistat pe funcție până în februarie 2009. Atunci a fost demis de premierul Emil Boc în urma scandalului legat de afacerea Sterling.

Citește și „Roșia Montană“ de la Certej, aproape închisă

Găbudeanu în afacerea Sterling

La începutul anului 2009, scandalul Sterling luase amploare: s-a aflat că premierul Tăriceanu semnase o Hotărâre de Guvern (1446 din 12 decembrie 2008) prin care petrolul și gazele din jurul Insulei Șerpilor erau concesionate firmei Midia Resources SRL, controlată de canadienii de la Sterling Resources Ltd.

Premier în 2009, Emil Boc a declarat că acordul dintre Agenția Națională de Resurse Minerale și compania Sterling pentru platformele din Marea Neagră fusese transformat dintr-unul de explorare într-un acord de concesiune.

„A fost o acțiune premeditată a Guvernului Tăriceanu. Din 2007, şi-a pregătit mişcarea din 2008, pe final de mandat, pentru a acorda acel contract care prejudiciază financiar interesele României, iar noi avem datoria să curmăm acest abuz“, afirma atunci Boc. La rândul lui, Tăriceanu l-a dat în judecată pe Boc, dar a pierdut procesul. După ce a fost demis din funcție, Găbudeanu se lăuda în presă că urmează să acționeze în instanță Guvernul României.

Angajat la Deva Gold

Demis din funcția de președinte al ANRM, Bogdan Găbudeanu nu a stat prea mult timp pe tușă. „După scandalul cu Sterling am lucrat ca și consultant la Ipromin, după care... Dar ce facem, istoria angajărilor mele? Nu am chef să discut chestiile astea“, s-a oţărât Găbudeanu la Newsweek România.

De la Ipromin (companie de proiectare minieră și industrială care a realizat documentații, studii și proiecte inclusiv pentru Roșia Montană), Găbudeanu a plecat la Deva Gold. Cum? „Vă spun eu cum m-am angajat: l-am sunat pe domnul Stanca. Nu a intervenit nimeni“, s-a „predat“ Găbudeanu.

Nicolae Stanca, însă, neagă. „Se vorbesc prostii. Găbudeanu este un specialist cu care ne-am mai consultat. Cu o părere pe legea minelor. Găbudeanu este inspector la Guvern. Toată lumea poartă povești. Astea sunt povești“, a declarat Stanca.

Conflict de interese: și miner, și legislator

Dar Găbudeanu știe bine că unul dintre angajatorii săi a fost Deva Gold. Își amintește chiar și salariul: „S-a redus, nu s-a majorat. În niciun caz de 1.500 de euro. Aveam atribuții de consiliere a președintelui în materie de resurse“. Adică îl consilia pe Nicolae Stanca. Ulterior, Găbudeanu a menționat că a lucrat la noua Lege a Minelor din 2016.

În paralel, era angajat al firme din domeniul minier. Totuși, el spune că a fost invitat de Guvern să lucreze la noua lege a minelor în calitate de fost președinte al ANRM: „Evident că am lucrat la noua lege a minelor.

O perioadă din 2016-2017, în calitate de fost președinte al ANRM. Am fost invitat. În 2016, eram angajat la Deva Gold. Nu am lucrat în calitate de consilier la Deva Gold, în calitate de fost președinte al ANRM. Eu zic că nu cred că intram în conflict de interese“.

Detașat la Guvern pentru legislație minieră

Din documentele obținute de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) de către Newsweek România reiese că Bogdan Găbudeanu a ajuns să lucreze în Palatul Victoria în decembrie 2017. Și aici s-a ocupat tot de noua Lege a Minelor. Noua legislație din domeniul minier a fost patronată de Darius Vâlcov, eminența cenușie din spatele Guvernului Dăncilă. Am încercat să obținem un punct de vedere de la acesta, dar a refuzat orice dialog.

În schimb, Biroul de Presă al Guvernului a transmis că „domnul consilier Găbudeanu este angajatul Secretariatului General al Guvernului din luna decembrie 2017, el fiind detașat de la S.C. Deva Gold S.A., iar raporturile de muncă cu S.C. Deva Gold S.A. sunt suspendate. Domnul Găbudeanu a fost angajat la societatea S.C. Deva Gold S.A. din anul 2015“.

Surse din cadrul Guvernului au declarat sub protecția anonimatului că Găbudeanu este consilierul Secretarului General adjunct, Ioana Andreea Lambru.

Ioana Andreea Lambru, Secretarul General adjunct al Guvernului

Chiar el a recunoscut ulterior acest lucru. Însă, oficial, Biroul de Presă al Guvernului îl contrazice: „domnul Bogdan Găbudeanu nu este consilier al doamnei Secretar general adjunct al Guvernului, ci este angajatul Secretariatului General al Guvernului – Serviciul Coordonare Instituții“.

Incident de securitate

Pe 23 ianuarie, Newsweek România a sunat la cabinetul Ioanei Lambru pentru a da de urma lui Bogdan Găbudeanu. Secretara acesteia a spus că „domnul consilier nu este la birou“. După câteva ore, Găbudeanu a fost contactat: „Eram în control la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Deci, ce am făcut eu în control mă privește pe mine. Control făcut în calitate de consilier. În calitate de consilier dau raportul celor care trebuie să le dau“. De când au angajații detașați atribuții de control la o instituție a statului, în condițiile în care Guvernul are propriul Corp de Control?

Surse din cadrul ANRM au precizat că, într-adevăr, Găbudeanu a fost la ANRM, însă a intrat în arhiva instituției însoțit de un angajat, în spațiile în care sunt arhivate documentele etichetate strict secret. „Pentru a avea acces în arhiva respectivă, trebuia să dețină certificat ORNISS cu acces la document Strict Secret de Importanță Deosebită. Nu știu dacă are ORNISS...“, a spus sursa Newsweek România

De la Secretariatul General al Guvernului ni s-a transmis că „domnul consilier Găbudeanu este solicitat să desfășoare activități din domeniul resurselor minerale, având în vedere expertiza sa. Aceste activități se desfășoară conform fișei postului, la solicitarea șefului ierarhic superior“. Care șef, însă, nu s-a comunicat.

Găbudeanu a redus taxele Deva Gold

În mandatul de președinte al ANRM, Bogdan Găbudeanu și-a dat acordul pentru reducerea perimetrului companiei Deva Gold de la 40,508 km pătrați la 26,736 km pătrați.  Ce s-a întâmplat după? S-a redus valoarea taxelor miniere pe care le plătea Deva Gold către stat, de la 1.012.700 lei la 668.400 lei. Întrebat care a fost motivul pentru care s-a redus suprafața perimetrului, Nicolae Stanca a declarat că decizia i-a fost impusă de ANRM.

„Nu am renunțat noi la 40% din perimetru. Perimetrul s-a redus pentru că uzina era cuprinsă în localitatea Certej. Uzina de preparare și iazul erau în localitate. În 2008, a venit ANRM și a scos tot ce era perimetru de exploatare în localitate“, a spus Stanca.

Citește și „Roșia Montană“ de la Certej, aproape închisă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te