Firea se laudă că a refăcut Centrul Vechi. Realitatea: zeci de clădiri, în pericol de prăbușire

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.06.2020 - 23:13
PsNews

Primarul general al Capitalei a reacționat triumfalist pretinzând că ea a creat condiții pentru ca premierul Orban să poată sta la o terasă în Centrul Vechi. Documentele arată că sute de apartamente și zeci de clădiri sunt în pericol de prăbușire în zonă.

SHARE

Gabriela Firea: Am consolidat 10 imobile

„Mă bucur sincer, fără urmă de ironie, ca premierul s-a simţit bine azi (sâmbătă n.red.) în Centrul vechi din Bucureşti.

Dacă se ducea acum 5 ani, când primar general interimar era un coleg de-al său de la PNL, ar fi constatat că centrul vechi arata jalnic.

Clădiri dărăpănate, faţade care se desprindeau şi cădeau peste vizitatori, mizerie, maşini peste tot, încurcând circulaţia pietonală.

În 20 de ani, s-au consolidat doar 20 de clădiri cu bulina.

În ultimii doi ani, 10 imobile risc seismic I au fost consolidate din punct de vedere tehnic, de către echipa mea, 3 imobile au fost deja predate proprietarilor - două în mai puțin de un an -, 10 imobile sunt în curs de consolidare şi zeci de faţade au fost reparate complet, nu doar zugrăvite.

Peste 1.500 de persoane şu fost relocate din imobile risc seismic 1. Şi continuăm, nu ne oprim aici!

Deci, se poate!

Aşa că, distracţie plăcută, în Centrul vechi sau oriunde v-aţi afla!”, a scris Gbriela Firea pe Facebook după ce premierul a fost surprins pe o terasă în Centrul Vechi.

Ma bucur sincer, fara urma de ironie, ca premierul s-a simtit bine azi in Centrul vechi din Bucuresti. Daca se ducea...

Publicată de Gabriela Firea pe Sâmbătă, 6 iunie 2020

 

Sute de apartamente din Centrul Vechi, în prag de colaps

În urmă cu două luni, chiar Primăria București a publicat „LISTELE IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC − actualizate la 17.3.2020”. Ele cuprind 48 de pagini.

Pe lista imobilelor expertizate din punct de vedere al riscului seismic încadrate în clasa I de risc seismic sunt 349 de imobile.

Acestea sunt cunoscute drept imobilele cu bulină roșie și se află în partea centrală a Capitalei.

Multe dintre imobilele cu risc mare de prăbușire în caz de cutremur se află în Centrul Vechi după cum urmează:

Strada Băcani, un imobil cu 28 de apartamente,

Strada Bărăției, considerată în Centrul istoric al Bucureștiului - 6 imobile cu 18 apartamente,

Strada Blănari – 6 imobile dintre care și renumitul Club A sau Godot Cafe cu 70 de apartamente,

Strada Franceză - 8 imobile cu 120 de apartamente,

Gabroveni – 3 imobile, cu 23 de apartamente,

Strada Eugeniu Carada – se află o clădire de birouri,

Strada Lipscani - 13 imobile în pericol să cadă la primul cutremur printre care se află și Libăria George Coșbuc și aproximativ 100 de apartamente,

Strada Șelari - un imobil cu 16 apartamente.

Strada Smârdan are două immobile cu 31 de apartamente.

Strada Nicolae Tonitza, două imobile cu 83 de apartamente.

 

Cât de mare e pericolul

Potrivit Primăriei București, clasei I de risc seismic îi corespund clădirile cu risc ridicat de prăbușire la cutremure.

În clasa a II-a sunt încadrate imobilele care, cel mai porbabil nu se  vor prăbuși, dar care vor suferi degradări structurale majore. Ele sunt un pericol pentru clădirile din jur sau trecători.

În clasa a III-a de risc sunt clădirile la care un cutremur nu va provoca degradări care să afecteze siguranța clădirii, dar, posibil, daune.

În lista imobilelor încadrate în clasa a II-a de risc seismic sunt 367 de clădiri

Pentru acestea, posibilitatea de prabușire în caz de cutremur este redusă, dar un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scările fără a pune în pericol structura de rezistență a imobilului.

În Centrul Vechi regăsim: pe strada Covaci sunt două imobile cu 19 apartamente, strada Gabroveni – un imobil cu 5 aparatamente, strada Șelari – un imobil,

Un număr de 114 imobile sunt încadrate în clasa a III-a de risc seismic. În Centrul Vechi regăsim următorele clădiri:

Strada Blănari, un imobil cu trei apartamente

Strada Gabroveni are un imobil,

Strada Lipscani are un imobil,

Strada Stavropoleus, un imobil.

Primăria București: Am intervenit în cazul a zeci de imobile din Centrul Istoric

Primăria Capitalei a trimis Newsweek România următoarele precizări:

"Din anul 2016, Primăria Capitalei a demarat cel mai amplu program de reducere a riscului seismis în București din ultimii 30 de ani.

Până în 2016, de consolidarea imobilelor cu risc seismic se ocupau doar șase angajați din Primăria Capitalei și erau consolidate doar 20 de imobile din fonduri publice.

Până atunci, au fost consolidate în Centrul Istoric doar 28 de imobile, iar lucrările au fost realizate exclusiv de către proprietari, persoane fizice sau juridice.

Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Compania Municipală Consolidări, a inițiat programul București Trainic și a intervenit în cazul a zeci de imobile din Centrul Istoric, unele dintre ele monument, prin punere în siguranță și consolidare.

Mai mult, a fost realizat și un inventar al fațadelor cu probleme din Centrul Istoric, stand la masă cu proprietarii și asociațiile din zonă.

Au fost realizate lucrări de punere în siguranță în cazul a 16 imobile: str. Lipscani nr. 70, str. Lipscani nr. 75, str. Bărăției nr. 50, Calea Moșilor nr. 215E, Calea Moșilor nr. 27, Calea Moșilor nr. 92, str. Șelari nr. 22, str. Lipscani nr. 61, str. Smârdan nr. 19, Calea Moșilor nr. 74, Calea Moșilor nr. 84, Str. Șelari nr. 72, str. Gabroveni nr. 18, str. Franceză nr. 5, Str. Lipscani nr. 33, Calea Moșilor nr. 82. Toate aceste imobile au fost incluse în programul de proiectare a lucrărilor de intervenție.

Patru imobile au fost deja consolidate (Str. Franceză nr. 30, Str. Blănari nr. 6, str. Blănari nr. 8, Str. Blănari nr. 10), două dintre ele în mai puțin de un an. Imobilul din str. Blănari nr. 2 este aproape consolidat din punct de vedere tehnic, iar pentru blocul din str. Blănari nr. 14, celebrul Club A, a fost lansată licitația publică pentru proiectare și execuție și în curând va fi atribuit contractul.

De asemenea, sunt începute lucrările de consolidare la imobilul din str. Franceză nr. 32, iar la cel din str. Șelari nr. 22 urmează să înceapă.

Pentru două imobile din Centrul Istoric, str. Blănari nr. 14 și str. Bărăției nr. 50, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a lansat de trei ori la licitație lucrările de proiectare și execuție.

De asemenea, blocul în care funcționează Club A a fost inclus luna aceasta și în lista aprobată de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență pentru realizarea proiectării din fonduri de la Ministerul Dezvoltării.

De asemenea, același comitet a inclus în listă imobilul din str. Franceză nr. 52 pentru lucrări de proiectare și clădirea din str. Franceză nr. 9, pentru execuție. Din anul 2018, a început și un amplu proces de consolidare și restaurare la Palatul Voievodal „Curtea Veche”.

Cel mai important obiectiv turistic din Centrul Istoric era aproape în paragină și nu mai putea fi vizitat. Lucrările sunt avansate și vom reda Bucureștiului acest monument-istoric de clasă A. Primăria Capitalei a trimis notificări tuturor proprietarilor din Centrul Istoric, însă, mulți nu au dat curs acestor notificări.

Acolo unde proprietarii nu au înțeles importanța consolidării, Primăria Capitalei a inițiat proceduri de expropriere și evacuare a acestora.

Au fost demarate astfel de proceduri în vederea consolidării pentru cinci imobile (str. Franceză nr. 9, str. Franceză nr. 14, str. Franceză nr. 36, str. Lipscani nr. 47 și str. Blănari nr. 3).

De asemenea, a fost demarată procedura de expropriere pentru clădirea fostului Hotel Concordia. Primăria Capitalei a venit și în sprijinul proprietarilor de terase și restaurante din Centrul Istoric.

Reprezentanții asociațiilor HORA și HORECA cunosc eforturile depuse pentru consolidarea clădirilor și refacerea fațadelor, acolo unde Primăria Capitalei este proprietar.

În premieră, proprietarii care intră în programul București Trainic au facilități financiare de la rate egale pe 25 de ani, pentru persoanele juridice, până la scutirea totală de la plata sumelor în cazul proprietarilor cu venituri reduse.

Astfel, considerăm nedrepte afirmațiile potrivit cărora Primăria Capitalei doar se laudă. Bucureștiul rămâne capitala europeană cu cel mai ridicat risc seismic, însă, în ultimii patru ani actuala administrație a realizat cât toate la un loc în ultimii 30 de ani”, arată Primăria București.

În Centrul Vechi, imobilele sunt în stare avansată de degradare

În august 2019, Mediafax scria că „9.000 de oameni trăiesc azi în Bucureşti în imobile care nu au fost consolidate în faţa unui cutremur mare. Unii spun că nu mai au speranţe că vor avea casele reabilitate, în timp ce alţii acuză blocaje chiar din partea celor care stau în ele.

Certitudinea este că în Centrul Vechi, acolo unde sunt sute de terase, imobilele sunt în stare avansată de degradare. Singura speranţă a oamenilor este, deocamdată, în faptul că un seism nu ar duce la prăbuşirea lor...pentru că nu sunt înalte şi se sprijină unele de altele.

„Situația acolo o cunoaștem, sunt puține clădiri care au fost consolidate, sunt foarte multe clădiri cu risc de prăbusire. Scenariul nu va fi deloc unul bun clar. Normal că ar exista victime dacă s-ar întâmpla cutremurul în cursul nopții de exemplu sau sâmbăta, duminica noaptea când este plin acolo.

Deci normal că ar exista victime în cazul în care Centrul Vechi este plin de oameni și sunt clădiri neconsolidate care oricând pot să se prăbușească.

Sunt câteva clădiri acolo care au fost consolidate dar în mare parte sunt clădiri care nu sunt consolidate”, spunea, acum un an Raed Arafat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te