Într-un dosar complet al acestor sabotaje la nivel înalt, care va fi disponibil de vineri, 28 decembrie, la chioșcurile de presă sau prin abonament, Newsweek România arată că:
- avioanele americane de vânătoare F-16 nu zboară, dar produc deja bani buni pentru companii private alese netransparent;
- transportoarele blindate Piranha contractate de România nu pot fi folosite decât în condiții de deșert;
- liderul PSD, Liviu Dragnea, încearcă să-și cumpere bunăvoința liderilor europeni prin promisiuni de achiziții militare ca, de exemplu, trei submarine;
- printr-o afacere ciudată cu o firmă sud-americană, în dauna statului român, Apărarea a cumpărat cartușe defecte;
- în cazul sistemelor de rachete HIMARS, miniștrii PSD ai Apărării au cerut acordul Parlamentului pentru un preț și au cumpărat la unul mult mai mare;
- România importă 90% din pulberile necesare în scopuri militare din Serbia, o țară foarte prietenoasă cu Rusia;
- șefului PSD nu-i pasă că favoriții lui pentru licitația de corvete sunt investigați pentru mită dată în multe țări;
- guvernanții ultimilor ani au refuzat să negocieze contractele de armament astfel încât furnizorii să facă investiții de opt miliarde de euro în România;
- licitația pentru rachetele anti-navă a fost suspendată fără explicații exact înainte de definitivarea listei calificaților.
În chiar primul număr al Newsweek România, arătam că încă mai există aparate de zbor sovietice la Ministerul de Interne, elicoptere în uz cârpite de companii deținute de personaje cu pedigree rusesc.
Și nu suntem deloc departe de vremurile în care MiG-urile încă erau singurele avioane de vânătoare ale Armatei române.
Pentru o țară membră a NATO, situația este inacceptabilă. Pentru o țară care are pe propriul teritoriu un scut american anti-rachetă, este de netolerat ca echipamentele Apărării să fie depășite tehnologic de decenii.
Pe această admitere a precarității militare românești s-au clădit opt programe de înzestrare ale Armatei care însumează zece miliarde de euro. Un mizilic pentru NATO, dar o sarcină multianuală pentru un buget ca cel al României.
Cu eforturi politice și financiare consistente, suma a fost prevăzută în bugetele României din ultimii ani. Iar rezultatele au început să se vadă: primele F-16 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene, au fost încheiate contracte pentru rachete performante, se lucrează la procedura pentru construirea a patru corvete.
În spatele tuturor acestor programe, însă, stau interese subterane care minează eficiența achizițiilor. Avioanele F-16, de exemplu, nu doar că nu participă la misiuni, dar nici măcar nu a fost posibil să fie ridicate pentru un zbor de paradă la ziua națională. Despre rachetele “Patriot”, experții opinează că ar fi ușor depășite. Iar licitația pentru corvete este pur și simplu sabotată de puterea politică de la București, care pare a avea în vedere considerente financiare fără legătură cu interesele strategice ale țării.
Cât înțeleg politicienii români din miza strategică a acestor programe de înzestrare? Și cât de dispuși sunt aceștia să închidă ochii la echipamente inadecvate pentru comisioane bine plasate? Din nefericire, răspunsul la prima întrebare este "nu mult" și, la a doua, dimpotrivă, "mult". Consecința, firește, este că noi, cu toții, ne alegem cu puțin.
Ediția print a Newsweek România poate fi găsită la toate chioșcurile de presă din țară sau prin abonament. Varianta on line poate fi, de asemenea, citită prin abonament (newsweek.ro/abonamente)