Prima reacție a companiei Gabriel Resources după verdictul Roșia Montană. Ce vor să facă canadienii

DE Alin Crișan | 09.03.2024 - 10:19
Prima reacție a companiei Gabriel Resources după verdictul Roșia Montană. Ce vor să facă canadienii - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Prima reacție a companiei Gabriel Resources după verdictul Roșia Montană. Canadienii analizează posibilitatea contestării deciziei Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington.

SHARE

Canadienii de la Gabriel Resources au anunţat că vor contesta decizia în cazul Roşia Montană.

Prima reacție a companiei Gabriel Resources după verdictul Roșia Montană. Ce vor să facă canadienii

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a decis că statul român nu trebuie să le plătească canadienilor nicio despăgubire. 

Firma canadiană cerea daune de nu mai puţin de 6,7 miliarde de dolari pentru blocarea exploatărilor de aur.

Citește și: România a câștigat procesul pentru Roșia Montană. Ce spun Ciolacu, Ciucă, Drulă și Cioloș

Tribunalul Internațional de Arbitraj a decis că România nu este obligată să plătească despăgubiri către Gabriel Resources și, mai mult, ţara noastră este cea care trebuie să primească bani de la această companie. 

Gabriel Resources trebuie să vireze în conturile României aproximativ 1,4 milioane de dolari, cheltuieli cu judecata. De asemenea, la aceste sume vor fi calculate dobânzi și penalități. 

Este decizia Tribunalului Internațional de Arbitraj care a luat prin surprindere guvernul de la București, pentru că autoritățile de aici se așteptau ca România să piardă acest proces.

Inclusiv premierul Marcel Ciolacu spunea că se așteaptă ca România să fie obligată să plătească despăgubiri care se ridică la aproximativ două miliarde de dolari. 

De cealaltă parte, firma Gabriel Resources a cerut statului român ca despăgubirile pe care ar fi trebuit să le plătească să se ridice la aproximativ şapte miliarde de dolari. 

Nu s-a întâmplat acest lucru, pentru că Tribunalul Internațional a considerat că România nu a greșit atunci când a oprit investiția de la Roșia Montană. 

Asta înseamnă că Roșia Montană rămâne în patrimoniul UNESCO și trebuie să spunem că decizia a fost criticată de Gabriel Resources. 

Această companie spunea că va discuta cu avocații și va lua în calcul posibilitatea de a contesta decizia. 

Citește și: Litigiul Roșia Montană: România a câștigat procesul cu Gabriel Resources și nu plătește despăgubiri

Există o cale extraordinară de atac. În următoarele 20 de zile, părțile trebuie să spună Tribunalului Internațional dacă sunt de acord să desecretizeze în totalitate această decizie. 

Guvernul de la București deja a transmis că este de acord ca decizia să fie desecretizată, însă rămâne de văzut ce va spune Gabriel Corporation. 

Din momentul în care se împlinesc cele 20 de zile, curge un alt termen, de aproximativ patru luni, timp în care compania canadiană poate să atace decizia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te