Teodor Mărieș: Planul de reprimare a manifestanților din 13-15 iunie, scris de Iliescu și Roman

DE Sabin Orcan | Actualizat: 15.06.2023 - 12:30

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, vorbește cu directorul Newsweek România, Sabin Orcan, despre cei 33 de ani trecuți de la mineriada din 13-15 iunie 1990 și despre faptul că nu avem vinovați.

SHARE

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, vorbește despre momentele invaziei minerilor în București, din 13 - 15 iunie 1990. 

Cele mai importante declarații ale lui Teodor Mărieș:

Citește și: Dosarul Mineriada - Inculpaţii se văd „cu mâinile curate“


„În România, la Mineriadă, s-a produs o crimă împotriva umanității, deci, ca atare, încadrarea este de crimă împotriva umanității. Avem victimele, avem încadrarea, știm cine a dispus uciderea, reținerea, arestarea manifestanților, cine a maltrat oamenii în mod nelegal. Și dosarul este în lucru la Secția Parchetelor Militare după ce a fost returnat pentru a nu știu câta oară de instanța de la Curtea Supremă.

S-a ordonat reprimarea demonstranților, dar, în acea zi, în București nu a fost niciun miner. Este vorba de implicarea autorităților statului la cel mai înalt nivel.

Ion Iliescu și Petre Roman au preluat planul de evacuare a Pieței Universității. Aveți aici, scris de mână de fostul ministru de Interne, Mihai Chițac, însoțit de declarația lui pe care a dat-o în fața generalului Dan Voinea, la Curtea Supremă.

Planul de reprimare a manifestanților din 13-15 iunie, scris de Iliescu și Roman

La Parchetul General, Secția Parchetelor Militare deține două probe zdrobitoare pentru implicare. Planul a fost scris la ordinul lui Ion Iliescu și aprobat în ziua de 12 iunie 1990 de către primul ministru al României, al Guvernului provizoriu, cum spunea atunci Petre Roman. Deci nu există niciun dubiu.

Sigur că în această echipă care a participat la reprimare, de la președintele statului, șeful Guvernului, procurorul general, șefi de regionale, care au permis garniturilor de tren să vină spre București, cu mineri și muncitori, consilieri ai primului ministru care au fost împuterniciți. Și am să dau un singur exemplu, unul care a și fost pus sub urmărire în acest dosar. Este vorba de Adrian Sârbu.

Citește și: COMPLICII. Mineriada din 13-15 iunie, „măcelul total împotriva democrației“

Minerii erau însoțiți de acei băieți cu salopete noi. Sigur că erau foști ofițeri de miliție și de Securitate. Cei cu salopetele care i-au adus la domnul Rațiu acasă, unde i-a fost atacată locuința.

Au devastat sediul Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat și al Partidului Național Liberal. Pot să vă spun, eu am fost în ele în 18 iunie. Nici măcar un pix nu mai era întreg. Au devastat universitatea, au devastat sediile ziarelor de partid, sediile ziarelor de opoziție.

În perioada infracțională decembrie 89 - iunie 90, în România s-au săvârșit crime împotriva umanității. 

Sunt foarte mulți procurori generali sau toți practic, cu care am stat de vorbă în acești 20 de ani, de când eu sunt președintele Asociației și de când am reușit, practic, să oprim prescrierea faptelor, să facem tot ce am făcut, pentru că altfel nu mai vorbeam de aceste dosare, erau topite. 

În dosarul Revoluției avem termen 29 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te