Sorin Blejnar, o achitare și două condamnări

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 12.04.2019 - 08:19
Sorin Blejnar, fost șef al ANAF, a bifat trei dosare penale după slujba la Fisc

Primul șef al Fiscului numit de guvernul PDL-PSD are trei dosare penale la activ.

SHARE

Instalat în funcție la propunerea PDL în ianuarie 2009, Sorin Blejnar are la activ cele mai multe acuzații că și-a folosit poziția în scopuri oculte. În 2012, la numai trei luni după ce a demisionat (în aprilie), a început urmărirea penală împotriva sa pentru infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.

A fost trimis în judecată, doi ani mai târziu, de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru că, în perioada mai 2011 – iulie 2012, a acordat sprijin unui grup infracțional organizat „care a inițiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea, de la plata accizelor aferente, a unor cantități de motorină comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare“. Paguba adusă bugetului de stat: 56 de milioane de euro. Blejnar a primit 5 ani cu executare în primă instanță, apelul judecându-se în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

DNA: șpagă de 13 milioane

În noiembrie 2016, Blejnar a fost reținut de DNA, fiind acuzat de trafic de influență. În 2011, împreună cu un funcționar din ANAF, ar fi primit de la un om de afaceri circa 13 milioane de lei șpagă pentru a-i atribui acestuia contracte publice.

„Din această sumă de bani, inculpatului Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei“, au susținut procurorii. Funcționarul -  directorul Direcției de Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne din cadrul ANAF – a recunoscut faptele și a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. 6 ani cu executare este pedeapsa primită de acuzatul Blejnar în acest caz. Și acest dosar este în apel.

Și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) l-a luat în cătare pe fostul șef ANAF, trimițându-l în judecată în 2012, alături de mai mult persoane fizice și juridice, pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. În 2010, aceștia ar fi iniţiat un mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă.

În martie 2018, el a fost achitat în primă instanță, dosarul fiind, de asemenea, în apel.

___________________

Citește dosarul complet „Fisc cu grad mare de risc”

 

EXCLUSIV Noua șef ANAF, Mihaela Triculescu, exmatriculată de la doctorat, a fraudat europeni

EXCLUSIV Mihaela Triculescu a plagiat și s-a autoplagiat

Cea de a doua diplomă universitară a șefei ANAF despre care nu vrea nimeni să vorbească

Blestemul lui Blejnar: următorii doi șefi ANAF, trei dosare penale și pușcărie

Fostul șef ANAF Ionuț Mișa, avere cu semne de întrebare

_________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te