Litigiul Roșia Montană: România a câștigat procesul cu Gabriel Resources și nu plătește despăgubiri

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.03.2024 - 00:10
Litigiul Roșia Montană: România a câștigat procesul cu Gabriel Resourcers și nu plătește despăgubiri - Foto: Profimedia Images

Litigiul Roșia Montană: România a câștigat procesul cu Gabriel Resources și nu plătește despăgubiri, potrivit Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (ICSID) de la Washington.

SHARE

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul situației aurului de la Roșia Montantă. România a câștigat procesul.

Ce a anunțat Ciolacu

„Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!

Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!”, a transmis Ciolacu.

Litigiul Roșia Montană: România a câștigat procesul cu Gabriel Resources și nu plătește despăgubiri

În cursul zilei de vineri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi, că vineri se va pronunța decizia în cazul Roșia Montană și că în funcție de aceasta se va formula strategia de negociere.

De asemenea, a explicat că „există și varianta să nu plătim nimic, ci să se facă exploatarea”. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin declara, în urmă cu câteva zile, că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.

Afacerea, girată de Tăriceanu, semnată de Radu Vasile

„În urma unui acord inițial de cooperare încheiat între RACD și Gabriel Jersey pentru dezvoltarea și reprocesarea sterilului la situl de la Roșia Montană, în august 1997 RACD și Gabriel Jersey au stabilit, cu aprobarea Agenției Naționale pentru Minerit Resurselor Naturale ("ANRM") și Ministerul Industriei (condus de ministrul Tăriceanu N.red.), o societate mixtă, Euro Gold  Resources S.A., redenumită ulterior (și menționată în prezentul document ca) RMGC, cu scopul de a efectua  activități miniere.

Citește și: VIDEO Cum arată dezastrul de la Roșia Montană, după războiul dintre Gabriel Resources și ONG-uri

În 1998, după ce România a promulgat o nouă lege minieră care stabilea regimul de licențelor miniere, NAMR a emis o licență de exploatare pentru proiectul Roșia Montană către Minvest în calitate de deținător al titlului de proprietate și către RMGC în calitate de societate afiliată. Licența a fost aprobată de Hotărârea de Guvern nr. 458/1999 ca Licența nr. 47/1999 și a intrat în vigoare începând cu luna iunie 21 iunie 1999 (premier - Radu Vasile). 

Licența are o durată inițială de douăzeci de ani cu drept de reînnoire pentru perioade succesive de cinci ani. Licența conferă dreptul, precum și obligația de a de a dezvolta resursele minerale din perimetrul licenței în cea mai mare măsură posibilă”, potrivit documentelor de la dosar consultate de Newswek. Vezi AICI

Citește și: Istoria „exploatării” de la Roșia Montană care ne poate costa 7.000.000.000$. Cine sunt vinovații?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te