David Groza, singurul bistrițean admis la Academia de Poliție: „Am renunțat la distracție, pentru a demonstra că POT intra la Academie și fără pile!”
Are 19 ani și urmează să se mute din Bistrița la București, la Academia de Poliție. David Daniel Groza este absolvent al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și este singurul bistrițean admis la Academia de Poliție.
„Știu de mai mulți absolvenți de liceu care au dorit să intre la Academie și proba la istorie le-a dat bătăi de cap. Știam că e cea mai grea probă, de aceea m-am pregătit intens, iar munca și disciplina au dat roade!”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro, David Groza.
Visa să devină polițist încă de când era mic
Școala Gimnazială a făcut-o la Școala Gimnazială Nr. 4. Încă de atunci se gândea la meseria de polițist.
„M-am gândit să devin polițist încă de când eram în școala generală. Și tatăl meu m-a încurajat să merg pe drumul acesta, spunându-mi că e o meserie sigură.
De aceea când am mers la liceu am ales profilul Științe Sociale. Inițial m-am gândit la Criminalistică. Dar am realizat că îmi place interacțiunea cu oamenii.
Îmi place să îi învăț, să le ofer sfaturi… Și atunci m-am gândit și la Poliția Rutieră. Mi-ar place să lucrez și acolo.
Mai ales că în ultima vreme sunt tot mai multe accidente cu șoferi băuți sau drogați. Eu cred că mai multe acțiuni de prevenție ar duce la scăderea acestor cazuri.
Că oamenii văd la știri că un șofer care a condus băut sau drogat a pățit aia sau cealaltă. Și ei spun că lor nu li se poate întâmpla. Zici că uită că sunt oameni, că au slăbiciuni și vicii.
De aceea conștientizarea e foarte importantă. Mi-ar place să lucrez pe partea aceasta”, a explicat David drumul spre cariera de polițist.
Cheia succesului ? Muncă multă și disciplină
Și-a dorit să intre la Academia de Poliție și știa că nu e ușor. Ba mai mult, șansele de a intra au scăzut când a venit momentul examenelor.
„Știam că examenele sunt grele. Știam că trebuie să învăț și să mă pregătesc intens, că nu oricine intră.
Șansele s-au mai și redus în momentul în care s-au redus locurile disponibile. De la 280 de locuri – câte erau disponibile anul trecut, s-au redus la 104, la partea de ordine publică, unde mi-am dorit eu să intru. Deci automat miza era și mai mare și trebuia să fiu bine pregătit”, a explicat David.
Partea frumoasă a fost că a avut încurajatori, dar i-a plăcut disciplina și munca
„În clasa a XI-a am realizat că îmi place munca, îmi place disciplina. Mergeam la sală și am devenit mai organizat, mai responsabil. Și mi-am dat seama că îmi place asta. Îmi place să fiu organizat. Mi-am dat seama că îmi place să învăț, să cunosc mai multe. De aceea am și ales această cale. Aici se îmbină și învățatul, și disciplina.
De la începutul clasei a XII-a am început pregătirea intensă pentru admitere. Chiar dacă și BAC-ul l-am dat din istorie, pentru Academie am avut de învățat mult mai mult.
Așa că am învățat mult, am luat și meditații. Dar anul acesta am renunțat la distracții, la ieșirile în oraș cu prietenii, la statul pe telefon. Cum prindeam ocazia, învățam.
Și colegii mei mi-au spus că datorită faptului că învăț atât, nici să nu îmi fac griji că nu aș intra.
Așa că și ei m-au încurajat, dar și familia. Și pe lângă asta, mie munca îmi place foarte mult. Și munca grea. Așa că am învățat, am muncit, m-am disciplinat și uite că am reușit.
Am demonstrat că prin muncă și disciplină, reușești. Și că nu ai nevoie de pile sau de bani. A fost greu, nu pot spune că nu, dar toată munca, toate la câte am renunțat, AU MERITAT!” a povestit David.
În urma examenelor susținute a obținut notele 9 la Sport, 9,70 la Istorie, 9,40 la Limba Engleză și 8,50 la Limba Română.
Chiar și hobby-urile i s-au transformat. Iar distracția, pentru el, este acum mersul la sală, antrenamentele, alergatul.