O fostă groapă de gunoi va produce energie regenerabilă. Sibiul va avea un nou parc fotovoltaic

DE Alexandra Lupascu | 28.08.2023 - 18:21
O fostă groapă de gunoi va produce energie regenerabilă. Sibiul va avea un parc fotovoltaic Foto: Turnul Sfatului

Primăria Sibiu vrea să înființeze, în zona Dealul Gușteriței, un parc fotovoltaic pentru compensarea și regularizarea consumului propriu. Investiția ar urma să fie realizată pe fosta groapă de gunoi rampa Remetea.

SHARE

Primăria Sibiu vrea să înființeze, în zona Dealul Gușteriței, un parc fotovoltaic pentru compensarea și regularizarea consumului propriu.

Investiția ar urma să fie realizată pe fosta groapă de gunoi rampa Remetea.

Pe data de 21 august, reprezentanții municipalității sibienii au anunțat public că au depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al municipiului Sibiu”, conform turnulsfatului.ro 

Acesta este propus a fi realizat în extravilanul municipiului, în zona Dealul Gușteriței, pe fosta groapă de gunoi rampa Remetea.

Detalii tehnice

Potrivit documentului, suprafața totală a terenului pe care se dorește construcția parcului fotovoltaic este de 109.275 mp, terenul fiind liber de sarcini, relativ plat și are stabilitate asigurată.

„Suprafața totală ocupată cu panourile solare va fi de 32.100 mp. Terenul face parte din amplasamentul fostei gropi de gunoi a municipiului, închisă oficial.

Accesul se face din DJ106 și drumuri urbane din zonă”, se arată în memoriul de prezentare.

Citește și: https://newsweek.ro/economie/parc-fotovoltaic-reactor-cernavoda

Conform datelor din memoriu, instalația va consta din 10.736 panouri fotovoltaice, așezate în șiruri paralele; puterea instalată pe panou este de 450 W, iar puterea maximă totală (curent continuu) va fi de 4.831 kW.

„Energia electrică produsă va fi livrată în sistemul electric disponibil în zonă, în vederea compensării/regularizării financiare cu energia electrică consumată de beneficiar. 

Câtă energie produce

Beneficiarul se încadrează în categorie de prosumator (...) fiecare grup de panouri se va lega la unul din grupurile de conexiune prevăzute cu invertoare trifazate pentru realizarea conversiei din curent continuu în curent alternativ.

Conexiunea până la invertoare se va face prin cabluri de energie electrică pozate pe suporții metalici, folosiți pentru înserierea panourilor. Puterea maximă disponibilă în curent alternativ va fi de 4,5 MW.

Citește și: https://newsweek.ro/actualitate/cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-europa-se-construieste-in-romania-costa-800-milioane-eur

Numărul total de invertoare de 125 kW va fi de 39 buc.”, se mai menționează în memoriu.

Valoarea estimată a investiției prin Studiul de fezabilitate este menționată confuz: „2,5 - 3 milioane de euro RON”, iar perioada de implementare este 2023-2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te