Zece membri ai unei familii, uciși într-un bombardament israelian. ONU cere protejarea civililor

DE Adina Mutăr | 15.05.2021 - 16:33
Numărul victimelor crește de la o zi la alta/Foto: Reuters
Zece membri ai aceleași familii uciși în bombardament/Foto: France24

Zece membri ai unei singure familii au fost uciși într-un atac aerian israelian sâmbătă în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din enclava palestiniană.

SHARE

Cei opt copii și două femei au fost uciși când o clădire cu trei etaje din tabăra de refugiați Shati s-a prăbușit în urma unui bombardament israelian, potrivit France24.

Avioane de război israeliene au lovit multiple obiective în Gaza peste noapte, în timp ce militanții palestinieni au lansat aproximativ 200 de rachete spre sudul Israelului, dintre care 30 au căzut în Gaza, potrivit armatei israeliene.

Cel puțin 139 de palestinieni, inclusiv 39 de minori, au fost uciși și peste 1.000 răniți în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza începând de luni seara, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății al enclavei de coastă.

Potrivit comunicatului ministerului, 139 de persoane, inclusiv 39 de minori și 22 de femei, au fost uciși, iar mai mult de 1.000 de persoane au fost rănite, necesitând îngrijiri medicale.

Rapoartele mass-media arată că cel puțin nouă cetățeni israelieni au murit în urma tirului cu rachete ale extremiștilor Hamas.

Citește și

Miting pro-Israel, în București, în Parcul Colțea. Evenimentul are loc duminică seara

Emisar special în Israel, trimis de SUA, pentru a media conflictul cu palestinienii

 

Un bloc turn din Gaza, cu 12 etaje, care găzduiește birourile Associated Press din SUA și radiodifuzorul Al Jazeera din Qatar, s-a prăbușit sâmbătă după ce a fost lovit de rachete israeliene, potrivit Reuters.

Proprietarul clădirii fusese avertizat în prealabil cu privire la o iminentă lovitură, iar clădirea a fost evacuată.

Armata israeliană nu a furnizat imediat comentarii cu privire la incident.

Clădirea conținea, de asemenea, o serie de apartamente și alte birouri.

ONU cere protejarea civililor

Națiunile Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea conflictului dintre Israel și palestinieni, care a afectat grav viața civililor din zonele dens populate ale Fîșiei Gaza.

„Numărul victimelor continuă să crească de ambele părți, iar civilii suferă”, a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), la o conferință de presă.

„În Fâșia Gaza, care găzduiește aproximativ două milioane de palestinieni, ostilitățile au, de asemenea, un impact asupra accesului la apă, canalizare, îngrijire a sănătății și răspunsul la COVID-19”.

Laerke a atras atenția asupra pagubelor extinse asupra proprietăților civile din zonele dens populate din Gaza, care se învecinează și cu Egiptul, peste 200 de unități de locuințe fiind distruse sau grav avariate și 24 de școli suferind daune din cauza atacurilor aeriene israeliene începând cu 10 mai.

„Partenerii din domeniul educației ne informează că 31 de facilități de educație, inclusiv școli, centre de formare profesională și facilități de învățământ superior, au fost afectate de la începutul conflictului”, a spus Laerke.

Jumătate din populația Fâșiei Gaza este sub 18 ani

Laerke a precizat că jumătate din cei aproape două milioane de oameni care trăiesc în Gaza are sub 18 ani. Mulți se refugiază în școlile conduse de Agenția Națiunilor Unite de Ajutor pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), în special în partea de nord a zonei.

Autoritățile israeliene au închis trecerea Erez din nordul Fâșiei Gaza de la 10 mai, inclusiv pentru lucrătorii umanitari și trecerea Kerem Shalom din sud, care este utilizată pentru transportul de mărfuri și combustibil.

Având în vedere rezervele limitate de combustibil, singura centrală electrică din Gaza funcționează doar pe două din cele patru turbine ale sale, rezultând întreruperi zilnice de energie electrică de 8-12 ore.

Uzina de desalinizare a apei de mare din Gaza de Nord nu este încă funcțională, afectând accesul a 250.000 de oameni la apă potabilă curată.

Alți 230.000 de locuitori din orașul Gaza și Khan Younis au acces limitat la apa potabilă.
Aproximativ 700 de metri de rețele de apă uzată din Beit Lahia, orașul Gaza și Khan Younis au fost avariate, rezultând fluxuri de apă uzată pe străzi.

În plus, orice activitate de pescuit rămâne interzisă în largul coastei Gaza.

„Solicităm încetarea violențelor pe teritoriul palestinian ocupat și în Israel și reamintim părților obligația de a proteja civilii și de a permite accesul grupurilor umanitare pentru a oferi asistență în condiții de siguranță", a spus Laerke.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te