Cine sunt băieții deștepți care au luat milioane $ în scandalul Roșia Montană? Care e rolul României

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.03.2024 - 13:57
Cine sunt băieții deștepți care au luat milioane $ în scandalul Roșia Montană? Care e rolul României - Foto: Profimedia Images

Cine sunt băieții deștepți care au luat milioane $ în scandalul Roșia Montană?, se întreabă specialiștii. România a scăpat de plata unor despăgubiri uriașe. Dar - privind evoluția Gabriel Resources la bursă - te întrebi dacă nu s-au câștigat milioane din manipularea bursei.

SHARE

România a câștigat procesul cu Gabriel Resources și nu va trebui să plătească 6,7 miliarde de dolari despăgubiri.

Rezultatul a fost anunțat de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional (ICSID) de la Washington în cursul zilei de vineri. 

Cine sunt băieții deștepți care au luat milioane $ în scandalul Roșia Montană? Care e rolul României

Citind presa de la București dar și declarațiile unor politicieni din toate partidele, ai sentimentul că rezultatul procesului a fost o uriașă surpriză.

Toți se așteptau ca Gabriel Reosurces să câștige procesul. Spre exemplu, purtătorul de cuvânt al guvernului făcea, săptămâna aceasta, calcule legate de câte miliarde are România de dat canadienilor.

Citește și: Litigiul Roșia Montană: România a câștigat procesul cu Gabriel Resources și nu plătește despăgubiri

Ministrul Boloș se gândea la cum va negocia plata despăgubirilor și anunța că banii pentru plata pensiilor sunt puși deoparte.

Citește și: Istoria „exploatării” de la Roșia Montană care ne poate costa 7.000.000.000$. Cine sunt vinovații?

Toate aceste declarații defetiste de la București s-au întețit de la începutul anului. Dacă vă uitați pe bursă, veți vedea că acțiunile Gabriel s-au dublat într-o singură lună. Astfel, cine a cumpărat la 1 februarie acțiuni și vândut săptămâna aceasta, înainte de anunțarea verdicului, și-a dublat suma investită.

Ai cumpărat acțiuni Gabriel Resoruces la 1 febraurie de 10.000.000$? Săptămâna asta, după o lună, le puteai vinde cu aproape 20.000.000$. Ținând cont de asta ne putem întreba dacă nu cumva tot scandalul Gabriel Resources la pachet cu zvonurile că România va pierde procesul a fost o manipulare a pieței în care „băieții deștepți” și-au dublat banii în doar o lună. 

Mai jos aveți oscilația acțiuniulor Garbriel Resources în ultimele 6 luni.

 

Afacerea, girată de Tăriceanu, semnată de Radu Vasile

„În urma unui acord inițial de cooperare încheiat între RACD și Gabriel Jersey pentru dezvoltarea și reprocesarea sterilului la situl de la Roșia Montană, în august 1997 RACD și Gabriel Jersey au stabilit, cu aprobarea Agenției Naționale pentru Minerit Resurselor Naturale ("ANRM") și Ministerul Industriei (condus de ministrul Tăriceanu N.red.), o societate mixtă, Euro Gold  Resources S.A., redenumită ulterior (și menționată în prezentul document ca) RMGC, cu scopul de a efectua  activități miniere.

În 1998, după ce România a promulgat o nouă lege minieră care stabilea regimul de licențelor miniere, NAMR a emis o licență de exploatare pentru proiectul Roșia Montană către Minvest în calitate de deținător al titlului de proprietate și către RMGC în calitate de societate afiliată. Licența a fost aprobată de Hotărârea de Guvern nr. 458/1999 ca Licența nr. 47/1999 și a intrat în vigoare începând cu luna iunie 21 iunie 1999 (premier - Radu Vasile). 

Licența are o durată inițială de douăzeci de ani cu drept de reînnoire pentru perioade succesive de cinci ani. Licența conferă dreptul, precum și obligația de a de a dezvolta resursele minerale din perimetrul licenței în cea mai mare măsură posibilă”, potrivit documentelor de la dosar consultate de Newswek. Vezi AICI

Citește și: VIDEO Cum arată dezastrul de la Roșia Montană, după războiul dintre Gabriel Resources și ONG-uri

Canadienii de la Gabriel Resources au anunţat că vor contesta decizia în cazul Roşia Montană.

Citește și: Prima reacție a companiei Gabriel Resources după verdictul Roșia Montană. Ce vor să facă canadienii

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te