CONTRACTE FURATE - Roșia Montană, disputată la Washington

DE Petru Zoltan | Actualizat: 08.03.2024 - 18:52

Un arbitraj comercial de miliarde de dolari are loc între statul român și canadienii de la RMGC.

SHARE

30,6 milioane lei. Atât a plătit România până în prezent pentru a fi apărată în dosarul de arbitraj deschis de compania Gabriel Resources la Centrul Internațional de Soluționare a Disputelor referitoare la Investiții de la Washington.

Încă nu se știe care vor fi costurile finale, dar cert este că grupul canadian cere despăgubiri de 4,4 miliarde USD pentru că România nu ar fi respectat tratatul de investiții asumat la nivel internațional.

Acționarii Gabriel Resources se consideră expropriați

Acționarii majoritari de la Roșia Montană Gold Corporation au depus un memoriu împotriva României la tribunalul arbitral constituit sub auspiciile Centrului Internațional de Soluționare a Disputelor referitoare la Investiții (ICSID) al Băncii Mondiale. C

Compania canadiană reclamă că, prin licenţierea şi apoi blocarea implementării proiectelor, România a lipsit în totalitate Gabriel Resources de folosirea beneficiului şi a valorii investițiilor sale în România, inclusiv de drepturile sale de a dezvolta proiectele. 

Președintele firmei canadiene, Johnathan Henry, consideră că guvernul de la București a blocat în mod ilegal autorizarea proiectului Roşia Montană şi apoi a acţionat în mod vădit pentru nerespectarea acordului lui Gabriel Resources cu statul şi a drepturilor de licenţă existente.

__________________________________________________________

CITEȘTE ȘI:

CONTRACTE FURATE - Au dispărut dosarele 
Roșia Montană și Sterling

CONTRACTE FURATE - După 20 de ani

CONTRACTE FURATE - Șocant: documente dispărute încă din 2015

CONTRACTE FURATE - DNA a „ucis“ două dosare despre 
aurul din Apuseni

CONTRACTE FURATE - Lipsa 
documentelor 
poate îngropa 
statul

CONTRACTE FURATE - Contractul Bechtel, dat dispărut în 2013

__________________________________________________________

„Acţiunile guvernului român echivalează cu exproprierea investiţiilor lui Gabriel în România. Întrucât cererile de conciliere şi negociere ale lui Gabriel au fost complet ignorate de Guvernul României, singurul recurs lăsat Companiei este de a urmări viguros acest arbitraj până la încheierea acestuia“, a spus Johnathan Henry într-un comunicat de presă emis de companie.

Totuși, certificatul de descărcare arheologică a fost anulat de către Curtea de Apel Suceava, iar avizul de mediu pentru Planul de Urbanism Zonal  a fost anulat în primă instanță de către Tribunalul Covasna, nu de către Guvernul României.

Avocați româno-elvețieni

În acest arbitraj, România este reprezentată de un consorțiu format din societățile de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu LDDP și Lalive Avocats din Elveția. Cele două firme au fost contractate de Ministerul de Finanțe.

„În ceea ce privește valoarea contractelor semnate, vă comunicăm faptul că pentru contractul încheiat cu casa de avocatură nu a fost stabilită o valoare inițială, întrucât derularea acestui contract se face exclusiv pe principiul rambursabilității costurilor.

Menționăm că achiziționarea serviciilor de asistență și reprezentare juridică reprezintă o excepție de la aplicarea legislației în domeniul achizițiilor publice“, a transmis Ministerul de Finanțe la solicitarea Newsweek România.

Conform graficului de plăți furnizat de către Ministerul de Finanțe, rezultă că firma de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu LDDP a primit în anul 2016 puțin peste 4,5 milioane de lei. În 2017, suma a crescut la aproximativ 5,7 milioane de lei.

Un an mai târziu, casa de avocatură românească a primit 11,4 milioane de lei, în timp ce firma din Elveția a încasat aproape 8,9 milioane lei.

În perioada ianuarie - aprilie 2019, avocații din România au facturat suma de doar 122.968 lei. Costurile totale arată că, până în prezent, costurile au depășit 30,6 milioane lei, adică peste 6,5 milioane de euro. Dar acestea nu sunt costurile finale, care vor crește până la finalizarea arbitrajului de la Washington.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te