Contract de 27,6 milioane lei cu dedicație de la primăria lui Băluță

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.03.2021 - 13:42
Daniel Băluță/FOTO: facebook.com

Primăria Sectorului 4, condusă de pesedistul Daniel Băluță, ține morțiș să atribuie o licitație de 27,6 milioane de lei pentru lucrări de semnalizare rutieră firmei Dumava Semnalizare, patronată de Marius Stelian Varghida.

SHARE

Motiv pentru care a descalificat celălalt competitor, firma Lindor.

Atât Consiliul Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, cât și Curtea de Apel București, au decis că oferta depusă Lindor corespunde cerințelor impuse de primărie.

Licitație de 27,6 milioane lei

Pe 27 ianuarie 2020, Primăria Sector 4 a anunțat organizarea unei licitații estimate la 27,6 milioane lei având ca obiect „lucrări de semnalizare rutieră orizontală și verticală” în baza unui acord cadru pe patru ani, semnat cu un număr maxim de zece operatori economici.

La licitație au fost depuse trei oferte, din partea a trei asocieri de firme. Prima ofertă a fost depusă de asocierea dintre firmele Dumava Semnalizare, Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră. O altă ofertă a venit din partea asocierii Vialine Systems ș induna Servimob. Ultima ofertă a fost depusă de asocierea dintre Lindor Ideal Construct și Comprest SA.

Citește și: Bella Italia, pubela România. De ce permite statul importurile ilegale de gunoi coordonate de mafie

În etapa de evaluare a Documentului Unic de Achiziție European ( DUAE), la data de 22 aprilie 2020, comisia de evaluare a decis să respingă ofertele depuse de asocierile conduse de Vialine Systems și Lindor Ideal Construct. A fost admisă doar oferta depusă de Dumava Semnalizare în asociere cu Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră.

De ce a fost respinsă ofertă Lindor

Comisia de licitație, condusă de Mădălina Stancu, a menționat în procesul verbal că oferta depusă de Lindor Ideal Construct în asociere cu Comprest SA a fost respinsă pentru că „a menționat la nivelul DUAE prezentat <NU> acolo unde autoritatea contractantă a solicitat informații legate de motive de excludere referitoare la procedura de insolvență, conflicte de interese sau abateri profesionale, deși există o Hotărâre Civilă nr. 1320/2019 a Curții de Apel București potrivit căreia Lindor Ideal Construct a fost exclusă de la o procedură de atribuire întrucât instanța a reținut că au avut loc încălcări ale regulilor de concurență de tip cartel”.

Bazându-se pe hotărârea menționată, comisia de licitație a reținut că firma Lindor Ideal Construct se face vinovată de fals în declararea informațiilor necesare autorității contractante.

Hotărâre Civilă nr. 1320/2019 a Curții de Apel București, de altfel, nu face referire directă la compania Lindor.

Primăria lui Băluță luptă pentru Dumava

Firmele Lindor și Vialine au contestat decizia comisiei de licitație la Consiliul Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, care a admis contestațiile la data de 20 mai 2020.

Mai mult, CNSC a respins cerere de intervenție voluntară a firmei Dumava.

Nemulțumiți de decizia Consiliului, Primăria Sector 4 și firma Dumava au făcut apel la Curtea de Apel București. Pe data de 21 iulie 2020, Curtea de Apel București, prin Hotărârea nr. 1265, a respins ca nefondate plângerile depuse de Primăria Sector 4 și firma Dumava.

Dacă nu au reușit să obțină o decizie favorabilă, Primăria condusă de Daniel Băluță a emis un nou raport pentru aceeași procedură, în 7 decembrie 2020, prin care cele două asocieri de firme au fost excluse din nou de la procedura de licitație. Totul pentru a da contractul firmei Dumava, patronată de Marius Stelian Varghida.

Citește și: Topul VIP-urilor din bilanțul DNA. Condamnații de la vârful statului. Bilanț șocant: sute de corupți

A urmat o nouă contestație la CNSC din partea firmei Lindor, contestație la care Primăria Sector 4 a depus mai multe puncte de vedere și concluzii scrise pentru a menține ca unic câștigător asocierea de firme conduse de Dumava.

De la București la Cluj

De ce insistă Primăria Sector 4 să semneze contractul doar cu asocierea condusă de firma Dumava? Pentru că, din anul 2018 încoace, Primăria Sector 4 i-a încredințat direct, fără licitație, mai multe lucrări pentru execuția lucrărilor de semnalizare.

Firma Dumava Semnalizare a fost înființată în anul 2007 de Marius Stelian Varghida și este specializată în execuţia lucrărilor de marcaje rutiere, livrarea şi montarea indicatoarelor rutiere şi semaforizare terestră şi suspendată. Cu doar opt angajați, a avut în anul fiscal 2019 un profit de peste două milioane lei.

La finele anului 2009, în asociere cu UTI Traffic Management, a câștigat un contract de aproximativ cinci milioane euro pentru realizarea pistelor pentru bicicliști în București. Contractul a fost atribuit de Administrația Străzilor din cadrul Primăriei Capitalei.

Cealaltă firmă din asociere, Gamida Euromark, este patronată și administrată de Dana Mihaela Curcea. Firma acesteia, în asociere cu o altă societate, Loial Impex, a câștigat în 2014 contractul pentru marcajele rutiere din Cluj. Loial Impex este patronată de Sorin Gabriel Iacob, învinuit într-un dosar de evaziune fiscală de 9,8 milioane euro de DIICOT Suceava.

Cel din urmă partener al lui Varghida, firma Girod Semnalizare Rutieră, este deținut de francezii de la International Girod. Cifra de afaceri a acestora a fost de peste 25,4 milioane lei în 2019 și un profit de peste 1,33 milioane lei, cu 59 de angajați.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te