În mai 2018, Cao Jianming, înalt oficial parlamentar chinez, a venit în România și a avut o întrevedere cu Liviu Dragnea, atunci om liber, președinte al PSD și șef al Camerei Deputaților. Ca și predecesorii săi în fruntea PSD, Dragnea era adeptul unei colaborări strânse cu companiile chineze, mai ales cu cele deținute de statul comunist.
În septembrie 2018, o companie chineză deținută de statul condus azi de Xi Jinping câștiga un contract de întreținere de drumuri (77 de milioane de lei fără TVA) într-un fief pesedist de tradiție: Vrancea. Era vorba de Sinohydro, după cum arată un articol din proiectul "Centura Chinei în jurul Mării Negre" a Asociației LINX a Jurnaliștilor de Investigație.
Potrivit proiectului citat, Sinohydro aproape a mai câștigat un contract în România, de 233 de milioane de lei, pentru o porțiune din Centura Bucureștiului, însă l-a pierdut în urma contestațiilor și proceselor care au urmat atribuirii. Licitația a fost câștigată tot în 2018, la începutul anului, în mandatul de lider suprem al aceluiași Liviu Dragnea.
Sinohydro a mai câștigat un proiect de infrastructură rutieră în Ucraina, pentru 42 de milioane de euro, pentru realizarea căruia a fost acuzat că a excavat ilegal nisip și piatră dintr-o carieră neautorizată.
În 2018 a avut loc și nunta fiului lui Dragnea, Ștefan Valentin, nășit de Sorin Paul Stănescu, un afacerist acum trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani.
Citește și: Rețeaua porcină - toate afacerile dubioase ale lui Sorin Paul Stănescu
În anul următor, Stănescu și-a vândut cele mai importante afaceri (Pasteur Filiala Filipești SRL și Farmavet SA) unei companii off shore controlate de un fond de investiții controlat de către statul chinez, după cum arată un articol din proiectul "Centura Chinei în jurul Mării Negre".
Citește și: Nașul lui Dragnea Jr amenință Newsweek România cu pușcăria