Ziua "păcii" în Ucraina. Trump îi face "pofta" lui Putin și pune presiune pe schimbarea lui Zelenski

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.03.2025 - 13:31
Ziua "păcii" în Ucraina. Trump îi face "pofta" lui Putin și pune presiune pe schimbarea lui Zelenski - Foto: Profimedia images
Ziua "păcii" în Ucraina. Trump îi face "pofta" lui Putin și pune presiune pe schimbarea lui Zelenski - Foto: Profimedia images

Ziua "păcii" în Ucraina. Administrația Trump consideră că un acord de încetare a focului în Ucraina ar putea deveni realitate în următoarele zile, în ideea în care Volodimir Zelenski este constrâns să organizeze alegeri prezidențiale, în timp ce 20% din țară a fost distrusă.

SHARE

Enervat că Vladimir Putin nu acceptă să facă pace în Ucraina, decât în condițiile inflexibile ale Kremlinului, Donald Trump pune tunurile pe Zelenski.

Administrația Trump susține că un acord de încetare a focului în Ucraina ar putea deveni realitate până la sfârșitul lunii aprilie.

Ziua "păcii" în Ucraina. Trump îi face "pofta" lui Putin și pune presiune pe schimbarea lui Zelenski

Mai mult, președintele Volodimir Zelenski, la presiunea lui Trump, care îndeplinește visul lui Putin, analizează organizarea alegerilor prezidențiale imediat după acest moment, potrivit unor surse citate de The Economist. 

Conform publicației britanice, Zelenski ar fi convocat săptămâna trecută o reuniune cu oficiali de rang înalt pentru a discuta scenarii privind alegerile, care ar urma să aibă loc după ridicarea legii marțiale.

Primele semnale privind încetarea ostilităților ar putea apărea în jurul datei de 5 mai, când parlamentul ucrainean trebuie să decidă dacă prelungește starea de urgență.

Citește și: Trump îl amenință pe Zelenski: Dacă nu ne dați mineralele veți avea problema mari de tot

Sursa foto: Profimedia images

Trump contestă legitimitatea lui Zelenski, nu și a lui Putin

Președintele SUA, Donald Trump, a insistat în mai multe rânduri ca Ucraina să organizeze alegeri prezidențiale, lăsând să se înțeleagă că, în absența acestora, legitimitatea lui Zelenski ar putea fi pusă sub semnul întrebării.

Pe de altă parte, Trump nu are nicio problemă că Vladimir Putin se află la conducerea Rusiei de mai bine de 20 de ani și că alegerile din Rusia sunt doar de fațadă, în realitate dictatorul de la Kremlin nu are niciun contracandidat, toți opozanții lui fiind ba închiși, ba uciși în mod suspect la ordinul său.

Citește și: Trump, scos din minți de Putin căruia i-a dat ultimatum. „Dacă nu oprești războiul, vei plăti scump”

Ridicarea legii marțiale este un pas esențial pentru declanșarea procesului electoral, iar legislația ucraineană impune un minim de 60 de zile pentru desfășurarea campaniei. Astfel, cel mai apropiat termen posibil pentru alegeri ar fi începutul lunii iulie.

Totuși, surse din administrația de la Kiev susțin că Zelenski ar forța o organizare rapidă a scrutinului, astfel încât opoziția controlată de Kremlin să nu aibă timp suficient pentru a-și desfășura campania electorală.

Potrivit unui oficial ucrainean citat de The Economist, o campanie prelungită ar putea destabiliza și mai mult țara din care au plecat peste 6.000.000 de ucraineni și alte câteva milioane au fost strămutate din orașele lor de reședință, după ce Putin a declanșat invazia în Ucraina. Mai mult, aproximativ 20% din teritoriu ucrainean se află, la acest moment, sub controlul Rusiei.

Trump contrazis de realitate: Încrederea ucrainenilor în Zelenski, în creștere

Nivelul de încredere al ucrainenilor în președintele Volodimir Zelenski a crescut de la 57% în prima jumătate a lunii februarie la 68%, pe fondul înrăutățirii relațiilor cu administrația președintelui american Donald Trump și după disputa din Biroul Oval.

Sondajul a fost realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în perioada 4 februarie - 4 martie, în timp ce disputa din Biroul Oval a avut loc vineri, 28 februarie.

Potrivit sondajului, în prima jumătate a lunii februarie 2025, înainte de deteriorarea relațiilor dintre Ucraina și Statele Unite, 57% dintre ucraineni aveau încredere în Zelenskiy, în timp ce 37% nu aveau. Balanța dintre încredere și neîncredere era de +20%.

82% dintre ucraineni susțin lupta contra Rusiei, fără SUA

Mai mult, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev (KIIS) arată că 82% dintre ucraineni consideră că Ucraina trebuie să continue lupta împotriva Rusiei, chiar dacă SUA ar decide să suspende sprijinul militar.

Potrivit cercetării sociologice, marea majoritate dintre respondenţi au declarat că susțin continuarea luptei împotriva Rusiei chiar și dacă nu mai există sprijinul SUA.

Această poziţie este una larg răspândită în toate regiunile Ucrainei, cu un procent de susţinere care variază între 78% în estul ţării şi 83% în vest.

Sondajul a inclus şi o întrebare despre percepţia unei posibile încetări temporare a ostilităţilor.

Aproximativ 77% dintre cei chestionaţi au o părere pozitivă despre un armistiţiu de 30 de zile, în timp ce 79% consideră că propunerile Rusiei pentru o astfel de pauză sunt inacceptabile, potrivit Pravda.ua.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te