1.000.000 lei sporuri la Agenția care a concesionat aurul de la Roșia Montană. Ce bani iau șefii?

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.03.2024 - 14:26
1.000.000 lei sporuri la Agenția care a concesionat aurul de la Roșia Montană. Ce bani iau șefii?  - Foto: Profimedia Images

1.000.000 lei sporuri se dau la Agenția care a concesionat aurul de la Roșia Montană. Agenția Națională pentru Resurse Minerale a prelungit, în 2019, cu 5 ani concesiunea aurului de la Roșia Montană. La Agenție s-au descoperit mari nereguli timp de 12 ani. Nu s-au luat măsuri.

SHARE

România a câștigat procesul cu Gabriel Resources și nu va trebui să plătească 6,7 miliarde de dolari despăgubiri pentru că nu a început exploatarea de la Roșia Montana. 

Citește și: Prima reacție a companiei Gabriel Resources după verdictul Roșia Montană. Ce vor să facă canadienii

Acesta a fost anunțul venit de la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional (ICSID) de la Washington în cursul zilei de vineri. 

Citește și: Litigiul Roșia Montană: România a câștigat procesul cu Gabriel Resources și nu plătește despăgubiri

1.000.000 lei sporuri la Agenția care a concesionat aurul de la Roșia Montană. Ce bani iau șefii?

Newsweek a scris atunci că zvonurile privind o înfrângere iminentă a României la Curtea de Arbitraj au aruncat în aer acțiunile Gabriel Resources care s-au dublat. Prilej perfect pentru ca unii să cumpere când acțiunile erau foarte jos (de ex în februarie) și să vândă săptămâna trecută când valoarea acestora era foarte mare. Pe larg în LINK de mai jos:

Citește și: Cine sunt băieții deștepți care au luat milioane $ în scandalul Roșia Montană? Care e rolul României

De semenea, am arătat că, potrivit documentelor de la dosarul de instanță „în urma unui acord inițial de cooperare încheiat între RACD și Gabriel Jersey pentru dezvoltarea și reprocesarea sterilului la situl de la Roșia Montană, în august 1997 RACD și Gabriel Jersey au stabilit, cu aprobarea Agenției Naționale pentru Minerit Resurselor Naturale ("ANRM") și Ministerul Industriei (condus de ministrul Tăriceanu N.red.), o societate mixtă, Euro Gold  Resources S.A., redenumită ulterior (și menționată în prezentul document ca) RMGC, cu scopul de a efectua  activități miniere”.

Documentul este AICI

Serie interminabilă de nereguli

Aceeași Agenție Națională pentru pentru Resurse Minertale a semnat, în 2019, cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, un act adițional la licența de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, care prevede prelungirea cu 5 ani a valabilității licențe. Detalii AICI

Agenția a fost „călcată” de 3 ori de către Corpul de Control al premierului, în perioada 2010 - 2022, stabilind existența unui număr uriaș de nereguli. Acestea au fost aduse la cunoștința guvernului (de la acea vreme) dar niciunul nu a făcut curățenie la ANRM.

Neregulile au foste semnalate AICI, AICI și AICI

Spre exemplu, între 2010 și 2014, ANRM a aplicat amenzi în valoare de 3.000.000 de lei, dar nu a încasat decât 600.000 de lei. 

Din documente reiese că „în cazul unor decizii manageriale de la nivelul ANRM, s-au evidențiat o serie de deficiențe și o evidentă incoerență la nivelul actelor decizionale ale Agenției, coroborate cu posibile conflicte de interese, cu consecințe privind gestionarea resurselor umane și financiare”.

În acest context, la Agenție se acordă sporuri pentru condiții de muncă de peste 1.100.000 de lei pe an, potrivit unui document consultat de Newsweek România și prezentat mai jos.

În pofida a 12 ani de erori, Agenția este condusă de un președinte care ia 15.000 de lei pe lună și de 4 directori care au peste 12.000 de lei la care se aduaugă un spor pentru condiții de muncă de peste 1.600 de lei.

Lista Venituri 30.09.2023 Rectificata by Badica Petre on Scribd

Trei documente ale corpului de Control al Guvernului în 10 ani, foarte critice la adresa Agenției Naționale pentru Resursele Minerale, nu au fost suficiente pentru ca aceasta să funcționeze la parametrii corecți.

În 2019, Agenția a prelungit cu 5 ani licența acordată către Roșia Montană Gold Corporation pentru exploatare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te