Blestemul lui Blejnar: următorii doi șefi ANAF, trei dosare penale și pușcărie

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 12.04.2019 - 08:20
Fostul șef ANAF, Gelu Diaconu
Fostul șef ANAF, Gelu Diaconu

Următorii doi șefi al ANAF, Pop și Diaconu, au adunat trei dosare penale. Primul a stat și la pușcărie.

SHARE

Nici cei doi care i-au succedat lui Sorin Blejnar la conducerea Fiscului, Șerban Pop și Gelu Diaconu, nu au scăpat de dosare penale.

Șerban Pop, urmașul lui Blejnar la Fisc între 17 aprilie 2012 și 22 aprilie 2013 a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2013 într-un dosar în care a fost acuzat de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Pop, informații privilegiate pentru Intact-ul lui Voiculescu

Pop a pus la dispoziția unor șefi din grupul media Intact, printre care Sorin Alexandrescu, documente obținute în timpul unui control la o firmă. Intact se afla în acea perioadă în negocieri tensionate cu acea societate și a încercat să-i forțeze mâna prin amenințarea că va face publice actele ce dezvăluiau o posibilă luare de mită.

„În acest fel, Pop Șerban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent în discu-țiile cu partea vătămată și, totodată, un potențial subiect de presă, iar pentru sine, ulterior, a obținut promisiunea că va fi sprijinit pentru menținerea în funcția de președinte al ANAF“, au scris procurorii în rechizitoriu. În iunie 2017, printr-o sentință definitivă, el a primit 2 ani cu suspendare în acest caz.

Fostul șef ANAF, Șerban Pop

În 2015, DNA a trimis în fața judecătorilor un alt dosar cu Pop inculpat, de data aceasta pentru complicitate la dare de mită: el i-ar fi promis omului de afaceri Horia Simu că va interveni la DIICOT pentru a-l salva de o anchetă.

Pop era intermediarul unei șpăgi de 230.000 de euro plătită de Simu chiar către șefa DIICOT, Alina Bica. Pop a primit 5 ani de executare și a fost încarcerat fiind, însă, eliberat în decembrie 2018 după ce sentința definitivă a fost suspendată pe fondul unei decizii care a stabilit că a fost judecat de un complet nelegal constituit. Procesul se va rejudeca.   

Diaconu, trimis în judecată de mântuială

Gelu Ștefan Diaconu, șef al ANAF între 25 aprilie 2013 și 11 februarie 2016, a fost trimis în judecată de DNA imediat după pierderea funcției pentru abuz în serviciu într-un dosar în care procurorii au dezvăluit activitățile unei rețele de fraudare a unor fonduri europene.

În același dosar au mai fost puși sub acuzare deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu. „(...) în același context, ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele ANAF Diaconu Gelu-Ștefan, împreună cu vicepreședintele ANAF, Gogancea-Vătășoiu Mihai au emis, cu încălcarea dispozițiilor legale, circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015.

Trei șefi ai Fiscului din ultimii 10 ani au fost daţi pe mâna Justiţiei

Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată.

Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate“, a precizat DNA. În 2017, judecătorii au decis restituirea acestui dosar la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.

Administrezi fiscal ușor cu off shore

Pe de altă parte, Centrul de Investigații Media a dezvăluit în noiembrie 2013 că „Hotelul «International» din București, parte din lanțul cu același nume controlat de companiile familiei lui Dan Radu Rușanu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, este operat de o firmă deținută de soția șefului ANAF, Gelu-Ștefan Diaconu, și de un off-shore cipriot cu legături de afaceri clare cu familia Rușanu.

Firma - denumită Comity Prod Exim și deținută de Mihaela Diaconu și off-shore-ul cipriot Cartha Limited -
nu apare în declarațiile de avere și interese ale șefului ANAF. Gelu și Mihaela Diaconu sunt finii lui Dan Radu Rușanu.

În aceste condiții, Agenția Națională de Integritate l-ar putea acuza pe șeful Fiscului de fals în declarații, infracțiune pentru care ar putea fi cercetat de procurori“. Într-un comunicat publicat ulterior, Diaconu a scris că a trecut firma, dar a uitat să menționeze părțile sociale și că nu a fost și nu este în nicio relație de rudenie cu familia Rușanu.

___________________

Citește dosarul complet „Fisc cu grad mare de risc”

 

EXCLUSIV Noua șef ANAF, Mihaela Triculescu, exmatriculată de la doctorat, a fraudat europeni

EXCLUSIV Mihaela Triculescu a plagiat și s-a autoplagiat

Cea de a doua diplomă universitară a șefei ANAF despre care nu vrea nimeni să vorbească

Sorin Blejnar, o achitare și două condamnări

Fostul șef ANAF Ionuț Mișa, avere cu semne de întrebare

_________________

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te