DOCUMENT Miza protestelor de la Ministerul de Finanțe. Tăierea unor sporuri ce ajung și la 2.000 lei

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.08.2023 - 18:27
Miza protestelor de la MInisterul de Finanțe - Foto: news.ro

Angajații din Ministerul de Finanțe protestează cerând, printre altele, să se elimine inechitățile privind salarizarea angajaților. Potrivit documentelor, salariul mediu este de 10.000 de lei, la care se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare de 1.500 lei pe lună.

SHARE

Una din mizele protestului îl reprezintă intenția guvernului de a tăia sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă pentru angajații cu salariu de peste 10.000 lei. Numeroși angajați depășesc acest salariu.

Miza protestelor de la Ministerul de Finanțe. Tăierea unor sporuri ce ajung și la 2.000 lei

Angajații din Ministerul de Finanțe protestează față de neregulile existente în procesul de salarizare. Ei au ieşit pe holurile instituţiei pentru a protesta faţă OUG-ul austerității. Bugetarii sunt nemulțumiți de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare, dar protestează şi față  de probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem.

Potrivit documentelor verificate de Newsweek România, la Ministerul de Finanțe, cel mai mare salariu este al secretarului de stat care ajunge la 16.000 de lei. Deși stă în fața computerului, ia un spor de condiții vătămătoare de 2.400 lei pe lună.

Consilierii primesc 8.000 - 9.000 de lei la care se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare de 900 - 1.400 lei pe lună, plus 347 lei indemnizație de hrană. 

 
Auditorii primesc 12.000 de lei, la care se adaugă un spor de 1.300 - 1.600 lei pe lună.

Directorii și șefii de serviciu iau între 11.000 lei și 18.000 de lei și un spor ce ajunge și la 2.200 lei.

Liderul sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea, afirmă că este posibil ca protestul să se extindă şi în teritoriu.

”Este un protest spontan, motivele sunt legate de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsuri fiscale, de legea salarizării, dar sunt şi motive mai vechi, legate de drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale angajaţilor din acest sistem. Sunt probleme nerezolvate de ani de zile.

Sunt angajaţi care au aceeaşi funcţie, aceleaşi sarcini, fac aceleaşi activităţi, dar sunt plătiţi diferit”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea.

Citește și: VIDEO Protest spontan, în Ministerul Finanțelor. Angajații nemulțumiți de OUG-ul austerității

Una dintre mizele protestului ar putea fi tăierea sporului pentru condiții vătămătoare. Toți cei care au peste 10.000 lei/lună ar pierde acest spor. După cum se vede mai sus, mulți angajați au peste această sumă. Toți angajații care au salariu de bază de peste 10.000 de lei, pierd banii pe care îi vedeți în ultima coloană.

Citește și: Sporuri uriașe pentru oamenii din subordinea lui Ciolacu: Director: 7.000 lei, consilier: 6.000 lei

Ciolacu taie sporurile

Premierul Marcel Ciolacu a decis să taie o parte din sporurile pentru condiții grele de muncă pe care le primesc aproape toți angajații la stat. Eliminarea sporurilor se aplică doar șefilor și va genera inechități. Newsweek scrie despre subiect de 3 ani.

Premierul a decis să taie o parte din sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă pentru toți angajații de la stat care au un venit brut mai mare de 10.000 de lei pe lună. 

Citește și: Ciolacu taie parțial sporurile pentru boli fictive date bugetarilor de care Newsweek scrie de 3 ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te