UPDATE: Curtea de Apel din Bucureşti a respins vineri solicitarea autorităților de la Ankara de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya.
Acesta, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost reţinut în 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost însă eliberat după ce a fost audiat de autorităţile judiciare române.
Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară.
În luna noiembrie 2018, el şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare.
____________________________________
Pe numele jurnalistului, care a condus publicația Zaman România, există un mandat de arestare emis de procuratura din Antalya la ordinul președintelui Recep Tayyip Erdogan.
Jurnalistul turc a oferit un interviu pentru Newsweek România cu două zile înainte ca, la București, un judecător să se pronunțe pe cerera sa de extrădare.
Cele mai importante declarații
- Cel mai puternic argument în cerera de extrădare este că aș fi simpatizant al mișcării conduse de Fethullah Gülen pe care președintele Erdogan o consideră teroristă.
- În cererea de extrădare se spune că dețin un cont deschis la o bancă turcă despre care Erdogan spune că aparține lui Fethullah Gülen. De aici, autoritățile turce au tras concluzia că aș fi terorist.
- Niciun membru al mișcării Gulen nu a fost extrădat din Occident la cererea Turciei.
- În Turcia, nu există o presă opozantă regimului Erdogan.
- Dacă voi extrădat, voi fi arestat imediat ce ajung în Turcia. În Turcia, justiția nu se face pe probe. În închisoare se practică tortura. Mi se poate întâmpla și asta.
- Potrivit Ministerului Justiției din Turcia, 49.697 de persoane au fost arestate pentru legături cu mișcarea Gullen. Aproape 17.000 sunt femei. În închisoare se află 743 de copii cu vârsta până la 6 ani, care stau cu mamele lor.
Urmări:
- Dacă cererea de extrădare va fi aprobată, se creează un precedent. Ar exista 5.000 de turci în Români, eligibili pentru a fi extrădați, dat fiind că și ei au conturi la aceeași bancă pe care președintele Erdigan o consideră gullenistă.
- În cererea de extrădare, Kamil Demirkaya este acuzat că aparține unei organizații teroriste - Mișcarea Gullen. Dacă jurnalistul turc va fi extrădat, România ar recunoaște, implicit, că Mișcarea Gullen este teroristă. Niciun alt stat occidental sau SUA nu recunosc că mișcarea Gullen este teroristă. România ar intra în contradicție flagrantă cu Uniunea Europeană din care face parte.
Context:
În iulie 2016, în Turcia a avut loc o lovitură de stat eșuată (mulți contestă autenticitatea evenimentului și spun că a fost pusă la cale de chiar președintele statului). Evenimentul a fost folosit de președintele Recep Tayyip Erdoğan pentru a accelera epurarea și arestarea simpatizanților clericului musulman Fethullah Gülen (începute în 2013). Gülen a fost acuzat de autoritățile turce că ar fi sprijinit lovitura de stat. Niciun stat occidental nu consideră că Gullen sprijină terorismul.